Aparat foto.

Geez, eu intreb daca sa iau a sau b si mi se recomanda c, care costa cat a+b si necesita noi investitii in sticle, flash si altele? Oare de ce am dat 2 variante de la Nikon, nu pentru a nu schimba complet ecosistemul, cu pierderile de rigoare?
Revenind, nu ma vad prea curand cumparand sticle gen 24-70/2.8, din cauza pretului. Pentru un amator ca mine nu merita, altfel as fi luat Df ca body, macar sa fiu fitza...
Investitia totala va fi de maxim 1000 Euro, oricum voi incerca sa cumpar ori la reduceri ori din US.
Si Neo, am mai pozat pe la evenimente cu kitul actual, au iesit excelent si au fost apreciate, de-asta voi investiga intai daca nu am probleme tehnice si abia apoi voi face o eventuala achizitie.

Asta o să fie efectiv ultima intervenție pe threadul ăsta, sunt sătul până-n gât când dau links, explic, dar nimănui nu-i pasă.

Nu știu de ce ai dat 2 variante de la Nikon când tu nu știi să faci fotografii ci doar poze de vacanță. Nu vrei să dai bani, dar dai bani și investești într-un sistem pe care-l folosești defectuos. Faptul că primești laude de la cunoștințe este fain, înseamnă că ești pe drumul cel bun, dar cam atât, de obicei critica fotografiilor se face de mulți oameni pe care nu-i cunoști personal sau sunt cunoștințe relativ îndepărtate, pentru că altfel complimentele ți se vor face proporțional cu mărimea lentilelor/aparatului și al costului investit. Nimeni care dorește să ți se numească prieten n-o să-ți spună "dude, you suck, nu contează ce folosești, învață să folosești gearul care-l ai ffs!". Așa cum ți-o spun eu. No trolling here.

Dau două links - Unu, Doi. Citește bine și bagă la cap.

Acum cu A7R, nu ai nevoie decât de o singură lentilă și atât, nu flash, nu alte rahaturi, tai 3/4 din greutatea pe care o cari și ai un aparat mic și drăguț, ușor și extrem de performant care te va ține ani de zile până o să-nveți să faci fotografii și vei vedea progresele care le faci de la an la an pe același aparat. Dacă vinzi toate catrafusele care le ai, iei o grămadă de bani spre un A7R cu o singură lentilă care ți-ar trebui (16-70 f/4 de la Zeiss), are un senzor excepțional cu performanțe ISO de D800.

_Nu_ doresc să mai dezvolt subiectul, la o adică poți continua să cari în vacanță zeci de kg de sticle după tine, cine sunt eu să-ți spun ce să faci? :smile: Pot doar să-ți dau niște sfaturi, nu îți știu bugetul, într-adevăr, dar mă gândesc în general că te-ar ajuta mai mult decât trimiteri la xyz un duș cu apă rece, cu gheață, dpdv practic al unui om care cară deja zeci de kg de sticle și i s-a cam luat - probabil o să mut partea de hobby în ceva hobby ocasionally paid și pentru vacanță o să-mi iau un A7R cu ceva pancake sau un Fuji X100S. Whatevs.

Ca încheiere, îți recomand două cărți care mi-au fost recomandate de un fotograf pe care-l admir imens deși ne înțepăm zilnic :biggrin: și care m-au ajutat imens - The Photographer's Eye și The Photographer's Exposure Field Guide, ambele de Michael Freeman. Nu camera contează, dar depinde de tine cât de mult vrei să investești în păstrarea amintirilor și totodată în menținerea integrității structurale a coloanei tale vertebrale :wink:

Lumină bună tuturor!
 
Dude, raspund scurt, ca am o tona de treaba. Cum te cunosc, nu ma atac personal, ci voi incerca sa corectez niste asumptii eronate de la care ai pornit in scrierea mesajului de mai sus. :smile:
1. Nu am zis ca stiu sa fac doar poze de vacanta. Daca nu am pus pe FB sau pe Futotarget nu inseamna ca nu am destule cadre bune, insa care au fost utilizate sau distribuite in privat.
2. Nu ma consider fotograf nici pe departe, doar slightly above the average amateur. Daca n-as sti decat auto si atat as fi de acord cu tine cu utilizatul defectuos, in acel caz DSLR sau chiar mirrorless este waste of money.
3. Nu m-am bazat niciodata pe ce mi-au spus apropiatii la nivel de apreciere foto, intrucat majoritatea nu sunt nici pe departe experti. Am totusi vreo 2 care chiar se pricep si cu ei mai discut pe tema asta si incercam sa invatam cat mai mult unii de la altii precum si de la unii mult mai priceputi decat noi.
4. Si mie mi s-a luat de carat kg intregi de aparate, sticle, flash-uri si baterii, asa ca pentru vacanta mi-am luat o sapuniera. Pentru poze pe plaja, sightseeing si ceva verzituri isi face treaba.
5. Desi castig destul de bine, nu sunt genul care sa arunce in stanga si-n dreapta cu banii, sa dau 3000 de euro pe un nou kit doar de amorul artei. Daca era prima achizitie, acum as fi luat in mod clar un mirrorless de calitate in fata unui DSLR.
6. Stiu cartile in cauza si banuiesc si cine ti le-a recomandat. Si link-urile, au circulat de o mie de ori prin diverse locuri.
7. You are not the expert on all living matters and we are not all dumb. In fact I am one of the smartest people on Earth. :goofy:
Peace. :rulez:
 
1. Desigur, și eu am poze demne de National Geographic, dar nu le dau share cu prietenii de pe internet.
2. Slightly above average amateur = utilizat defectuos al unui D5000. Ăla este un aparat excepțional, sunt foarte mulți fotografi care țin D90 ca body secundar și D90 < D5000;
3. Excelent, sunt perfect de acord cu atitudinea ta aici;
4. Aici este mult de discutat, foarte mult. Din nou, era vorba de ce calitate vrei pentru amintirile din vacanță;
5. Idem 5;
6. Bravo, dar clar nu le-ai citit, nici cărțile și nici linkurile. Sau, dacă le-ai citit, ai făcut-o foarte superficial :smile:
7. Obviously :goofy:

&love :biggrin:
 
Cred că cu mai bine de jumate din preț sponsorizează vreun producător de filme foto... Probabil mai există fugiți din frecvență care să cumpere așa ceva, altfel nu s-ar produce.
 
Se pare ca a fost anuntat si pretul: 30.000$. :biggrin:

Neo, ai legatura. Am auzit ca porumbeii ies minunati cand ii pozezi la pub cu camera asta. :haha:
 
Mi s-a stricat inca o sapuniera Canon, din pacate cea mai noua si mai buna din cele 2 ramase (au fost 3 in total, un SD200 mort de mult, un SD600 functional dar cam nasol si un SD940 mort). Cea functionala, din 2007, are o calitate e pozelor parca un pic sub un telefon bun.

Un coleg si-a luat nu-stiu-ce mirrorless smecher si isi vinde "vechiul" Sony Nex 6; pe langa sticla cu care vine din magazin mai da si o Sigma 19mm f2.8 si un Minolta 70-210, totul la 2600 de lei romanesti.

In afara faptului ca probabil nu stiu sa o folosesc la potentialul real si dracia cu zoom mare probabil e complet inutila, are sens sa ma bag la asa ceva sau iau alta sapuniera? De cand s-au stricat sapunierele am observat ca nu prea mai fac poze diverse, poate si din cauza ca pozatul cu telefonul ma enerveaza in ultima vreme (interfata de rahat, pana scoti telefonul, deblochezi ecranul, pornesti camera, incadrezi, stai sa focalizeze - s-au dus minim 15 secunde, iar daca focalizeaza ca dracu' precum apusul de soare de acum aproape 4 ore pe aerodrom, complet nefocalizat, imi ia un minut sa fac o poza).

Daca nu are rost sa iau asa ceva si ma apuc sa caut alta sapuniera, o recomandare? Sa aibe si 5 Megapixeli, din punctul meu de vedere, dar sa arate atat de bine incat sa planga ingerii: focalizat, contrast bun si fara poze extrem de granulate pe lumina slaba. Daca e sapuniera bugetul maxim e 1.000 de lei, ca daca se discuta spre 2.000 atunci mai pun un pic si iau Sony-ul.
 
2600 de lei, probabil negociați nițel 2400, n-ar fi mulți bani pentru un body și trei obiective, dintre care un prime la 19 mm.
Întrebarea e dacă îți trebuie tot calabalâcul ăla.
Altfel, în 1000 de lei găsești în ofertă săpuniere destul de capabile. Chiar și mai ieftine. Aruncă o privire la seria S de la Canon. Construcție metalică, iar dacă pui CHDK pe ele devin niște mici monștri. Atenție, S120 nu are CHDK încă, iar S200 e altă categorie, senzor mai prost. Sau mai ieftine, SX500, 510HS. Pe una de-asta am pus eu ochii. Ieftină și bună. CHDK garantat.
Baftă!

(La săpuniere nu văd mai departe de Canon, care acceptă CHDK. Există și altele la fel de capabile, dar limitate.)
 
Depinde ce te interesează de la aparat, dacă vrei calitate pachetul NEX-6 e mult peste orice săpunieră (echivalent cu orice DSLR fără obiective scumpe). Dacă nu mori fără zoom mare, obiectivul din pachet e ok ziua, iar pentru seară Sigma-ul e ceva mai interesant, chiar dacă e ceva mai soft la 2.8. N-ar ieși un "pachet" prea mare cu cele două, și cu stabilizarea de pe obiectivul din kit + ISO mare "curat" mai poți lăsa și seara Sigma-ul acasă dacă nu ai obiecte în mișcare.

70-210 nu mi-e clar care e, există un f/4 "beercan" foarte vechi dar bun, mai e un f/3.5-4.5 un pic mai nou și cele mai recente f/4.5-5.6 (I și II). Cu cât sunt mai noi cu atât sunt mai ușoare și mai proaste. Nu-s sigur că aș lua așa ceva la un airshow sau la pozat Colibri, pentru că sunt doar câteva obiective suportate pentru focalizare prin detecție de fază (adică nu prin hunting+detecția contrastului, ca la o săpunieră); dacă doar vrei să pozezi ceva static ziua, poate fi utilizabil. Cam de-asta nu trec pe mirrorless și încă mai car DSLR.
 
Cel mai mult vreau poze de ocazie, gen plimbari cu bicicleta, poze din avion (saptamana trecuta vedeam muntii din Clinceni, am facut cateva poze cu telefonul si nu se vedea absolut nimic), poze prin curte, mare e gradina si eu sarind gardul etc. Nu pozezi vreodata nunti (doar inmormantari si doar daca sunt cu gore), nu le pun pe fototarget, vreau doar ceva care sa faca poze rapid, simplu si fara sa fie spalacite si sterse ca alea care ies din sapunierele anterioare. Si un pic mai bine la lumina mai slaba, gen prin casa cu lumina aprinsa.

Nu ma vad la plimbare cu bicicleta cu geanta de obiective dupa mine; nici in avion. Dar prin vacanta nu as zice nu, asta vara cand am fost in tura moto chiar mi-a parut rau ca nu am avut cu ce face niste poze mai decente prin insule in Croatia (am traversat partial cu feribotul) sau prin Austria prin zapezi unde a iesit zapada ca o pata alba :frown:
 
Compacta recomandata - Canon S100 /200 sau care este cea mai noua este foarte interesanta. Daca o poti proba si seara, cand ai zapada, ar tb sa vezi daca te multumeste sau nu. Poti comanda de pe net si trimite inapoi daca nu vrei sa testezi local intr-un magazin foto gen f6 4 -desi recomand varianta a 2a.
Daca te inhami la DSLR, e un drum lung si presarat cu multi bani cheltuiti pe obiective -if any. Am pozat in biserica si cu X10 de la Fuji si cu un Canon D600 cred si se simte diferenta dintre ele: si greutatea in mana, dar si calitatea pozelor facute in aceleasi conditii.
 
Cred ca am marea calitate de a scrie fara sa intelegi. Repeta dupa mine: poze la ture cu bicicleta pe munte, poze in avion, fara geanta cu obiective dupa mine. Asta inseamna ca dSLR e exclus din start din motive de dimensiuni, greutate, fragilitate si tot ce mai vrei. Si de anti-talent la utilizator (adica eu, ca sa nu intelegi gresit). Caut inlocuitor de sapuniera si am luat in seama un mirrorless pentru ca nu e cu mult mai mare (am avut camera in mana, m-am jucat cu ea, e mica) si pentru ca face poze mai bune (nu avea card in ea, asa ca nu am ce sa confirm).
 
Vezi ca ai uitat de partea mentionata cand era bine prin Croatia, insule, zapezi austriece -cand un DSLR iti scotea poze mai bune decat orice compacta.
Referitor la user, stai linistit ca toata aparatura moderna are ceea ce se cheama modul auto -tu doar il alegi si el face restul. Pentru opusul puristilor, care evident ca prefera modul manual, cand pot controla orice parametru.
Si ma amuzi referitor la fragilitate la DSLR. Sunt mai bine construite decat o compacta si in aceleasi conditii de impact ai mari sanse sa scapi doar cu aparatul zgariat la DSLR versus dauna totala la compacta.
Ia mirrorless -este evident peste orice compacta, insa sub DSLR -o sa vezi cand e lumina proasta. Mai iei si un obiectiv all-round, gen 17-70 sau ce alte intervale au Sony in gama Nex si nu mai umbli cu nimic altceva la tine.
 
Pai revin la discutia initiala: compacta sau mirrorless? E justificata diferenta de pret la mirrorless? Daca da, am ce face cu 3 obiective (colegul da numai setul complet) sau nu? Face banii tot setul ala?
 
Păi, dacă îți face cu ochii mirrorless-ul, mai degrabă iei un dSLR nou entry level. Diferența de dimensiuni nu e așa imensă încât să justifice refuzul. Ai obiectivul de kit care e arhisuficient în majoritatea cazurilor. Astfel scapi de cele două în plus pe care le-ai achiziționa cu pachetul colegului, ai lucru nou și cu bani semnificativ mai puțini. Recomand tot Canon, because of... Magic Lantern. Altfel, poți alege și Nikon, Sony sau chiar Pentax.
Însă, pentru cerințele tale, aruncă ochii la săpunierele recomandate: au performanțe foarte bune și sunt... pocketable. Diferența de calitate a imaginii față de dSLR a scăzut considerabil, față de generațiile anterioare de senzori. Chiar mă uitam cât de curat poate fi un ISO 800 sau 1600 la ele, setări pe care nu le vei folosi foarte frecvent.

PS: varianta pentru care aș opta dacă aș fi în locul tău, ar fi dSLR-ul. Canon 1100D sau 1200D. 1200D e cca. 1400 lei.
 
Pentru cei care nu știu cum arată un mirrorless, cam asta e comparația între cel mai mic DSLR Canon propus mai sus (1100D) și NEX-6. Cu obiectivul de kit cu tot e mai mic decât body-ul DSLR. Și cam jumătate din greutate.

nex6_canon1100d.jpg


Și același lucru cu cel mai mic DSLR Canon pe care-l știu (Canon 100D)

nex6_canon100d.jpg


Pai revin la discutia initiala: compacta sau mirrorless? E justificata diferenta de pret la mirrorless? Daca da, am ce face cu 3 obiective (colegul da numai setul complet) sau nu? Face banii tot setul ala?
Eu i-aș zice unui coleg care vine din US să aducă un d-ăsta sau d-ăsta (primul n-are AF cu detecție de fază), care-s și mai mici (și mai noi, deja NEX-6 e discontinued), cu dezavantajul că e controlul bazat mai mult pe touchscreen.
 
Din pacate nu ajunge nimeni prin US in urmatoarele saptamani, dar o sa le pun pe astea pe lista pentru prima ocazie.

Multumesc pentru raspunsuri, m-am cam lamurit. Da, comparatia dimensiunilor de mai sus e importanta pentru ca e motivul pentru care nici nu am luat in seama dSRL.
 
miahi, văd că bați șaua să priceapă iapa. Am Oly E-PL3 și Canon 550D. Mirrorless-ul, cu toată micimea lui (relativă), tot are nevoie de o geantă pentru transport. În care pui un acumulator de rezervă, un al doilea obiectiv, eventual, ceva filtre, adaptoare, carduri de memorie, poate încărcător etc. Pur și simplu nu se compară cu o compactă de buzunar. Poate doar dacă-i atașezi un pancake, dar adio mirorless all arounder!
Avându-le pe amândouă și comparându-le la purtare în viața reală, nu prin poze, nu mi se pare așa de incomod dSLR-ul. La care ai imensul avantaj al vizorului. Nu mai spun de raportul performanță/preț, care a crescut mult la dSLR-uri. Dar asta e părerea mea. Lui i-ar trebui o compactă capabilă cu senzor de 1 țol, gen G1X, G1Xmk2, G7X sau chiar și un G16. Dar trec de 2000 de lei toate, unele și de 3000.
 
Da, un acumulator de rezervă e util. Dar ăla e super mic. Cardurile de memorie sunt extraordinar de mici, deja ajungi la sute de giga per gram. Filtre, adaptoare, încărcător - astea-s nice to have, le cari dacă ai loc și chef. De obiective putem discuta câțiva ani.

Da, performanță/preț DSLR-urile sunt ok acum, dar asta doar pentru că nu le mai cumpără nimeni (pentru că-s mari, și pentru că yola e mai bine cu telefonul, că poți să te lauzi mai ușor) și au trebuit să mai bage tot felul de modele entry-level (mai mici, dar n-ai cum să faci un DSLR mai mic, pentru că mirrorbox-ul și pentamirror ocupă tone de loc). Nu zice nimeni că nu e un tradeoff undeva, dar nici nu poți să zici că-s comparabile ca mărime și greutate.
 
Back
Top