Aparat vs. lamă

Am vazut un documentar pe NG referitor la istoria instrumentelor de ras. La brici s-a renuntat si din cauza ca este destul de periculos (pielea poate fi taiata foarte usor), iar manuirea pe propria fata este foarte dificila. So... beware. In plus, la frizerie am vazut briciuri care aveau marginea ascutita formata dintr-o jumatate de... lama de ras, fixata intre doua lamele metalice.
 
In plus, la frizerie am vazut briciuri care aveau marginea ascutita formata dintr-o jumatate de... lama de ras, fixata intre doua lamele metalice.
Am văzut şi io, dar nu e ceea ce caut. Mie-mi trebuia brici-brici, d-ăla ce s-ascute pe o curea sau ce era chestia aia de care se freca.

power1style, nu intenţionam să mă şi rad la frizer, doar să-ntreb de brici, de unde se poate face rost. :smile:
 
Eu, în locul tău, nu m-aş arunca la brici până nu sunt ultrastăpân pe lamă. Briciul nu e atât de iertător ca un safety razor.

Apropo, briciurile cu lamă cred că sunt mai bune, din simplul motiv că nu ai cum produce o muchie atât de perfectă prin frecare pe curea. Plus că-s mai igienice.
 
Cred ca sunt skill-uri diferite, nu dependente. Eu am incercat cu brici cam in aceeasi perioada cu lama. Aveam un brici bun, adus din nu-stiu-ce colt al lumii si rezultatele erau promitatoare.
 
Eu spun ca va obositi degetele degeaba pe aici, pentru ca la atatea feţe, atatea tipuri de piele si atatea metode de ras vor fi. De exemplu eu ma impac excelent cu niste Bic-uri cu 2 lame cu aloe vera, dar m-a iritat intotdeauna Braun-ul 1008 pe care-l posed si la care am renuntat eventual. Am mai mers o perioada si pe mach 3, dar am renuntat in favoarea Bic-urilor, nu am vazut aproape nici o diferenta pe piele, dar la buzunar da :biggrin:.
Chiar daca fiecare ar trebui sa experimenteze cu diferitele metode de ras (mai putin briciul pentru cei cu mana nesigura :biggrin:) sfaturile de uz general sunt chiar foarte utile. Barbieritul dupa un dus, tehnica corecta de ras, apa calda vs apa rece sunt subiecte care chiar trebuie discutate.
Eu de exemplu initial aveam o tehnica foarte proasta de ras, pe gat ma radeam (involuntar) impotriva firului si ma iritam in mod ingrozitor. Dupa o (lunga) vreme m-am prins de greseala si totul a fost ok, apoi chiar am reusit sa perfectionez tehnica. De asemenea eu ma impac mai bine cu aparatele de ras de "unica folosinta" decat cu cele electrice, desi as fi curios sa incerc niste aparate electrice "ude" (google it). Imi plac gelurile de ras, nu sunt chiar fantastice, dar si cu ele ma impac bine.
Si in final: eu pot sa ma rad cu ambele maini. Cine se mai lauda cu asta ? Ambidecstrii (spellcheck?) mana sus :biggrin:.
 
Da, dar numai dacă-ţi pensezi şi sprâncenele. :tongue:

SCViper, no hands! :wink:
 
Am şi eu o întrebare:
Prin ce metodă se poate face ca pielea de pe faţă să fie mai putin sensibilă?

Prin folosirea mai deasa a aparatului de ras (fie el electric sau clasic). Cel putin asa a fost la mine, cand eram mai tinerel.
Conteaza destul de mult si un after-ceva destul de bun, fie ca el este unul clasic (mai spre eau de toilete) sau unul hidrantant.
 
Si in final: eu pot sa ma rad cu ambele maini. Cine se mai lauda cu asta ? Ambidecstrii (spellcheck?) mana sus :biggrin:.
Eu. De când am citit pe unul din forumurile amintite că, de multe ori, poţi scădea iritarea într-o zonă dacă te razi cu cealaltă mână decât de obicei. Într-adevăr, când mă rad pe partea dreaptă a gâtului, e mai puţin iritant cu mâna stângă.

Încă o chestie pe care am învăţat-o pe forumuri şi multă lume nu o ştie: trebuie să te razi bine, nu perfect. Perfect te razi o dată pe săptămână, dacă vrei. În rest, accepţi imperfecţiunile bărbieritului tău atât timp cât nu se văd, doar se simt. Asta pentru că fiecare trecere în plus e o iritaţie în plus. Fiecare ştie care e acea limită personală în fiecare zonă dar, în cazul bărbieritului zilnic, e foarte uşor să o depăşeşti. Aşa că una din cheile bărbieritului e să găseşti numărul minim de treceri care "evacuează" cantitatea maximă de barbă şi să stick to it în majoritatea zilelor.

P.S. M-am ras acum vreo 10 ore, sub duş, and still baby face la ora asta (pe 90% din faţă, după un bărbierit "imperfect"). Aşa ceva nu merge decât cu wetshaving tradiţional (unde wet nu vine de la duş, ci de la spuma de ras). Şi, dacă tot am povestit cu voi, m-am dus în oraş şi mi-am luat în sfârşit o cană cu gura largă pentru bătut şi ţinut spuma. O voi inaugura în curând.
 
Am şi eu o întrebare:
Prin ce metodă se poate face ca pielea de pe faţă să fie mai putin sensibilă?
Transplant de pe fund, în caz de arsură/accident.

Pe bune, pielea e dată ca o constantă; ce poţi schimba sunt sculele, consumabilele şi tehnica. Cu cât e frecarea mai redusă, cu atât e iritaţia mai mică. Mai multe lame sau mai multe treceri = mai multă frecare. Spumă proastă sau prost preparată sau prost întinsă pe faţă = mai multă frecare. Mână mai grea sau tehnică proastă = mai multă frecare. Etc.

Eventual poţi încerca să treci la alimentaţie vegetariană/vegan. De ultima se ştie clar că îmbunătăţeşte tenul.
 
Eu am folosit lame clasice, pana am trecut la un Gilette Mach 3.

Impresii: cu lamele clasice am avut mereu probleme, detestam sa ma barbieresc. Mach 3 imi place mult mai mult. Cand mai merg pe acasa si imi uit/nu imi iau aparatul, mai am cate un moment de oroare cu lamele clasice. Stiu, se poate ca dupa un timp sa ma obisnuiesc, dar durerea e cumplita. Cand ma vad cu jumatate de barba data jos, stiu ca trebuie sa scap si ca o sa ma doara ... Uf! Ca rezultat (barba jos pana nu se mai vede), Mach 3-ul mi se pare mai slab decat lama clasica. Dar nu prea imi pasa, cat timp disconfortul (ca sa fiu bland) e mai mic.

Ca idee, ma barbieresc luni dimineata. Apoi dupa doua zile iar ma barbieresc. Vineri trece ca e casual Friday (cel putin eu asa o consider :biggrin: ) si sambata si duminica am deja un pic de barba, dar hey! nu sunt la munca.

Si uite asa scap cu doar doua chestii neplacute pe saptamana.
 
Am incercat acum mai multi ani cu lama clasica. Din cauza modului in care se prinde sub gratar, unghiul pe care il face lama cu pielea este mult prea mare. In sensul ca da impresia ca iti pune cineva cutitul la gat. La aparatele de ras Gilette&Co. lama vine mai razant pe piele si, mai ales, muchia taioasa nu iese in afara suportului de plastic. Adica o taietuca de cele mai multe ori este doar o zgarietura sau un punct "raschetat" in cazul in care ai orice fel de umflatura pe piele.
Cu lama clasica... era crima si daca nu faceam exercitii de vointa si de concentrare ieseam dupa barbierit ca dupa razboi :biggrin:.
 
Discuţia despre brici mi-a adus aminte de schiţa lui Jaroslav Hasek, despre bărbierul care rădea un client în timp ce povestea despre războiul cu turcii. :smile:
 
Selby şi bausto, parcă m-aş auzi pe mine în urmă cu 10 ani. Eram mare fan Gillette Senzor etc. Până am învăţat, pe propria piele :wink:, că materialele şi tehnica contează enorm. Deh, nici pe mine nu m-a învăţat tata; pun pariu că ştiu mai multe despre wetshaving decât el (care se rade cu Mach 3).

Alde Mach 3 sunt excelente când bărbieritul e o datorie, nu o plăcere. Te poţi rade acceptabil chiar cu tehnica cea mai proastă şi spuma pe măsură.

Legat de unghiul lamei clasice: aparatul meu e reglabil, cu 6 trepte. În primele luni, orice treaptă peste 2 mă zgâria, exact cum a descris bausto. Acum deja mă rad cu 3 şi e o plăcere, dar am învăţat să ţin total altfel aparatul, astfel încât lama să fie perfect tangentă la faţa mea.
 
O observatie personala: daca ma rad dupa dus cu aparatul electric e nasol de tot. Pielea e mai sensibila si apar iritatii, daca ma rad complet uscat e perfect. Cu cit firul e mai rigid cu atit se taie mai bine (trebuie sa intre in sita ca sa fie taiat) si cum eu am firele subtiri si moi ...

Cu lama era invers :tongue:
 
Eu trec pe Gillette Fusion, până apare ceva cu 20 lame, să te bărbierească tot dintr-o trecere. :smile:
 
Pisoi, tocmai la asta me refeream. Nu pot sa fac un aparat clasic (sau ce se gaseste pe la noi) sa tina lama tangenta la piele. Imi vine pe gat ca o barda si nu am chef de experimente. Nu pot sa ma duc cu barba la munca, dar nici taiat ca de tigani :goofy:.

Bila, in instructiunile oricarui aparat electric spune sa il folosesti pe piele uscata (inainte de dus). Asta pentru ca daca firul nu este rigid este greu sa intre prin gratar intre lame fara sa invarti aparatul pe fata pana iei doua straturi de piele.
 
Back
Top