Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Cuplat cu https://en.wikipedia.org/wiki/Replication_crisis. E ingrijorator ca ne-am cam blocat si refularea e hartie igienica academica.
Nu sunt familiarizat cu cercetarea în științele exacte, dar Mises avertizează încă din '49 că științele sociale preiau în mod greșit metode din matematică și fizică ca să dea impresia de rigoare, când de fapt lucrează cu atât de multe variabile „umane” încât sunt imposibil de verificat empiric sau replicat, și deci inutile științific, mai ales fără o teorie în spate. De aia insistă Mises cu praxeologia în domeniile în care nu ai constante.

Tocmai am primit zilele astea un asemenea exemplu, fix din categoria numită de miahi frecat de hârtii cu titluri complicate. Citez: We enlarge the “spatial figuration” framework that springs from the Lefebvrian trialectic of spatial production to challenge the urban-rural dichotomies and highlight the inter-scalar dynamics of change in the discontinuous and historically rooted peri-urban areas. Ceva neclar? Încearcă să spună că diviziunea urban-rural e prea simplistă și propune o tipologie alternativă (vagă) la scară metropolitană.

Puncte bonus pentru cei care au sesizat subtextul marxist din frază, fie de la Lefebvre, fie de la trialectică, fie de la spațiu ca produs social.

Well, recunosc ca nu am inteles nimic din introducerea aia. Limbajul e elevat, dar suna a chineza atlandida sau word salad, la alegere. Nu e domeniul meu, nu ma pricep, dar tot ma simt prost ca nu ma prind ce e aia.

Introducerea aceea sună exact ca valoarea majorității lucrărilor din științe neexacte: bullshit. Sună exact ca omul prost când încearcă să pară deștept folosind cuvinte complicate. Vorba lui Feynman: când te pricepi cu adevărat la ceva, poți să explici ca unui copil de 5 ani.

Dacă știu ceva din cititul unor articole științifice de calitate din medicină (altă știință neexactă) e că sunt clare ca lacrima. Fără limbaj de lemn, fără statistică complicată, fără tot felul de subterfugii și subgrupuri și analize post-hoc. Ca în investiții: cu cât cineva vrea să ascundă mai mult adevărul, cu atât limbajul e mai complicat. Și invers, a se vedea Warren Buffett's shareholder letters.

Last edited:
Maori protesteaza impotriva imigratiei. E foarte lung acest video, sumarul e cam asa: ei au un acord incheiat prin 1850 cu UK, nu sunt de acord cu imigratia si considera ca acordul e incalcat pentru ca acordul accepta imigranti englezi, dar nu indieni, paki, chinezi, filipinezi si alte natii care emigreaza in Noua Zeelanda. Suna cunoscut.

Toata lumea zice ca Trump e fascist. Asa ca l-au intrebat pe Cenk: bai, ce e aia fascist? Pai sa vezi, e un soi de vorba pe care o spui la suparare, dar nu inseamna nimic.

Si al doilea: criminalitatea in Germania e in crestere si e deja la un maxim istoric in ultimele decenii. Strainii comit de 6 ori mai multe crime, per capita, decat localnicii si de 7 ori mai multe agresiuni sexuale.

Concluzia 1: nemtii nu mai au testosteron, de nu comit atatea agresiuni sexuale
Concluzia 2: cand ai deficit de criminalitate, importi. Nu aduci din China, ca nu sunt fake de Niki si Adibas, aduci din tari musulmane, ca rezolva si cu sexul neintentionat. Promotia 2 in 1, aduci un afgan si iti rezolva 2 deficite.

Cred ca fascism e putin sa zici ca orice tara musulmana are majoritar capabili oamenii sa faca rele, mai ales de natura sexuala.

Cred ca sa zici asa ceva despre fascism e un pumn in nas alora care chiar au avut de-a face cu fascismul.

Si daca ai indoieli ca alte tari au alte culturi si nu e vorba de niste exceptii, ci de diferente culturale care sunt general valabile, trebuie sa lasi iarba, nu iti face bine. O plimbare in Dubai nu iti spune nimic despre cultura afgana, de pilda. Pana si o luna petrecuta in zona rurala a judetului Vaslui iti spune mai multe despre asa ceva.

Back