Aparat vs. lamă

bausto, există şi aparate electrice de ras pentru piele umedă, ba chiar dată cu spumă (dacă nu mă înşel). Depinde de model.

Exemple
 
Exista. Eu initial m-am barbierit cu aparatul electric dupa dus. Am suferit consecintele si am stat o zi cu fata ca un indian... rosie si pictata frumos :biggrin:. If all else fails, read the manual.
Firul moale este mai greu de ridicat si intra mult mai greu in fantele gratarului. Asa ca il invarti pe fata pana ti se ia. Mai ales cele cu lame circulare. Cele care au cursa liniara se comporta ceva mai bine (parere personala).
 
Bila, in instructiunile oricarui aparat electric spune sa il folosesti pe piele uscata (inainte de dus). Asta pentru ca daca firul nu este rigid este greu sa intre prin gratar intre lame fara sa invarti aparatul pe fata pana iei doua straturi de piele.

Aparatele le-am primit cadou, fara cutie sau manual. Era o husa, aparatul, un cablu de alimentare (pentru incarcarea acumulatorului) si o perie de curatat. Cind s-a dus primul (uzura, lipsa piese schimb in RO) am primit cadou al doilea aparat. Aceeasi provenienta, aceeasi componenta. Asa ca am invatat prin incercari :smile:
 
M-am barbierit aseara cu Mach 3-ul meu. Multa apa fierbinte inainte si in timpul, multa apa rece dupa. Nici o zgarietura, nici o iritatie, fresh si smooth.
Oricum, desi nu am probleme cu iritatiile si alte probleme de genul asta mi s-a pus pata sa incerc metoda propusa de Pisoi. Deja am prospectat piata, am gasit cateva instrumente. Problema e ca desi am gasit un aparat stil clasic, nu am gasit deloc rezerve pentru el. Pisoi, matale de unde cumperi echipamentele necesare? :smile:
 
De cand stateam la Navodari stiu ca un chiosc de ziare/taraba este foarte probabil sa aiba lame clasice din alea dureroase.

In schimb, un magazin mare gen Carrefour e foarte putin probabil sa aiba.
 
Exista o anumita perioada a zilei in care este mai indicat sa te barbieresti? (dimineata, seara ...)
 
Pisoi, matale de unde cumperi echipamentele necesare? :smile:
Eu le-am luat de la diverse magazine online (gen classicshaving.com, qedusa.com), dar nu cred că livrează în Ro. Plus că sunt relativ scumpe.

Eu aş încerca să găsesc un aparat Gillette clasic la mâna a doua (am înţeles că nu prea se mai fabrică) sau un Merkur nou. Pămătufurile bune sunt din păr de (coadă? de) bursuc, preferabil argintiu (eu încă nu mi-am permis). Lamele Gillette clasice sunt bune, dacă sunt făcute pentru Europa occidentală (americanii le cumpără online din Marea Britanie sau Suedia, că Gillette americane suck); am înţeles că se găsesc şi la noi Derby Extra făcute în Turcia (cu astea mă rad eu). Spuma te cam prinzi tu care e cea mai bună; mie îmi place mult Proraso italiană mentolată, care nici nu cred că e scumpă.
 
Exista o anumita perioada a zilei in care este mai indicat sa te barbieresti? (dimineata, seara ...)
Pai daca te barbieresti seara, a doua zi dimineata se vede nu tocmai bine. Asta e si ideea cu barbieritul - sa arati fresh.

Apoi daca te barbieresti serile, e mai greu sa te barbieresti o data la doua zile.

Pentru fata nu stiu cum e mai bine: seara sau dimineata ...
 
După mai mult citit în domeniu aş vrea să fac pasul cel mare şi să trec de la "modern" la "classic". Problema este unde se găsesc scule profi pentru aşa ceva în România (preferabil Timişoara)? Mă refer la brush de de calitate (bursuc, viezure), la "Double-Edge" safety razor de calitate (aparat+lame) şi la creme de barbierit de calitate (am înţeles că trebuie să fie bazate pe glicerină), de ex. Proraso (Italia) am înţeles că oferă un raport calitate/preţ imbatabil (n-aş zice nu nici la some high-end english shaving cream).
Sper să existe aşa ceva prin România, altfel singura şansă este online-shopping.
Pls help.
Vreun "guru" pe aici să mă îndrume? :smile:
 
Dupa ce am vazut toate filmele din link-ul lui Pisoi m-am gandit sa fac trecerea de la Mach 3 [am unu normal si unu cu vibrator (aveam talaş in cap cand l-am cumparat)] la aparatul clasic si spuma.

Mobutu, in unul dintre filmulete am vazut si crema Palmolive, asa ca ma gandesc ca ar fi buna si aia.

Tin minte ca prin unele sesiuni de barbierit cu crema si pamatuf, eram la bunici si nu aveam nimic la indemana decat un Bic cu laba dubla proaspat cumparat si arsenalul bunicului, o sensatie un pic mai altfel decat cea barbieritul cu spuma... pare ca lama aluneca altfel pe piele.

Lama nu sunt sigur ca vreu s-o schimb acum (risc sa ajung mutilat), dar as incerca cu crema. Oricum mi-am schmbat tehnica de barbierit (de vreo saptamana) si se cunoaste... nu ma mai irit.

Stiam de exemplu ca nu trebuie sa insisti intr-o zona, tragi tot dintr-o singura miscare nu de 2-3 ori. Chestia asta te face fie sa ai brazde pe fata, fie sa intinzi pielea mai mult decat trebuie pentru a avea un rezultat bun. Ceea ce nu stiam, e ca nu trebuie sa ma chinui sa iau totul din prima tura... ci mai dau o data cu spuma si repet operatia sub un alt unghi, nu apas prea tare si nu intind prea mult pielea.

Asa ca ti-as sugera sa incerci prima data cu tehnica.. sa vezi ca-ti iese si apoi treci la lama clasica.
 
Alta "tehnica" pe care o aplic mereu si la mine merge de minune (fir moale) e inceputul prin un ras complet de sus in jos (in sensul firului) si finalizare cu inca o trecere "in raspar".

Asta in mod sigur depinde de tipul firului, la fel cum am amici care prefera sa se rada cand sunt mai barbosi, in timp ce la mine cu cat e mai scurt firul cu atat iese mai curat.
 
Ceea ce nu ştie multă lume e că majoritatea iritaţiei se produce când te razi împotriva sensului de creştere a firului de păr (against the grain), şi că acesta variază în diverse zone ale feţei, ba chiar între zone simetrice. De aceea, e indicat să nu radeţi against the grain decât la ultima trecere (finisaj), în rest mergând paralel, perpendicular sau oblic faţă de sensul creşterii firelor de păr. Pe măsură ce vă veţi cunoaşte faţa mai bine (inclusiv trecându-vă mâna prin barba de 3-4 zile ca să descoperiţi în ce direcţie creşte firul în fiecare zonă), veţi deveni mai eficienţi şi mai mulţumiţi cu rezultatul.

În plus, eu mă spumez de minim 3 ori şi nu insist pentru perfecţiune decât la ultima trecere. Plus mă spăl pe faţă cu apă fierbinte între spumări. Dacă spuma a fost preparată şi întinsă corect pe o faţă pregătită corect, trebuie să aveţi senzaţia de alunecare, nu de agăţare. Dacă aparatul agaţă, refaceţi spuma în zonă sau schimbaţi lama (dacă e veche).

Cu wetshaving, am ajuns de la faza la care cândva nu rezistam fără aftershave balsam în situaţia în care nu mai folosesc deloc aftershave, ci doar mă clătesc, întâi cu apă caldă (ca să îmi curăţ faţa) şi apoi cu apă cât se poate de rece (ca să se închidă porii), şi mă tamponez discret cu prosopul (cât să nu picure apa de pe faţă).
 
Armata m-a dezvatat de obiceiuri din astea tampite cu barbierit perfect pe indelete in 2 ore.
Acum ma barbieresc in 5 minute sub dus, evident ca nu la perfectie dar cui ii pasa, iritatie doar din neatentie si graba uneori.
Ma rad seara, nici in armata nu ma radeam dimineata, doar in primele zile, cand era program strict, dupa aia ma radeam seara si dimineata ma dadeam nitel cu aftershave, face minuni, fata arata stralucitoare, parca barbierita de 10 minute.
Ma pot rade cu spuma, crema, orice, pot face asta si fara, evident mai cu atentie. Aparat folosesc acum un Gilette de plastic, din acela care seamana cu Excel, parca asa se si numeste, asta pentru ca nu am mai gasit Bic Sensitive din acelea portocalii cu o singura lama.
 
By the feeling.
Record de viteza: 3.5 minute.

Dar oricum nu recomand decat in caz de forta majora si daca nu aveti nevoie de un rezultat perfect. Din experienta care dureaza de vreo 4 ani am constatat ca cele mai bune rezultate le obtin cand "barba" are cam 3-4 mm grosime, adica cam la 3-4 zile. Mai des apar mici iritatii (probabil din cauza tehnicii nu tocmai eficiente), iar mai rar mi se pare dificil pentru ca se agata aparatul de ras - Gillette de unica folosinta, cu 3 lame. Din fericire nu sunt foarte sensibil la tipul se spuma/gel de ras folosit si nici la after-shave/lotiunea de dupa ras.

Sper sa reusesc sa imi fac timp intr-un weekend sa aplic cele discutate pe aici, sa vad diferenta.
 
Nu îţi trebuie scule deosebit de profi. Cele din străinătate sunt doar mai de calitate, mai finisate, asta e tot. Un double-edge safety razor e absolut la fel cu cele pe care le foloseam acasă. Pămătuf bun probabil găseşti, dar cu puţină căutare. Cremă la fel. Lame iar.

De fapt, e mult mai uşor să găseşti scule de ras tradiţionale în România decât în SUA. În SUA, moda a revenit doar în ultimii câţiva ani (şi nici acum nu cred că piaţa e mai mare de 5% dintre bărbaţi).
 
Back
Top