Atât aia cu Hasselbladu', cât și aia cu banii erau glume. Scuze dacă te-au supărat.
Nu este nicio problemă, dar e a doua oară în trei zile când văd chestia asta pe XF și mă cam gâdilă neplăcut
Cineva m-a învățat să n-aleg zumu' la obiective mai mare de 3x. De ce oare? La jucăria aia ai zumu' ~5x. Buba la optică, deh, compromis estem!
Nu prea pricep cum e asta cu zum x la obiective de dSLR (cum se calculează).
Revin, omu' a zis că are 1000 de lei și vrea ceva cu care să facă poze și să filmeze. 550D-ul ăla de 1000 de lei face poze excelente și filmează full HD. Cu Magic Lantern îl poate face supercalefragilistic! Asta dacă va vrea. Dar e bine (să știe) că are opțiunea. La fel, dacă va vrea obiective ulterior, va putea alege să-și cumpere. Momentan, un 18-55mm îi ajunge pentru foto de familie și chiar mai mult. Garantez eu, că eu p-ăla îl folosesc. Mai am un 50 f1.8 de 300 de lei, cu care fac portrete de stă mâța-n coadă.
Evident ajunge, n-a zis nimeni că-i insuficient. Eu ziceam doar că-i overkill (mare, greu, incomod) iar calitatea va fi inferioară (pe Auto) unei compacte premium (pe Auto). Eu folosesc Nikon D800 cu o poală de obiective și-s fericit, asta nu înseamnă că-l recomand oricui face poze de vacanță pe Auto
De asemenea tot citesc de ML ăsta dar sincer, ăsta este argumentul care-l aud cu Android VS altceva - oai, îi pui custom ROM și _rulz_. Da, dar dacă persoana respectivă nu are nevoie de...?
Despre provocarea ta din Quote, am avut 55-250IS Canon alături de 18-55mm (deci, acopereau 18-250mm), ieftin-ieftin și foarte, foarte bun (cum poți vedea și prin reviewurile de pe net). L-am dat că nu l-am folosit decât absolut ocazional (rar ca tele sau ca Macro-like). Și nici nu cântărea mult. Dar, repet, un 18-55 ajunge utilizatorului casnic. Oare pe vremuri de ce se prefera 50mm pe rangefindere sau pe SLR-uri, ca Zenitu'? Era suficient, nu? Cam da. Făceai zumu' cu piciorul atunci, acum ne-am coconit, dăm din roată.
Ai pierdut din vedere apertura, obiectivele menționate de tine nu sunt nici f/2, nici f/2.8. Singura lentilă care acoperă de exemplu capătul tele este 70-200 f/2.8, care știi cât costă, mnu? (Și cât cântărește).
PPS: farafastâcurile alea de jucărele, ca Fuji ăla, îs pentru "street photography", cică. N-aș băga atâția bani într-unul, atât timp cât există mirrorless. E un aparat de nișă, personal nu-i văd nicio utilitate.
Am un prieten care trage cu D7000 și obiective pe sprânceană dar folosește X20 în rest când n-are chef să care hardughia. O fi tont? Culmea, nu face street, ci landscape și portrete în principal.
De asemenea, nu văd de ce aparatul ăla este "pentru street photography", scrie undeva pe vreun aparat foto la ce trebe folosit? Ca să mă leg iar de scule, și D800-le meu este ridiculizat continuu că nu-i bun pentru sports, că nu-i Nikon D4S. Este absolut ridicol cum se pune problema, am tras păsări de pradă cu D800 și 70-300 f/4-5.6 (un jeg penibil) și n-am avut probleme nici de focus, nici de sharpness (crop 100% ftw); dar oamenilor le place să compare mere cu pere și un aparat care nu costă cât 5 dar face 90% din ce face ăla este automat prost și "nu pentru sport".
X20 l-am văzut menționat de foarte multe ori ca fiind "creative camera". Mie mi se pare un aparat foto foarte drăguț, excelent tehnic și care trage RAW. End of story. De-aia l-am recomandat. Nu că este al meu, dar știu ce poate.
Aaa, am uitat să spun: Canon 550D are funcția aceea haioasă Crop Movie, care înmulțește focala cu 7,1, când filmezi. Se folosește doar partea centrală a senzorului. Deci, la filmare, un obiectiv banal 18-55 poate deveni ~130-400mm. Cu 55-250-ul filmam lejer craterele de pe Lună. Uite cu o lunetă banală ce iese:
sau
La cel din urmă seeing-ul a fost execrabil, planeta prea aproape de orizont. Se vede cum "fierbe" imaginea
Mhm, adică face crop din senzorul și așa imens
Mă rog, nu mai lungesc discuția inutil, mi-am prezentat recomandările, depinde și ce vrea omul și de ce are buget, dar în general un dSLR nu se va încadra în buget decât momentan, după cum am menționat că-i treaba cu lentilele și accesoriile.
@miahi - mie bokehul mi se pare totuși un avantaj "bonus" la dSLRuri dar mă încântă mereu. De-aia am luat treaba în serios, deși într-adevăr unii sunt cam prea obsedați de el
Pozarii astia sunt cam
Pozar ej tu