Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Cuplat cu https://en.wikipedia.org/wiki/Replication_crisis. E ingrijorator ca ne-am cam blocat si refularea e hartie igienica academica.
Nu sunt familiarizat cu cercetarea în științele exacte, dar Mises avertizează încă din '49 că științele sociale preiau în mod greșit metode din matematică și fizică ca să dea impresia de rigoare, când de fapt lucrează cu atât de multe variabile „umane” încât sunt imposibil de verificat empiric sau replicat, și deci inutile științific, mai ales fără o teorie în spate. De aia insistă Mises cu praxeologia în domeniile în care nu ai constante.

Tocmai am primit zilele astea un asemenea exemplu, fix din categoria numită de miahi frecat de hârtii cu titluri complicate. Citez: We enlarge the “spatial figuration” framework that springs from the Lefebvrian trialectic of spatial production to challenge the urban-rural dichotomies and highlight the inter-scalar dynamics of change in the discontinuous and historically rooted peri-urban areas. Ceva neclar? Încearcă să spună că diviziunea urban-rural e prea simplistă și propune o tipologie alternativă (vagă) la scară metropolitană.

Puncte bonus pentru cei care au sesizat subtextul marxist din frază, fie de la Lefebvre, fie de la trialectică, fie de la spațiu ca produs social.

Well, recunosc ca nu am inteles nimic din introducerea aia. Limbajul e elevat, dar suna a chineza atlandida sau word salad, la alegere. Nu e domeniul meu, nu ma pricep, dar tot ma simt prost ca nu ma prind ce e aia.

Introducerea aceea sună exact ca valoarea majorității lucrărilor din științe neexacte: bullshit. Sună exact ca omul prost când încearcă să pară deștept folosind cuvinte complicate. Vorba lui Feynman: când te pricepi cu adevărat la ceva, poți să explici ca unui copil de 5 ani.

Dacă știu ceva din cititul unor articole științifice de calitate din medicină (altă știință neexactă) e că sunt clare ca lacrima. Fără limbaj de lemn, fără statistică complicată, fără tot felul de subterfugii și subgrupuri și analize post-hoc. Ca în investiții: cu cât cineva vrea să ascundă mai mult adevărul, cu atât limbajul e mai complicat. Și invers, a se vedea Warren Buffett's shareholder letters.

Last edited:
Maori protesteaza impotriva imigratiei. E foarte lung acest video, sumarul e cam asa: ei au un acord incheiat prin 1850 cu UK, nu sunt de acord cu imigratia si considera ca acordul e incalcat pentru ca acordul accepta imigranti englezi, dar nu indieni, paki, chinezi, filipinezi si alte natii care emigreaza in Noua Zeelanda. Suna cunoscut.

Toata lumea zice ca Trump e fascist. Asa ca l-au intrebat pe Cenk: bai, ce e aia fascist? Pai sa vezi, e un soi de vorba pe care o spui la suparare, dar nu inseamna nimic.

Si al doilea: criminalitatea in Germania e in crestere si e deja la un maxim istoric in ultimele decenii. Strainii comit de 6 ori mai multe crime, per capita, decat localnicii si de 7 ori mai multe agresiuni sexuale.

Concluzia 1: nemtii nu mai au testosteron, de nu comit atatea agresiuni sexuale
Concluzia 2: cand ai deficit de criminalitate, importi. Nu aduci din China, ca nu sunt fake de Niki si Adibas, aduci din tari musulmane, ca rezolva si cu sexul neintentionat. Promotia 2 in 1, aduci un afgan si iti rezolva 2 deficite.

Cred ca fascism e putin sa zici ca orice tara musulmana are majoritar capabili oamenii sa faca rele, mai ales de natura sexuala.

Cred ca sa zici asa ceva despre fascism e un pumn in nas alora care chiar au avut de-a face cu fascismul.

Si daca ai indoieli ca alte tari au alte culturi si nu e vorba de niste exceptii, ci de diferente culturale care sunt general valabile, trebuie sa lasi iarba, nu iti face bine. O plimbare in Dubai nu iti spune nimic despre cultura afgana, de pilda. Pana si o luna petrecuta in zona rurala a judetului Vaslui iti spune mai multe despre asa ceva.

Micile detalii nu sunt relevante atat timp cat circul e de calitate si se vinde bine.
Daca e de calitate asa de buna nici de paine nu mai e nevoie, pe asta si-o cumpara singuri.

Adică tu pui semnul egal între lumea civilizată și țara care nu își respectă femeile și își măcelărește (literalmente) cetățenii în ambasade? Asta e de parcă ai spune că rușii cad de la etaj ca urmare a gravitației mult mai puternice de la ei. La fel ca pietrele pe capul minorităților sexuale din Arabia. Nimic ieșit din comun.

Ce face FIFA e prostituție, ca toată lumea sportului care se vinde pe petrodolari. Va veni odată scadența și pentru asta. Karma is a bitch.

Last edited:
Ai dreptate. Ar trebui sa nu pun egal intre ei care se macelaresc intre ei pe motive foarte bine intemeiate si aproape corecte si tara care ii macelereste pe oricare altii pentru orice motiv neintemeiat sau nu considerand ca e vorba doar de mai multi bani, culori ale pielii, fel de a vorbi, echipa adversa sau faptul ca esti contrazis. Nu stiu ce sa zic dar degeaba am sa insist cu multi dintre voi sa discut orice pe tema asta caci toti aveti deja o varsta si o convingere foarte mare ca ceea ce stiti e singurul adevar. In general e imposibil sa convingi pe cineva care e convins de adevar citind o carte sau ascultand in gura cuiva. Nu asta redusa este pura religie? Religie nu e Dumnezeu si credinta, e convingere in ceea ce ti se zice si ajungi tu insuti sa convingi pe altii ca doar aia e calea.
Apropo, care a fost cea mai lunga perioada cand ai locuit in casa uni astfel de necivilizat? Nu ma refer la a te duce in bazar si sa-ti faci o idee cat de imputit e jegosul ala pe care de fapt te-ai bucurat ca te-a costat putin toata treaba aia, ca l-ai folosit pe bani putini? Te intreb pe tine, nu pe aia care au luptat cu mandrie impotriva comunistilor in Vietnam si care au salvat toate femeile si copii si nefericitii mergand la ei cu mancare si medicamente sa ii ajute. Nici pe aia de au fost sa construiasca scoli in Afghanistan distruse de... rusi? Aceiasi rusi care au motivat bombardarea Japniei sa salveze lumea ca in toate filmele civilizate pentru a fi cu totii salvati de dracu si nu de tac-su?
Ei bine, am sa ma opresc, stiu ca in subiectul asta veti fi cativa care veti avea toate argumentele. Fix ca aia cu daca pe curentul electric nu il poti vedea in priza, la fel si Dumnezeu exista, chiar daca nu il poti vedea in jurul tau.

Nu mă refeream la popor, că nu e democrație acolo. Mă refeream la clasa conducătoare, în frunte cu MBS. Îmi pare rău, dar nu am toleranță față de intoleranți și nu mă bucur când li se dă ocazia să își îmbunătățească imaginea fără merit.

Nu doar monarhia e absolutistă, dar și legile se bazează pe Șaria. E autocrație, indiferent cum o privești. E doar un Iran mai bogat, sunnit.

Last edited:
Back