Aparat foto.

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,496
OK, conteaza si brand-ul daca iau clasa 10? Adica musai Lexar sau poate fi si-un Kingston/ADATA/SanDisk/whatever?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Cu ultimul ADATA cumpărat pentru telefon am fost de 2 ori la service, doar după câteva ore de funcționare. Al treilea merge de ceva timp, dar nu pot să recomand. Era un thread pe-aici în care pusesem măsurători de SD/microSD: https://xf.ro/threads/stocarea-datelor-si-usb3.4798/

Eu pentru Nikon AW100 folosesc Sony-ul de acolo + Panasonic-ul C4 ca backup. Diferența între ele e foarte mare (cam 2 secunde mai rapid de când faci poza până poți să o vezi pe ecran).
 
Last edited by a moderator:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Cu plăcere.

Pentru restu': flame on! :angel:

Eu tocmai ce mi-am luat un CamRanger, mai mult de curiozitate. Azi/mâine ar trebui să-l primesc.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Da, dar abia am avut timp să văd că merge; e interesantă funcția de focus fin kindof manual și util transferul de poze de pe aparat pe telefon. Eu îl vroiam pentru focus stacking pe macro, face ce trebuie dar n-am stat să văd prea în detaliu rezultatele.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,496
O venitu' si la mine. Acu' citesc manualu'. :nuts:
Deocamdata fo' 2 vorbe.
Prima intilnire a fost cam defavorabila. Baietii dela hobby foto ala au omis cablurile AV si USB dar se pare ca dupa un schimb de mailuri si un telefon mi-au promis ca miine ajung si alea.
A doua chestie mai neplacuta e ca are 2 pixeli blocati pe LCD. Unu' rosu si unu' albastru. Partea "buna" e ca se vad numai pe fond inchis.

In rest imi place cum arata, nu am ce cirii deocamdata in afara de faptul ca e cam greu de tinut in mina in lipsa oricarei protuberante care seamana a grip dar probabil ca o sa ma obisnuiesc.
Ah si imi mai lipseste zoom-ul automat la apasarea unui buton. Inteleg ca acu' tre' sa invirt manual cu mina de chestia aia mare de pe obiectiv. Bun asa, de acu' is in lumea pro nu? :biggrin:

Dupa cum ziceam citesc manualul dar ma doare deja capul. Cred ca pozitia aia de Auto o sa fie foarte folosita. Prea multe setari pentru afonul de mine.

Prima intrebare ar fi asta: cum e mai bine sa setez focusul din cele trei variante de mai jos?



Default e pe tot hectarul ala, io l-am pus deoacamdata doar pe suprafata mai redusa si am mutat-o fix in centrul imaginii. O fi bine? O fi mai bine numa' cu un patratel d'ala? Sau sa nu ma bag ca oricum aparatu' e mai destept ca mine? :what:
Ce-am observat e ca dupa ce face focus singurica pot muta io patratelul ala verde pe ecran unde vreau. Adica daca in loc sa faca focus pe moaca unuia si face in spate pe gajica-sa io pot trage patratelul peste moaca si apoi aparatu' o sa se chinuie sa focusese unde-i zic io nu unde crede el de cuviinta. Cel putin asa am inteles io ca functioneaza.

Tot asa la botul calului vad ca asta e in stare sa faca focus si in lumina redusa. Assist lamp-ul ala se pare ca-l chiar asista.

Si inca una si ma duc. Poze 4:3 sau 16:9? Intreb ca display-ul e 16:9 si nu prea seamana ce vad io in el cu ce poza 4:3 iese.

Cam asta e deocamdata ca mi-e somnic.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Aha, deci lumea mai trage încă JPEG cu DSLRuri :biggrin:

Eu am dat azi comanda de Nikkor 70-200 f/2.8 VR II, scuza este că vine ziua mea, derp. My wallet feels violated. Repeatedly.

LE: @burebista
- trimite-l înapoi pentru înlocuire dacă are pixeli stuck;
- da, rotești de ăla, ești pro acum :biggrin:
- focusul la DSLR-uri în general este bine să-l faci folosind un singur punct de AF, anume cel central, apoi ai un buton de AF lock (sper) și reîncadrezi după reguli simple (regula treimilor);
- pozele le tragi în formatul care-ți oferă maximum de MP (L x h), dacă-i 4:3 aia e, că nu faci musai pozele wallpaper. Ca idee, probabil vei dori să printezi pozele iar hârtia fotografică este 4x6 sau 8x10, deci oricum un crop va fi necesar. Vezi care-i treaba și calculează singur după nevoile tale.
 
Last edited:

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
O venitu' si la mine. Acu' citesc manualu'. :nuts:
Deocamdata fo' 2 vorbe.
Prima intilnire a fost cam defavorabila. Baietii dela hobby foto ala au omis cablurile AV si USB dar se pare ca dupa un schimb de mailuri si un telefon mi-au promis ca miine ajung si alea.
A doua chestie mai neplacuta e ca are 2 pixeli blocati pe LCD. Unu' rosu si unu' albastru. Partea "buna" e ca se vad numai pe fond inchis.

In rest imi place cum arata, nu am ce cirii deocamdata in afara de faptul ca e cam greu de tinut in mina in lipsa oricarei protuberante care seamana a grip dar probabil ca o sa ma obisnuiesc.
Ah si imi mai lipseste zoom-ul automat la apasarea unui buton. Inteleg ca acu' tre' sa invirt manual cu mina de chestia aia mare de pe obiectiv. Bun asa, de acu' is in lumea pro nu? :biggrin:

Dupa cum ziceam citesc manualul dar ma doare deja capul. Cred ca pozitia aia de Auto o sa fie foarte folosita. Prea multe setari pentru afonul de mine.

Prima intrebare ar fi asta: cum e mai bine sa setez focusul din cele trei variante de mai jos?



Default e pe tot hectarul ala, io l-am pus deoacamdata doar pe suprafata mai redusa si am mutat-o fix in centrul imaginii. O fi bine? O fi mai bine numa' cu un patratel d'ala? Sau sa nu ma bag ca oricum aparatu' e mai destept ca mine? :what:
Ce-am observat e ca dupa ce face focus singurica pot muta io patratelul ala verde pe ecran unde vreau. Adica daca in loc sa faca focus pe moaca unuia si face in spate pe gajica-sa io pot trage patratelul peste moaca si apoi aparatu' o sa se chinuie sa focusese unde-i zic io nu unde crede el de cuviinta. Cel putin asa am inteles io ca functioneaza.

Tot asa la botul calului vad ca asta e in stare sa faca focus si in lumina redusa. Assist lamp-ul ala se pare ca-l chiar asista.

Si inca una si ma duc. Poze 4:3 sau 16:9? Intreb ca display-ul e 16:9 si nu prea seamana ce vad io in el cu ce poza 4:3 iese.

Cam asta e deocamdata ca mi-e somnic.
burebista,
Ar fi bine să ceri altul. Și al meu are 1 pixel aprins, dar eu am dat 600 de lei pe el, SH
Nici eu nu folosesc chiar toate setările alea. Al meu stă pe mod Av, unde face totul automat, mai puțin alegerea diafragmei.
Zoom-ul pe inel e mai rapid decât ăla pe buton.
Focusul pe punctul central. Dar pe AUTO, ține minte, el alege punctele. Vezi că ai o mulțime de moduri predefinite (sport, crepuscul, portret etc. etc.), care chiar își fac treaba.
4/3 e senzorul, lasă-le 4/3. Deși e mai puțin important.

Neo,
eu trag numai jpg cu dSLR-ul sau mirrorlesu'. RAW chiar numai când vreau să fac fotografii, nu poze. Lol, ce mă-sa să faci la niște poze "iola" cu RAW?
 
Last edited:

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Fa-i vant inapoi daca are pixeli blocati. Inacceptabil. Nu poti sti cum va evolua pe viitor.
Cu focusul e cum au spus colegii: ochesti cu zona centrala, apesi butonul jumatate (daca asa o face la tine lock pe focus), reincadrezi si tragi.

LE: exista si zoom fara sa rotesti un inel pe obiectiv? Nu cred. :biggrin:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,496
Bai pixelu' ala e ciudat. Nu apare la pornirea camerei ci dupa un timp de functionare si nu-l vad decit pe fond mai inchis. Nu's ce sa zic. :frown:

Deci sa schimb focusul numai pe un patratel d'ala si sa-l mut fix in centru. Bineeee...

Multam' de sfaturi pina acu'.

PS Asta cu returnatul e mai naspa ca era ultima camera (a fost expusa in magazin din cite am inteles).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Aia e ~definiția hot pixel: apar atunci când senzorul începe să se încălzească de la expuneri lungi. Cum la camerele astea folosești foarte mult senzorul, nu prea ai ce-i face.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,496
Adica tu zici ca pixelii aia sunt pe senzor nu pe LCD? Adica apar in poze? :what:

In alta ordine de idei doua poze facute ieri de curiozitate cu totul pe Auto fara blitz.
Masa de seara (am incercat un fel de macro si nu rideti la incadrare, poza a fost RAW 4:3 si am trecut-o-n JPEG 16:9) si monitorul in bezna (numai cu lampa de veghe din spate).

Ca idee fosta Minolta Z3 nu reusea sa scoata ceva decent in conditiile astea deci io-s cam multumit ca sa zic asa. :biggrin:
 

Attachments

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Neo,
eu trag numai jpg cu dSLR-ul sau mirrorlesu'. RAW chiar numai când vreau să fac fotografii, nu poze. Lol, ce mă-sa să faci la niște poze "iola" cu RAW?
Tu și cu Ken Rockwell, lentilă de 2000$ pe aparat de 8000$ și trage poze de familie jpeg basic :biggrin:

De asemenea, modul Av automatizează metering-ul și timpul de expunere în funcție de diafragrmă, dar nu automatizează și ISO (la Nikon, cel puțin, nu știu în rest, dar parcă tot așa este). Deci nu-i chiar "tot auto minus diafragma". Da, poți automatiza ISO la anumite aparate dar mi se pare bătaie de joc :biggrin:

De asemenea, putem să ținem mâncarea departe de threadul ăsta? Nu de alta, dar sunt în tură de vreo 3 săptămâni și n-am mai gustat ceva decent de cam tot atâta timp iar ardeii ăia... ffs.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,250
Ia verifică dacă pixelul defect e la senzor (apare în imagini în același loc) sau la display. Senzorii nu sunt perfecți, pixelii cu defect sunt identificați în fabrică și salvați în memorie ca să fie ignorați ulterior, iat informația lipsă e interpolată de la pixelii din jur. Doar că nu ai și tu la îndemână această setare din meniu.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,496
Doar că nu ai și tu la îndemână această setare din meniu.
Are tata ca doar si-a luat camera profi bre. Ii zice pixel mapping. :kul:
Dar din cite citesc io prin linku' ala e vorba de senzor si mie imi apare pe LCD. PLM.



Pina acu' nu mi-a sarit in ochi in poze dar trebuie sa fiu mai atent ca pixelu' apare dupa vreo 10-15 minute de folosit camera.
Multam de ajutor baieti.

Apropo, si oamenii de la fotohobby sunt super OK, mi-a raspuns un nene si mi-a zis ca a testat camera inainte de a mi-o trimite dar n-a observat nimic suspect si-l cred ca nu apar instantaneu ci dupa o vreme.
Oricum mi-a spus sa-l tin la curent cu evenimentele.
Super de treaba omu'. Sau firma.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
De ce nu folosești vizorul în loc de LCD pentru încadrare și foto? Întreb și eu :smile:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,496
Care vizor? :biggrin:

Intre timp l-am gasit si pe fotografia de mai sus cu monitorul noaptea.
I-am dat acu' un pixel remapping si ramine sa vad cum evolueaza.
 

Attachments

Top Bottom