Antenă + cablu pentru placă miniPCI

jarod

Super Moderator
Mi-am luat o placă d-asta şi-am înfipt-o în asta. Cum n-am nici o tangenţă cu wireless-ul, m-am gândit că-i suficient, dar se pare că m-am înşelat: la jumătate de metru, am semnal o linie şi se leagă la 1Mbps...

Prin urmare, voi fi nevoit să populez (toate?) cele 3 mufe (numerotate, de la stânga la dreapta. 0,1 şi 2) din partea superioară a plăcii. Problema e că nu prea am idee cu ce. Mufele sunt identice cu cele prezente pe plăcile miniPCI-Express din laptopuri, dar astea au conectate la ele nişte fire care au rol de antenă. Aş putea merge pe varianta asta (tai firele dintr-un laptop dezafectat), dar habar n-am cum trebuie să le leg între ele. A doua variantă ar fi să-mi cumpăr cablu + antenă pentru fiecare, dar, cum ziceam, nu ştiu ce fel de cabluri/mufe-mi trebuie. Am găsit ceva ce pare să se potrivească. De astea or fi? Dacă da, nasol. O să ies mai scump cu cablurile + antenele decât m-a costat placa...
 
Vezi că poți arde jucăria dacă emite fără antenă, nu te mai juca așa cu ea. Cauta un laptop stricat și ia cu totul mufe + cablu + antene (vezi că antenele-s de obicei in spatele ecranului). Acolo vezi și cum se leagă (le legi la fel cum erau pe placa laptopului, dacă era tot PCI).

Și vezi ce conectori folosește exact placa ta, pentru că de obicei se folosesc Hirose U.FL și nu MMCX (cum e cablul ăla). MMCX găsești de obicei pe la GPS-uri ca antenă externă, e un pic mai mare.

Acum văd că placa e draft N, trebuie să vezi câte antene ii trebuie.
 
Cam asta ar trebui sa cauti. Chestia e ca antenele din capat nu sunt ceva deosebit ci pur si simplu niste bracketuri pe rama displayului care au si rol de fixare pentru panelul LCD. Cel putin cat timp nu da cu virgula la impedanta.

E ciudat ca tu ai trei conectori acolo, probabil pentru ca e draft N si MIMO. De obicei in laptop ai doar doua antene, Main si Aux, deci trebuie sa mai faci rost de una.

E interesanta placa aia din al doilea link. Pot sa te intreb ce vrei sa faci cu ea?
 
Antenele de microunde arată mai ciudat, tabla aia pe care o vezi la capătul firului chiar e o antenă :smile:.
 
Ai putea căuta nişte pigtail-uri cu mufă din aia mică pentru placa wireless şi mufă mare pentru antenă exterioară. Am văzut aşa ceva în routere.
 
Într-adevăr, placa e draft-N. Nu ştiu de câte antene are nevoie. Din ce-am găsit rapid cu google, minim 2, 3 ar fi de dorit. Am să-ncerc să iau cele necesare dintr-un laptop.

Referitor la mufă, probabil o fi U.FL. Rămâne valabilă şi varianta cu cablu (de ăsta?) plus antenă stand-alone (de asta?)?

ElisaDay, e pe post de home router.
 
Da, o să meargă chestia cu cablu + antenă separată, cam la fel de bine ca o antenă mică de laptop (ce câștigi cu antena aia mare poți pierde in mufe și cabluri lungi).
 
Cum funcționează de fapt o antenă pe o anumită frecvență: antena e un circuit cu impedanță și capacitanță, așa că formează un circuit aparent cu o anumită frecvență de rezonanță. La frecvența de rezonanță antena se comportă pur rezistiv (și puterea pe care o scoate emițătorul se duce direct în antenă și e emisă ca undă radio), iar undele de alte frecvențe sunt reflectate de antenă înapoi și produc unde statice (la interferența dintre unda emisă și unda reflectată), care doar încălzesc firele și amplificatorul (care se poate arde).

Antenele dual band cu benzi care nu-s fix pe armonicile frecvenței principale conțin de obicei două antene în loc de una, legate pur și simplu între ele, sau un circuit de adaptare a impedanței pe două frecvențe. Cele două antene nu se încurcă între ele pentru că doar una din ele este la un moment dat la impedanța "bună" pentru frecvența pe care o emiți, cealaltă având impedanță mult mai mare și pare să nu existe din punctul de vedere al tranzistorului final (cel care amplifică semnalul pentru antenă).
 
Back
Top