Articole interesante din presă sau de pe bloguri

De unde daca capitalism + democratie socks atunci comunism rulz???
Reciproca este la fel de cretina.
Am vazut pe wiki la post-capitalism ca este trecut si comunismul. WTF???

Sofism.
Maniheism.
Manipulare.
Gandire simplista.
Cliseu.
 
De unde daca capitalism + democratie socks atunci comunism rulz???
Pardon, cum ai tras concluzia asta? Ambele sucks și concursul este care sux mai tare, mi se pare mie.

Ce am văzut pe acel link sunt poate opțiuni politice deja catalogate, nu înseamnă că sunt și realiste. Omul nu e insectă și de aceea societatea umană nu cred că poate funcționa pe principiile cooperatiste de stup. Inteligența presupune o mare doză de individualism, nu văd de viitor nici o societate socialistă.
 
Cand o sa vad 30j de milioane de morti victime ale capitalismului practicat in Rusia o sa te cred.

Capitalismul nu e o formă de guvernare, capitalismul există și sub democrație, parțial și sub comunism (China ultimilor ani, Hong Kong), în monarhie (UK și alte țări europene) și în dictatură (Spania lui Franco, regimul coloneilor din Grecia). Capitalismul nu e opusul comunismului și nu era parte din discuție, mie mi s-a părut că e comunism versus "democrație" (ghilimelele sunt pentru că un nume la fel de precis ar fi "dictatură populistă de grup").

Poți să ceri exemple de 30 de milioane de morți victime ale non-comunismului și vei găsi, dar nu neapărat ale capitalismului. Și vei găsi, nu într-o singură țară pentru că nu toate țările sunt așa mari ca Rusia, dar găsești exemple de țări unde cu un procent mai mare de victime din populația totală.

PS. Dacă ți se pare că cea mai rea chestie posibilă e comunismul ce zici de nazism? Sună bine, nu?
 
Pai Nationalism socialismul si Comunismul au radacini comune in marxism. Una propaga exterminarea elementelor retrograde pe baza apartenentei la o rasa si alta pe baza apartenentei la o clasa sociala. Au fost schimburi "culturale" destul de interesante pre si during WW2 intre artizanii sefi ale ambelor forme de nebunie.

Sunt argumente istorice care dovedesc faptul ca intre ele ambele forme de socialism au dat ban IRL la peste 40 de milioane de oameni, dintre care vreo 30 numai in Rusia. N-am vazut argumente istorice pana acum care sa ateste faptul ca oameni au fost ucisi pentru ca nu voiau sa se adapteze sistemului de valori ale... sa zicem capitalismului corporatist. Nu ma refer la cei ucisi de sistemele mafiote/oligarhice instalate post-comunism, care numai capitaliste nu erau.
 
Repet, capitalismul (mai ales capitalismul corporatist) nu e o formă de guvernare a unui stat național. Nu poate să omoare oameni, nu compara mere cu crocodili pentru că cei din urmă nu sunt vegetarieni.
 
Socialismul si capitalismul sunt ambele sisteme de organizare sociala si economica, o suita de idei care cauta sa guverneze interactiunile de ansamblu intre indivizii din societate. In socialism toate resursele si activitatile individului se indreapta spre bunastarea "oamenilor" (a statului in comunism). Toate mijloacele si resursele sunt ale statului, care le directioneaza dupa discretie si necesitati (pentru a asigura o stare de egalitate intre indivizi in comunism). In capitalism, individul este vazut ca fiind capabil sa-si foloseasca resursele pentru a-si implini propriile nevoi si interese, in acest fel ajutand si societatea ca intreg. Pentru o comparatie, mai comprehensiva, vezi diverse articole de pe net.

Ai dreptate, socialismul teoretic nu o sa omoare pe nimeni, cum nici planurile lui Little Boy n-au omorat prea multi japonezi. Cand insa sistemele sunt puse in practica se observa rezultate diferite, pe care le enumerasem mai sus.
 
Last edited:
Dacă începi propoziția cu "socialismul și capitalismul" și menționezi comunismul ca o formă de socialism atunci chiar nu înțeleg logica: vorbești de socialism vs. capitalism sau comunism versus democrație, tu compari direct comunismul cu capitalismul - sunt pe nivele diferite, cred eu. Da, există forme de implementare a capitalismului care au omorât oameni, dar nici socialismul în sine nu e dăunător, nici comunismul, doar implementarea specifică în anumite țări, precum și implementarea planurilor bombei atomice.
 
Capitalismul omoara oameni.

In democratie inamicul nu este omorat (vezi Stalin vs. Trotsky) ci este discreditat (vezi Basescu vs. Nastase). In final aveam acelasi rezultat: inamicul nu mai conteaza.

In comunism nu conteaza parerea ta, ci parerea conducatorului. In democratie vei fi spalat pe creier pana cand parerea ta va deveni aceeasi cu cea a conducatorului. "Caposii" intra la eroare statistica.

Necazul la noi este ca in numai 5 cicluri electorale s-a ajuns la o "rotatie a cadrelor".

--------------------------------------------------
Parerea mea.
 
@saber: Man, daca tu pui semnul egal intre executia in masa a 7 milioane de oameni prin infometare (1932, Ucraina) cu moartea unei managerite in urma posibilei extenuari (plus cine stie ce afectiune ereditara/problema cu inima/ probleme cu tiroida), inseamna ca nu prea putem comunica constructiv pentru ca pur si simplu nu gandim la fel.

In democratie poti discredita cat vrei inamicul, ala are mereu sansa sa se intoarca si sa ti-o traga (vezi Basescu vs. Nastase). Daca-l omori ramane mort, nu crede povestile cu stafii razbunatoare.

Preferi un glont sau o spalatura pe creier?

@Adrian: Vorbesc de doua ideologii concurente care au avut sansa de a fi vazute la lucru in diverse tipuri de regimuri. Socialismul teoretic este o idee minunata. Implementarile (mai bine zis pervertirile) lui ca politici de stat de-a lungul timpului au lasat lumea asta cu mai multi morti decat toate razboaiele de pana atunci. Da, sunt absolut convins ca comunismul e o plaga pe orice stat din lumea asta si mai cred ca numai cei ce nu l-au experimentat sau cei ce au profitat de pe urma lui il preaslavesc/minimizeaza nenorocirile pe care le aduce.
 
Nu preaslăvește nimeni comunismul, dacă încă mai ai dubii. Dar nici socialismul capitalist (da, există, cam pe-acolo suntem noi, țările nordice și cam toată UE în general doar la nivele de trai diferite) nu e parfum de primăvară. Nu știu cât de capitalist te simți tu, dar eu simt socialismul pe toate părțile.

Știai că cea mai mare cheltuială a statului este asistența socială? Ca procent din PIB depășește orice stat din UE, din câte știu, iar banii de unde crezi că provin și cine crezi că e de acord să îi dea? Egalizarea forțată de comuniști se face democratic sub capitaliști, se numesc taxe și impozite pe de-o parte și ajutoare sociale de cealaltă parte.
 
Eu cred ca tu nu faci diferenta intre politici sociale si socialism. Romania pana in 89 era o republica socialista. Cum sunt azi Burma, China, Coreea de Nord, Laos, Vietnam si Cuba (vezi Wiki). Vrei sa le compari nivelele de trai cu monarhiile constitutionale sau democratiile din Europa? N-ai decat dar s-ar putea sa-ti dea cu virgula.
 
Socialismul, asa cum il avem acum s-a nascut in Europa. La noi au pus Marx si Engels bazele Manifestului Partidului Comunist. Ideile socialiste sunt foarte usor exploatabile de politicieni si foarte placute maselor, probabil de aia sunt asa de multe partide social-democrate prin toate tarile din EU. E normal sa fie foarte vocale, in ultima vreme nu prea au prins asa de multe mandate, ultimele decenii au fost marcate de o repulsie puternica a majoritatii cetatenilor statelor vestice fata de comunism si implicit socialism. Acum insa, odata cu rateurile pe care a inceput sa le dea consumerismul american si liberalismul salbatic, au inceput sa scoata capul de prin toate ascunzatorile si sa agite pancarte cu anti-globalizare si egalitate pentru toti.
 
Offtopic: unde ai văzut tu liberalism sălbatic? Nici măcar americanii nu mai au așa ceva de zeci de ani, spun ei înșiși. Consumerism da, liberalism - limitat, capitalism - în scădere. Doar dacă te uiți la ajutoarele de stat către bănci și mari companii, opoziția congressmen-ilor de a închide baze militare mici sau proiecte militare care mențin niște locuri de muncă chinuite în circumscripțiile lor, reformele în sănătate (vor să asigure medical pe toată lumea, chiar și pe cei care nu vor și asta cu pretexte socialiste și motive comuniste), care e liberalismul? America nu mai e de 100 de ani țara tuturor posibilităților.

McCarthy vâna comuniști, credea că agenții comuniști o să aducă în SUA comunismul. Nu, votul popular îl aduce, că e foarte plăcut maselor - ei cred că se îndreaptă spre socialism, dar visele maselor nu corespund cu planurile conducătorilor. Sună urât "comunist", dar așa plăcut e să ai asigurare medicală pe banii altora ... :( Iar modul în care se ajunge acolo e scuzat de scop, știm povestea.

Și e pe banii altora, pentru că cei care au bani de asigurare sunt deja asigurați. Cei care nu au bani de asigurare vor fi asigurați pe banii celorlalți, că nu e un plan de creștere a veniturilor celor săraci ci de a le acorda asigurări sociale.
 
Cuvantul pe care il cautati este totalitarism, antonimul lui este democratia.
Comunismul, ca si capitalismul, sunt ideologii social-economice. Confuzia este insa usor de facut, comunismul se pare ca duce intotdeauna la totalitarism, ca orice alta ideologie impotriva naturii umane. :)

Ca vad ca erati intr-un impas. :D
 
... Toată noaptea de 16 spre 17 decembrie a urlat micul grup de manifestanţi autentici la concetăţeniiilor: „Laşilor, veniţi cu noi!", iar 300.000 de timişoreni se ascundeau sub plapumă, pentru că a doua zi ei „trebuiau să se ducă la serviciu". În acea noapte a diversiunii calificate, a distrugerilor şi a celor 90-100 de revoluţionari autentici, la Miliţia municipiului Timişoara s-au înregistrat peste 22.000 de apeluri telefonice care cereau linişte, restabilirea ordinii, „Potoliţi-i! Avem copii, care trebuie să doarmă".

Trei zile şi trei nopţi au tras trupele împotriva grupurilor de manifestanţi şi numai în 20 decembrie dimineaţa s-au mişcat locuitorii Timişoarei, după ce s-a răspândit în oraş minciuna că sunt sute de copii împuşcaţi la Catedrală. Şi nici atunci nu aveau curajul să iasă din uzine, dacă nu le deschidea directorul militar de la IOT porţile şi îi invita la revoluţie.
Niciuna dintre informaţiile de mai sus nu se sprijină pe vreun document al Armatei sau al Securităţii; toate se sprijină pe mărturii imediate ale revoluţionarilor ieşeni şi timişoreni. ...

Sursa aici
 
Sa-i dea al de sus viata lunga si... sanatate, era sa zic una nesarata de sarbatori asa, da la cat rahat inghite cu lopata pe acolo, s-ar putea sa dea in septicemie curand.
 
Back
Top