Apă caldă - boiler, instant?

Gabriela

Dominion
Sugar daddy
Hello.

Problemele: întreruperi de apă caldă mult prea dese, apă caldă care se încălzește greu, apă caldă care e de multe ori murdară. Și am nevoie să pot face cel puțin un duș călduț, nu fierbinte, pe zi. La restul mă descurc doar cu apa rece la nevoie.

Soluția (temporară sau nu) spre care înclin: achiziționare boiler sau instant.

Nu am nici cele mai vagi cunoștințe despre lucruri de genul ăsta, iar cele 1-2-3 articole și thread-uri pe care le-am mai citit pe ici pe colo sunt fie vechi, fie neinformative sau paranoice.

Întrebarea e care ar fi opțiunea ideală în contextul dat. Baia e mică, de garsonieră. Nu știu exact dimensiuni și nici cât consum per duș, dar lunar în medie am vreo 4-5 mc de apă caldă. Mă gândesc că pentru un boiler ar trebui ceva în jur de 100 litri.

Înainte să citesc una alta, îmi surâdea ideea unui instant; dar înțeleg că e complicat cu instalația electrică, că are consum ridicat și că nu ar fi indicat pentru dușuri pentru că apa e tot rece. Nu sunt însă surse în care pot zice că am încredere, așa că n-am eliminat complet ideea.

Orice sfaturi pentru o alegere sunt binevenite, inclusiv modele/mărci/instalatori etc. Merci.
 
Capacitate boiler: depinde de model, dar in centrala eu am un boiler de 80l si face fata linistit la un consum mare de tot (vreo 10 persoane cu totul); parca debitul unui duș e vreo 6 litri pe minut, iar pe masura ce consumi oricum se mai face alta apa calda in loc, pentru un apartament mic cred ca 40-50l sunt suficienti.

Instant: incalzirea pe energie electrica e mai scumpa decat pe gaz, curentul e mare si trebuie sa reziste cablurile (cand stateam la bloc in Dr. Taberei am topit instalatia cu un instant) si temperatura e relativ variabila in experienta mea, nu e constanta. Per total nu mi s-a parut o varianta prea buna decat provizoriu cand stii ca e pentru doar cateva saptamani sau luni, nu ani. Eu foloseam instant cand intrau CET-urile in revizie cate 3 saptamani pe an prin anii '90 si capacitatea de interconectare nu era suficienta ca sa preia din mers de la alt CET.
 
Instantul (gen ATMOR) e cat de cat util vara (cand apa rece e... calda), dar iarna e bun sa te speli pe dinti fara sa-ti crape smaltul. Gandeste-te asa: o centrala termica (e tot un fel de instant) consuma 28kW cand incalzeste apa la un debit maxim de 12L/minut (pt. o diferenta de temperatura de 25..30??? de grade in-out). Tu, dintr-o priza functionala poti sa tragi vreo 2.5kW, cam cat consuma instantul pe treapta 1. Daca vrei sa-l pui pe treapta 2 (5kW) iti cam trebuie cabluri separate, trase direct din panoul electric, altfel iti arzi firele din zid. Oricum, daca aplici o regula de 3 simpla o sa vezi ce debit de apa o sa ai chiar cu instantul pus pe 2. Cat sa te speli pe dinti. Un dus care abia tzaraie curge cam cu 4L/minut.

Acum, sunt si boilerele electrice cu cazan. Ala sta si incalzeste ca lumea apa din cazan, peste zi. Deci ai disponibila apa din acel cazan pentru baie / dus. Daca insa golesti cazanul inainte sa te clatesti, ramai cu samponul in par. Not so good. :biggrin:

Din pacate singura solutie viabila pt. incalzitul apei ramane un boiler pe gaz sau o centrala termica.

LE: eu am un ATMOR de 5kW pentru "urgente".

LLE: citeste si AICI de ex.
 
Last edited:
Boiler electric cu cazan are bunica-mea la tara, dar ocupa destul de mult spatiu si atunci chiar ca iti trebuie de vreo 100l pentru ca il pornesti cu vreo 2 ore inainte de a face dus si daca nu iti ia mai mult de 10 minute iti ajunge apa calda, urmatorul care vrea sa faca dus ori asteapta inca 30 de minute ori face la 25 de grade.
 
Absolut corect. Un boiler de 100L (si peste 100Kg!!! - adica vezi unde il prinzi in zid!) e mastodont. E cam cat un frigider mare. :biggrin: Totusi daca il setezi sa-ti incalzeasca apa la 90 de grade (si il lasi o zi intreaga ca sa o incalzeasca), deoarece va trebui sa dai drumul si la apa rece si sa le combini, vei avea practic 200L disponibili pt. dus. Am trait confortabil cu asa ceva o saptamana, la Baile Herculane - pensiunea Charisma. Nu ne-am rupt in figuri, dar nu pot spune ca am facut economie la apa calda. Si n-am ramas cu sapunul pe noi.
 
Scriu asta din perspectiva unui om care a experimentat boilere instant și-n România și-n prezenta locație (peste canal :biggrin:), laolaltă cu termoficare și centrale termice. Pe scurt, instantul depinde imens de instalația electrică. În România, nici să nu te gândești la unul dacă nu ai instalația suficient de bine cablată, ceea ce nu ai de unde să știi oricum pentru că n-ai făcut-o tu ci Ghiță Meserie, slujbaș de nădejde care punea "pe direct" când i se ardea o siguranță lui acasă.

De asemenea, și boilerele instant în sine sunt anemice în ofertele din .ro (am folosit câteva și-mi blestemam zilele la fiecare dârdâitură). Aici am o chestie absolut banală, dar nu pot face duș cu el la mai mult de 6/10, și asta iarna. Pe de altă parte, eu nu am gaze, ci tot electric și abonamentele sunt potrivite scopului (plătesc relativ mai puțin ca-n România la curent, deși sunt primul la consum din tot cartierul :biggrin:).

Centrala termică rulz, dar nu merită dacă nu-i locuința ta și sincer eu am încercat să conving vecinii (Drumul Taberei ftw, putrezi-le-ar căruțele în parcare), acum pare-mi-se plătesc pe nas facturile la căldură :smile:

Boiler cu cazan este fix pix într-o garsonieră dacă nu vreți ca Gabriela să se mute pe balcon și boilerul să-i ocupe loc în casă.
 
Concluzia lui Neo: gaseste cel mai apropiat stalp de inalta tensiune si trage un cablu pana in baie. :biggrin:
 
Merci de informații. Centrală termică e no-go momentan. N-am nici resursele, nici timpul, nici oamenii necesari pentru așa ceva.

Din ce mai citesc, un boiler electric de vreo 50, maxim 80 de litri cred că mi-ar fi suficient. M-am uitat la dimensiuni la oferta pe care o are eMag, mă gândesc că îl pot pune de exemplu la unul din capetele căzii și ar fi ok. Randomly picked example. Pentru modelul ăsta am găsit niște imagini și pare că s-ar încadra ok, deși adâncimea în poze mi se pare mai mică de 48cm. Not sure. Poate ar trebui ceva mai slim.

Nu știu în schimb la ce să mă aștept în rest, de la montaj până la utilizare și consum. Ca paranteză, peste pereții de la garsonieră s-a pus rigips, e rău? Primesc cumva și vreo listă cu instalatori sau service-uri autorizate când cumpăr jucăria? Citesc la unele că vin fără piese și trebuie șuruburi, cabluri de alimentare și toate cele separat, se găsesc greu piese pentru ele?

În rest, înțeleg că îl pot ține oprit și-l pornesc cu 1h înainte să am nevoie sau că-l pot ține pornit eco-smth-yada-yada și programat să încălzească el apa la orele x sau y. Mă gândesc și la faptul că ce plătesc pe curent electric ar echivala oarecum cu banii aruncați pe apă caldă până se curăță/încălzește. Pe de altă parte, intenționez să-l folosesc în principal când e apa caldă oprită de tot (ceea ce în Dr. Taberei înseamnă cam 5-6 zile pe lună).
 
La montare pe gips-carton ar trebui întărituri pe dedesubt + prindere direct de perete (și ar fi excelent ca peretele să nu fie cărămidă). Sunt totuși minim 50 litri de apă + 20 ai boilerului în sine, nu vrei să cadă peste tine. Dacă e doar gips-carton e relativ simplu, dacă e și placat cu faianță e mai mult de muncă (ar fi excelent dacă ai avea niște plăci de faianță la fel în plus).
 
Oricum nu isi instaleaza singura boilerul. Instalator (pentru ca tevi de apa) + electrician (pentru ca 220V in baie si riscul e f. mare). MARE GRIJA la impamantare! E problematica treaba de cand se lucreaza pe polipropilena si alte plastice. Trebuie f. bine verificata instalatia.

Boilerul electric cu cazan nu il pornesti cu o ora inainte ci il lasi tot timpul in priza. Asta deoarece el e bine izolat termic si e termostatat. Adica o sa consume curent pana incalzeste apa din cazan la temperatura dorita dupa care se opreste automat. Daca se raceste putin apa (intr-o ora sau doua), mai porneste o perioada ca sa o aduca din nou la temperatura setata.

Acum, un bun punct de pornire ar fi sa citesti apometrele inainte si dupa ce faci dus, ca sa vezi exact cam cat consumi. In functie de asta poti decide cat de mare sa fie cazanul boilerului.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: LNT
Ziceam mai mult la ce să se aștepte ca deranj prin casă. Nu e doar de dat 2 găuri mici și atârnat ăla.
 
Am avut la servici instant pentru apa calda si te oparea la fiecare pornire, indiferent de setare. Prima data baga apa clocotita, apoi rece, apoi varia, cand foarte calda, cand rece. Prostii.
Ai mei parinti au instant pe gaz, un fel de centrala dar numai pentru apa calda menajera, foarte bun. Dar cum instalarea gazului e scumpa, poate e mai simplu boiler electric. Dar trebuie instalatie electrica buna, indiferent ca-i instant electric sau boiler, o sa prajeasca firele daca nu duc necesarul.

Cate persoane? Una? Zice bine Q, masoara consumul de apa cand faci dus si vezi necesarul, 80l pentru o singura persoana mi se pare cam mult, chiar si pentru dusuri lungi. Am avut boiler de 80 litri si faceam dus rapid 4 persoane. Mai recent am luat un boiler (pentru panou solar, nu foloseam pe electric) de 120 litri si era apa suficienta de dus pentru 4 persoane cand apa era la 60 de grade.
 
Ok, sună cam descurajant; speram că scap cu un dezastru mai mic. :smile: Faianța e pusă pe vreo 2/3 din suprafață, deci intuiesc că va trebui spart, refăcut etc etc. Utilizatori ar fi 1-2 persoane, dar numai eu mor 2+ zile fără apă caldă. :biggrin:

O să măsur cât consum per duș și eventual amân până când renovez baia (e și asta în plan, dar tare aș vrea să pot să las cheile celor care se ocupă, să plec în vacanță, să mă întorc și să fie gata... și ok </dreams>). Mulțumesc încă o dată pentru sfaturi și informații.
 
Dezastru va fi peste 10 ani cand o sa constati ca incepe sa rugineasca, la fel ca o masina veche. :frown:
 
Daca nu e pusa pe rigips, nu vad de ce trebuie sa spargi faianta, tevile se pot pune si pe exterior aplicate, firul de alimentare la fel. Daca e rigips, n-o sa tina 50+ kg, trebuie prins in perete (caramida, bca, beton, orice tine greutatea aia in 2 dibluri).
 
E rigips, era dezastru inițial pe pereți + tavan așa că s-a ras tot și s-a tapetat cu rigips (de vreo două feluri parcă) în tot apartamentul.
 
Se pot gasi solutii pentru orice, ai nevoie doar de cineva priceput. Un exemplu ar fi sa decupezi rigipsul pe o portiune mica unde sa faci un suport pentru boiler, suport care sa fie prins pe perete. Si daca e suficient spatiu intre rigips si perete poti trage tevile si alimentarea de curent pe acolo.
 
"tapetat" cu rigips sugereaza rigips placat direct pe perete, caz in care cu niste dibluri cu 1 cm mai lungi se poate face prinderea direct in perete.
 
Cam aiurea sa-l prinzi direct pe perete, de obicei se pun profile in spate. Cum l-au prins? Ca suruburule de rigips ("negresele") nu intra in beton/perete.
 
Am mai auzit pe la unii să-l lipească de perete cu ceva adeziv (eventual cu un strat de izolație între rigips și perete), dar nu știu prea bine cât de bine poți să rezolvi cu un perete strâmb de ex.
 
Back
Top