Un post într-un forum obscur (pentru mine) este fix zero. Am găsit un thread pe dpreview și se cam dă de pământ cu OP-ul. Rezultatele finale sunt cele care contează și am tras cu Nikon câte ceva astro (prea puțin din cauza norilor) și nu am văzut lipsă de detalii. Depinde, dacă tu vrei să pozezi Saturn sau Pluto și să faci crop 500% și să iasă clar...
Dxomark fac ceea ce trebuie să facă toată lumea - analiza imaginilor, nu pixel peeping... Dacă tu zici că alea sux și x rulz, este părerea ta personală...
1. Ți-am dat două linkuri, tu te legi exact de ăla irelevant. Era opinia unui modest pozar de astro, ca să vezi că se știe printre aceștia de efectul Nikon asupra RAW-urilor.
Dincolo îți fac analiza specialiști în astrofoto. Și nu întâmplător cea mai bună cameră foto e un Canon (5DMk2). Și a doua (1100D).

2. Da, eu pozez Saturn (sau Jupiter), de pildă, unde contează detaliile, fiindcă e o
țintă de 20 de secunde de arc. La voalul de mireasă nu contează din ce material e făcut, să-i vezi cusăturile sau textura, eventual contează să nu faci clipping pe highlights. Sau pe zăpadă. Ajută o țârâșică DR-ul o părere mai bun. Asta nu înseamnă că alți senzori decât ăia Sony nu se descurcă.
3. Pardon, dxomark măsoară curenți, tensiuni pe senzor, electronică pură, nu imagini. De aceea e... fâs! Pe de altă parte, dpreview, de pildă, analizează imagini. Și-acolo vei constata că DR-ul ăla e mai corect tratat, arătând cam cum se descurcă fiecare cameră în viața reală.
4. Astrofoto de câmp larg e ciuciu. Aia se poate și cu telefonul, dacă reușești cumva să-i mărești timpul de expunere.
5. Dacă citeai întreg mesajul vedeai că am zis că-s toate o apă și-un pământ. La rezultatele finale, da. N-am zis că ăla rulz, iar ălălalt sux. Faptul că am spus unde și cum Canon e mai bun, e doar pentru stabilirea adevărului. Nu pentru "a mea-i mai bună" sau dispute X vs. Y. Îs trecut demult de faza asta. Iar mesajul meu se adresa altcuiva, nu ție.

6. Se vede cu ochiul liber că Sony aplică chroma noise (și ceva pe luminance) reduction pe senzorii lor. E de ajuns să privești RAW-urile de pe dpreview la ISO mari. Dar trebuie să știi ce să cauți.

7. Dac-ar fi după mine, Pentax aș alege pentru viața de zi cu zi. La tot ce înseamnă calitatea imaginii îi cam bat pe Canikon. Mai puțin la astrofoto.
Lol,
puterfixer, ăia fac un fel de poze "iola" acolo, nu astrofoto...

Iola ISS!
Later edit: Bun, să zicem că merită SH şi că
asta e o ofertă bună. Sugeraţi un obiectiv raportat la cerinţele anterioare?
Buget? Un obiectiv all-around-er ar fi indicat. Însă bugetul e important.