Aparat foto.

Sunt destule compacte cu patina de blitz.
Pana la urma ii poti darui un dslr cat mai compact si mai ieftin. Dar daca intri in club, ai cam sfeclit-o cu cheltuielile.

Trimis de pe al meu Redmi Note 3 folosind Tapatalk
 
Cum spuneam, portret inseamna o suprafata mica de iluminat.
Incercati mai departe un pic: corp intreg, si apoi imediat va luminati de ce e nevoie de mai multe lumini.
Sau, pe scurt, daca ai o singura lumina foarte puternica vei avea contraste puternice intre marginea luminii si centru, indiferent de modificatori. De-aia se folosesc mai multe lumini mici spre medii.
 
Oare doamna LNT vrea sa experimenteze si lucrul cu blitz? In caz pozitiv, cam SLR scrie pe decizia finala, nu?
Sunt aproape convins că senzorul de pe D3500 este suficient pentru tras în semiîntuneric dacă decizi să folosești RAW.
 
Si uite asa vin si alte belele: editarea RAW-ului si tot computerul si monitorul necesare ...
De fapt buba nu e ca nu poti sa tragi in semiintuneric, ci ca lumina arata mai bine cand vine din alta parte decat axa camerei.
Dar toate la timpul lor.

P.S. Exista si lumina continua acum. Cu LED, si e mult mai usor de vizualizat decat un flash hotshoe fara lumina de modelare.
 
Sincer să fiu când te gândești la lumini suplimentare deja ai ceva experiență. Nu cred că este o discuție de avut în cazul primei camere. Și sincer, când ajungi la lumini deja este nevoie de un body nou sau cel puțin sticle mai decente. Nu prea are rost să tragi cu 18-55 stock și lumini de studio. Flash extern cu lentile stock și body entry level se poate și dă rezultate excelente dacă ai vreo 10.000 de cadre trase deja :smile:
 
Cosmin_C: ce anume te supara la blitul incorporat? E prea slab? Ies umbre urâte? Nu ies umbrele unde ar trebui? :confused:
Pai in primul rand, blitzul ala minuscul pus sa bata in tavan devine un pic cam slab. In al doilea rand, e aproape imposibil sa-mi dau seama care-i cea mai buna pozitie verticala, asa ca oricum jumatate din poze au umbre nedorite. Deci imi trebuie atat ceva extra power cat si ceva mai mult control, sau mai exact o constanta mai mare a rezultatului final.
 
Atunci ai putea incerca intai un diffuser si sa tii blitzul drept, nu spre tavan.
Totusi nu pricep ceva: tu aveai dSLR, parca un Nikon? Nu-i chiar micro-minuscul blitzul ala... :confused:
 
Ce are body-ul pe el are GN vreo 45-50. Ceea ce inseamna putin daca te referi la 10m distanta si cativa oameni in cadru.
Chiar si un flash hotshoe are GN care depaseste 100.
 
Atunci ai putea incerca intai un diffuser si sa tii blitzul drept, nu spre tavan.
Totusi nu pricep ceva: tu aveai dSLR, parca un Nikon? Nu-i chiar micro-minuscul blitzul ala... :confused:
Nikonul l-am vandut de cativa ani, imediat ce mi-am cumparat Sony-ul A5100 care-i incomparabil mai bun la orice, inclusiv la poze indoor in lumina slaba. Blitz-ul imi trebuie pentru niste tentative mai artistice, sa le zic asa, altfel in low-light la ISO 1600 mirrorlessul nu are nicio taina, nici nu mi-ar trebui blitz in cele mai multe cazuri.
 
Ce are in plus si ce are in minus Sony A5100 fata de Nikon D3500?

Dar A6000? Overkill?
 
Last edited:
Ce are in plus si ce are in minus Sony A5100 fata de Nikon D3500?

Dar A6000? Overkill?
A6000 este oarecum entry level dar are un senzor excelent. Uită-te pe dpreview pentru recenzii și ia o decizie. Mirrorless are 2 dezavantaje - durata de viață a bateriei și viteza de AF/consistența AF. Sincer A6000 este o alegere foarte ok, dar în banii ăia iei Fuji X-T100 care este o alegere mai bună imho. Fuji au niște lentile absolut extraordinare f/1.4 și f/1.2 pentru fotograful street/peisagistică/interior.


Edit: vezi aici o comparație, X-T2 este model de top și X-T100 pare o versiune ușor castrată.

Edit 2: lentile disponibile.
 
  • Like
Reactions: LNT
https://www.dpreview.com/products/c...d3500&products=sony_a5100&products=sony_a6000

Aceeași rezoluție și dimensiune de senzor, doar că Nikon-ul e mai nou cu vreo 4 ani. Poate nu contează atât la senzor cât la procesorul de imagine, dacă o fi scos Sony între timp ceva mai nou decât Bionz X.

dSLR-ul se ține în mână un pic altfel și e mai economicos cu energia (bateria ține lejer de vreo 4-5 ori cât la celelalte) fiindcă ai viewfinder optic. Mirrorless-urile sunt mai compacte și necesită compoziția pe ecran, 6000-ul are și viewfinder electronic. a6000-ul are totuși aproape aceeași greutate ca și D3500-ul.

dSLR-ul are un flash încorporat ceva mai puternic, de asemenea iluminatorul pentru AF în lumină slabă e de ajutor pentru focalizare pe distanțe scurte (și folosind senzorul dedicat pentru autofocus, nu senzorul de imagine), sau dacă ai un flash separat cu iluminator AF merge pe distanțe și ceva mai mari. Nici un mirrorless n-are senzor de focus dedicat, și atunci focalizarea în lumină proastă e mai dificilă - cel puțin de asta se plânge un articol recent pe fstoppers.

Sony-urile oferă bracketing cu 3 sau 5 cadre, pentru a face o succesiune de cadre folosind expuneri diferite, și apoi să combini rezultatele în postprocesare (pentru HDR). Nikon nu oferă asistent de bracketing în modelele astea entry-level, deși nu te oprește nimeni să faci tu câte cadre vrei variind expunerea. Desigur, asta merge la compoziții statice și folosind trepied, nu poze din mână.

LE: uite comparația și cu Fujifilm X-T100. E cam aliniat cu a6000, doar că e din 2018 nu 2014.

https://www.dpreview.com/products/c...y_a5100&products=sony_a6000&sortDir=ascending

Cam cel mai important lucru de văzut, și care nu apare niciunde în asemenea tabele comparative, este să vezi în teste cum arată zgomotul senzorului în lumină slabă și ISO mai ridicat (800, 1600). Dacă imaginea este utilizabilă și curată, aparatul e mai versatil; dacă mereu ai de furcă cu zgomotul și estomparea lui (pe canalul de luminozitate sau de culoare) în postprocesare îți face imaginea mai soft, o să te chinui un pic să obții poze excelente în condiții dificile.
 
Serios, mai folosește cineva bracketing în 2018? Eu am compacta de prin 2015 (Fuji X100T) și poți trage cu ea în cele mai infecte condiții posibile, RAW-urile au o cantitate de informație absolut incredibilă. Subexpui puțin și iese tot la iveală, are shadow recovery comparabil cu senzorii Nikon (care-s Sony de fapt iirc).

Edit: acum am văzut că D3500 nu are WB bracketing, aceeași mizerie Nikon cu lock out la funcții în funcție de cât plătești.

Edit 2: Fuji are și o aplicație pentru mobile, prelucrezi RAW în cameră - ai presets gen Velvia pentru peisaje șamd - exporți jpeg apoi tragi poza direct în telefon.
 
Am fost eu la un „curs” de night photography (când a făcut tumbă dSLR-ul meu și s-a mucificat) și încă era prea devreme după asfințit, încât cerul era ars înainte să expun suficient clădirile. Cu bracketing am mai scos ceva din situație ca să nu stau degeaba, deși soluția a fost să aștept să se mai întunece și să pornească iluminatul stradal și cel arhitectural pe clădiri. Halal „curs”, te învață un vânzător de la f64 în 10 minute mai multe decât a explicat „instructorul” ăsta în două ore, pe bani. Dar cursul a fost cadou, mulțumesc frumos, și din cauza lui o să-mi fac cadou o cameră foto nouă. :biggrin:
 
Back. Pe lista comparativa am ramas cu 3 modele: Nikon D3500, Canon EOS 200D si Sony A6000.
Din review-uri am tras concluzia ca Sony are probleme la inregistrarea video, se incalzeste. E cam aceeasi dimensiune cu D3500 si cum la baterie Sony pierde clar am ramas pe Nikon intre cele doua.
Comparativ cu Canon, Nikon sta mai bine la poze si partea de setari, Canon sta mai bine la partea de video. Si cum partea de video era pe locul 2 am zis ca ramane sa vedem ce apare la promotie.
Asa ca am luat Nikon D3500 la pret de blac fraidei de la F64 (1900 lei). Plus un card Sandisk EXTREME PRO MicroSDXC 64GB 170/90 MB/s cu 125 lei de la aceeasi promotie.

Multumesc de ajutor! :thumbs:

Ce fel de carduri merg pe camerele astea? Sau mai bine spus care ar fi viteza minima de scriere necesara? Ce are altex la promotie ar merge sau 10Mb/s e prea putin?
Card de memorie microSDHC 128GB KINGSTON Canvas Select clasa 10 UHS-I, 80 MB/sec
Caracteristici generale
Tip Micro SDHC
Capacitate de stocare (GB) 128
Clasa 10
Caracteristici tehnice
Viteza de scriere (MB /sec) 10 MB/s
Viteza de citire (MB/ sec) 80 MB/s

LE: Vad ca si emag are promo la SanDisk Ultra:
Specificatii
CARACTERISTICI GENERALE

Tip memorie Micro SDXC
Capacitate (GB) 128
Clasa de viteza Class 10
Standard UHS UHS-I U1
Rata de transfer (MB/s) 100

Rata de transfer e bidirectionala sau e doar "citire"?
 
Last edited:
Merge orice card. Daca nu trage in rafala, nu vede diferente intre class 6 si sandisk-ul cumparat de tine. Iar rafala la d3500 pe un class 6, daca nu trage la raliuri nu deranjeaza :smile:

Edit: Erm, ultima afirmatie e total eronata daca trage raw. Raw, rafala si class 6 e no-no.
 
  • Like
Reactions: LNT
Io am o colecție întreagă de microSDXC-uri SanDisk Ultra pentru utilizări multiple, cu sau fără adaptor. Cele inscripționate A1 sunt optimizate pentru smartphone-uri, cu citiri și scrieri frecvente de informații mici; dacă sunt semnificativ mai scumpe decât cele similare fără A1, poți lua liniștit (pentru foto) de-alea fără A1, dar tot clasă 10 și U1.
 
  • Like
Reactions: LNT
Felicitari pentru alegerea inteleapta (dSLR).

LE: Pentru un incepator eu as recomanda un card cat mai mic, care sa-l oblige sa gandeasca inainte de a apasa pe buton si de asemenea sa-l oblige sa curete toate pozele rebut in cel mai scurt timp. :smile:
 
Last edited:
Back
Top