Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Dacă nu era așa lung mergea și la "is this fun...", la cât de aiurită e tanti. Nostalgia nu mai e ce-a fost.

Eu i-aș propune să se mute în Cuba, dacă tot i-a plăcut așa mult. Merge și Corea de Nord, dar e ceva mai departe...
 
La 14 ani nu ştia ce-i aia comunism, aşa că are o scuză. Dacă nici măcar în proprii părinţi n-a văzut motivele pentru care au plecat...ce să-i ceri mai mult? Acum gândeşte cu mintea de acolo, nu cu trăirile de aici. Da, poate că o şedere mai lungă prin ţări cum e Cuba, Corea de Nord sau poate chiar China ar vedea că viaţa nu e chiar atât de roz şi că micile avantaje pe care le oferea comunismul nu sunt motiv de ajuns pentru a-i suporta dezavantajele.
 
micile avantaje pe care le oferea comunismul nu sunt motiv de ajuns pentru a-i suporta dezavantajele.
Ăsta e un calcul pe care și-l face fiecare și are rezultate personalizate. Pentru mulți oameni comunismul în România a fost mai bun decât capitalismul actual, în special pentru cei care acum muncesc pe salariul minim pe economie și trăiesc de pe-o zi pe alta, iar acum 20 de ani nu aveau nici o grijă, banii le ajungeau întotdeauna pentru că întreținerea era simbolică, mâncarea era ieftină, benzină nu consumau, biletele la cinema sau teatru erau foarte ieftine etc. Întotdeauna cei în zona asta socială o să iubească comunismul pentru că ei au mai mult de câștigat (material) decât de pierdut (libertatea pentru ei e ceva fără mare importanță, oricum nu sunt capabili să o folosească) și ca număr sunt mulți. Dacă sunt prea mulți ajungi pe diverse căi la comunism pentru că e suficientă susținere, dacă sunt foarte puțini ajungi la liberalism, altfel ești undeva între, dar nu sunt de neglijat - din multe puncte de vedere oamenii ăștia sunt un pericol - pentru că au drept de vot și îl folosesc ca să le fie lor bine.
 
Nu s-a schimbat nimic totuși, dacă atunci aveai bani dar n-aveai de unde să cumperi un kg de portocale, azi ai de unde să cumperi dar nu ai bani. Iar cineva mi-a spus că nu regretă deloc comunismul, o singură portocală dacă mănâncă pe lună dar măcar aia să fie liberă.
Mulți și proști au fost de când e lumea, nu e nimic nou sub soare. Dar poate că totuși nu e rău, măcar se mai schimbă treburile după cum bate vântul...dacă nu-s destul de luminați încât să aleagă după suflet și minte măcar aleg după stomac. Iar partea bună e că sarmaua nu vine tot timpul din aceeași direcție ci a fost tot timpul de altă culoare față de precedenta. Măcar asta avem, libertate, să le umplem frigiderele public fără să ne fie frică. Mi se pare oribil să nu poți urla de durere, chiar și de cea sufletească. Noroc că Ilici n-a știut ce să facă cu puterea când s-a trezit cu ea că începea o nouă eră comunistă. Că era mai bine sau mai rău nu știe nimeni, dar măcar ne e mai bine decât ne-a fost.
 
Nu s-a schimbat nimic totuși, dacă atunci aveai bani dar n-aveai de unde să cumperi un kg de portocale, azi ai de unde să cumperi dar nu ai bani.
...
Măcar asta avem, libertate, să le umplem frigiderele public fără să ne fie frică.
Ăsta e haz de necaz?
 
Asa e, a fost socialism utopic si Ana Pauker, Lucretiu Patrascanu, GG Dej si impuscatul au fost simpli teoreticieni.
 
Sunt chestii de bun simț, nu trebuie să fii uimit decât dacă nu ai mâncat la restaurant decât în București și zona adiacentă (ce include valea Prahovei).
 
La asta ma gandeam si eu. Sunt numai chestii de bun simt dar pe care rar le vezi pe meleagurile noastre asa ca e normal sa te impresioneze. Eu nu iau cina prea des la restaurante "de 1 stea" (Michelin) din Paris sau New York deci un tratament ca ala ar fi ceva cu adevarat deosebit. Mai ales ca in Romania nici chiar la nivel inalt nu prea esti tratat asa si spun asta acum ca am constientizat aceste "reguli de bun simt" dupa ce am luat masa la tot soiul de restaurante si hoteluri din Romania, de la localuri obscure pana la cele mai titrate.

Am avut rude si prieteni care au lucrat prin restaurante inclusiv la hoteluri de 5 stele la noi. Multi n-au auzit in viata lor de regulile astea si nici nu le-au aplicat pana acum.
 
Pai cati dintre cei care lucreaza in restaurante (ospatari, chelneri, picoli etc) sunt profesionisti? Majoritatea vad asta ca un job temporar, din care ies bacsisuri. Inca mai astept ocazia sa mi se aduca restul exact intr-un local din Ro. Nu cred ca o sa traiesc atat de mult.
 
City Grill, Calea Floreasca 175. Primeşti restul la leu după orice masă. Probat de multe ori. Se poate...
 
Mie nu mi s-a intamplat asa ceva acolo. Probabil ma dezavantajeaza fata, par mai fraier.
 
Back
Top