Aparat foto.

burebista

Manic Miner
Al meu Minolta Z3 a inceput sa dea semne de oboseala asa ca dupa un deceniu cred ca ar fi cazul sa-l pensionez. Dar ce pun in loc ca-s clei la draciile astea (deci aparatul sa fie cit mai noob friendly ofcorz).

Bugetul ar fi de fo' 1000 lei (cu un plus minus decent de fo' suta doua de lei acolo daca e cazul).
Estetic mi-ar place genul de aparate dSLR like sau bridge cum vad ca le zic astia acu'. Nu prea-mi place aspectul de sapuniera la aparatele clasice.

Ma uit ca vaca-n calendar la bridge-urile de la garaj sau emag sau f64.

De asemeni nu ma deranjeaza deloc daca aparatu' va fi un second hand atita vreme cit nu s-a jucat fotbal cu el sau ceva de genu'. M-am uitat pe tocmai.ro ala de dimineata si iar ma doare capu' ca ar intra in buget chiar dSLR-uri. Nikon D3100, Nikon D3000, Nikon D5000, Nikon D70, Canon EOS 500D, Canon EOS 450D.

Ce vreau io de la aparatul foto e doar sa faca poze cit mai aproape de perfectiune cu minimul de user interaction. Ceva filmulete nu strica dar nu e vreo conditie obligatorie, pozele ca si calitate ma intereseaza.

So...Help!
 
Am eu un FZ20 care sta degeaba, daca te intereseaza ti-l pot trimite la Baku sa te joci cu el sa vezi daca e ceea ce cauti.
Am vazut zilele trecute Nikon 3100 cu tot cu obiectivul 18-55 la 1300 lei nou cu factura si TVA , la astia vad ca cu tot felul de lucrusoare este 1499.
 
Senzorul mare al unui dSLR te va ajuta să faci poze incomparabil mai bune decât un bridge. Nu mai vorbim de capabilitățile în lumină slabă, unde diferența e imensă.
De exemplu: http://www.f64.ro/canon-eos-1100d-kit-18-55mm-f-3-5-5-6-is-ii.html Recomand Canon nu doar că am așa ceva, ci pentru că îl poți face un "monstru" cu Magic Lantern. Am văzut oferte pe la Hypermarketuri chiar și sub 1000 de lei.
Nu știu cu cât se mai dau 550D la SH, dar dacă prinzi unul de la cineva de încredere, merită investiția. E una dintre cele mai bune camere mai spre mid-range de la Canon.

Mai există și varianta mirrorless (un soi de "dSLRee" cu senzori mari, dar fără oglindă), dar, iarăși, nu știu prețuri. Eu am luat un Olympus E-PL3 cu 600 lei, anul trecut. Pomană curată, dar îl cunoșteam pe vânzător (un forumist de pe alte plaiuri).

PS: totuși, la "dSLRee" nou e mai bun. :wink:
 
Last edited:
Eu cred ca nu ai ce face cu un dSLR daca nu stii sa-l folosesti si vrei doar poze de vacanta. Asa mi-am luat si eu acum cativa ani un Nikon D60 ca-i scula si face poze bune, dar in continuare fac poze mediocre si ma mai si car cu caramida dupa mine. Chiar daca iti place forma de dSLR, uite-te totusi la grame si la dimensiuni si nu uita, un dSLR chiar NU este noob-friendly, chiar daca s-a mai lucrat si la acest capitol.
 
Greșit. Și dSLR-ul are setări AUTO (modul omonim) sau semiauto, modul P. Îl poate folosi orice noob. Ideea e că pozele, tehnic vorbind, sunt mult peste orice săpunieră/bridge cu senzor puchinos, indiferent cât marketing ar avea în el.
Ce-am spus despre Magic lantern este pentru cazul în care îl infectează microbul. Să aibă ce face...

Nu mai intrăm în detalii despre alte chestii, cum ar fi DoF, adică profunzimea câmpului, cu care se poate jongla la dSLR-uri, creând impresia de spațiu, de tridimensionalitate, lucru aproape imposibil la compacte (adică, săpuniere/bridge-uri).
 
Last edited:
Daca iei dSLR fii pregatit sa platesti minim inca de 10x pretul pentru alte "mici chestii necesare". :smile: Intrebarea cheie e la ce vrei sa folosesti aparatul? Fiecare sistem are avantaje / dezavantaje.
 
Ei, haide, nici chiar de 10x. E suficient obiectivul de la kit, pentru început, pentru un amator. :wink:
Eu cu ăla am rămas după ce am experimentat cu tele-uri, cu blitzuri externe etc. Pur și simplu mi-ajunge. Deci...

PS: pentru piticii personali ce vor tele, am un tele ieftinătură pe M42 și adaptorul necesar.
 
Mirrorless-uri gen Olympus E-PL3 sau E-PM2 sunt mici, au calitate buna la poze, pot fi folosite si de incepatori si de avansati. Si sunt si destul de ieftine. Si au si senzorul o idee mai mare decat Nikoanele mirrorless :smile:
 
Da, sunt OK, singurul impediment ar fi că n-au vizare prin obiectiv, decât cu adaptorul care e la preț cât camera. În rest, sunt OK, nimic de zis.
Oricum, eu recomand un dSLR, chiar pe cel ce l-am dat în linkul de mai sus.
 
@Ursa: Handstrap, kit-uri de curatat lentile / senzor, macar un diffuzer pt. blitzul incorporat, macar un gorillapod acolo, un UV + protector, macar un polarizator, acumulatori si charger, carduri performante, bandana cu sigla fabricantului, etc... :biggrin:

Dupa aia incep cumparaturile mai serioase.
 
Lol, cu 200, max 300 scapi de ele, nu de 10x prețul. O iei în ordinea priorităților. :nuts:
Lentilele le cureți cu șervețele umede de n-au aer. Senzor? Curățat? Am ani de zile de pozat pe coclauri și n-am curățat încă senzorii. Sunt vreo 2-3-4 fire de praf pe ei, dar cui îi pasă. Mai nou, am praf gros pe un senzor la o compactă. Încă încerc să mă gândesc când și cum a ajuns acolo.
 
Last edited:
Eu cred ca nu ai ce face cu un dSLR daca nu stii sa-l folosesti si vrei doar poze de vacanta. ... un dSLR chiar NU este noob-friendly, chiar daca s-a mai lucrat si la acest capitol.
Am folosit o singura data un dSLR, parca un 40x, si au iesit poze fenomenale fata de sapuniera pe care o aveam la mine, asta fiind noaptea in interior. Asta tine doar de camera, nu de skills (eu = zero barat). Da, daca ai si pricepere ies si mai bune, dar daca nu stii nimic pe auto tot ies mult peste sapuniere.
 
Greșit. Și dSLR-ul are setări AUTO (modul omonim) sau semiauto, modul P. Îl poate folosi orice noob. Ideea e că pozele, tehnic vorbind, sunt mult peste orice săpunieră/bridge cu senzor puchinos, indiferent cât marketing ar avea în el.
Da, am folosit cu incredere aceste moduri si am fost dezamagit de rezultat. Nu mai generaliza aiurea ca nu ajuti pe nimeni, sincer - exista "sapuniere" premium cu senzor mare (alde Canon S110, S120) care fac poze excelente in modul noob-auto, mult peste ce pot obtine eu cu un dSLR entry-level. Nu am inteles niciodata de ce naiba unii recomanda dSLR pentru persoane care clar nu au nevoie de asa ceva.

burebista daca erai din Bucuresti ti-as fi imprumutat cateva zile Nikon-ul D60 sa vezi daca te intelegi cu el; eu in 4 ani nu am reusit, necesita prea mult efort pe care nu sunt dispus sa-l fac pentru niste amarate de poze de vacanta. Iar daca ti-ar fi placut ti-l vindeam la un pret excelent. :biggrin:
 
Săpunierele alea așa-zis "premium" sunt, tati, niște junghiuri cu senzori de 1/1.7", lol, un rahat de senzor. Și au și prețuri de două ori bugetul inițiatorului topicului. Dacă vrei chiar premium, dă exemplu de-alea cu senzori cât dSLR-ul, adică măcar APS-C. De exemplu Fuji X100 sau asemenea. Dar trebuie să-ți vinzi boxele alea Hi-fi ca să le iei. :hihi:

Nikon D60 e cam... obsolete. N-are Live View și Movie mode. Astea noi au. Din câte am înțeles, burebista vrea și video.

PS: modul AUTO de la dSLR-uri e total automat, ca la săpuniere, adică dă aceleași rezultate.
PPS: crede-mă pe cuvânt, la ora actuală, la prețurile pe care le au dSLR-urile, sunt cele mai bune alegeri în materie de foto, chiar și amatori. Aș fi dat orice să aibă prețurile astea când mi-am luat eu sculele. Eu am dat pe Canon 550D 3000 de lei...
 
Last edited:
Mir? Lol, e cel mai bun, de ce să aibe "fraerii" și ei dSLR-uri. Like I said, best buy chiar și pentru poze de vacanță, dacă nu te deranjează mărimea (singurul impediment, dealtfel), este dSLR-ul. Altfel, mirrorless e alegerea înțeleaptă. Compactele cu senzori puchinoși sunt bani aruncați inutil.

EDIT: văd (acum m-am uitat la capătul topicului) că spune cam tot aia, ce zic și eu: sub nicio formă compactă (săpunieră/bridge) cu senzor mic. Poze out of focus? Soft? N-o fi burebista așa noob încât să nu vadă pe ce face focusul... ai puncte luminate în vizor, iar pe Live View e ditai dreptunghiul/pătratul, iar pe AUTO e chiar mai simplu.
 
Last edited:
Back
Top