Animale de companie!

Am gasit-o dis de dimineata in curte si vad ca nu mai vrea sa plece...
Are idee cineva ce versiune este, ce mananca, care-i sunt obiceiurile etc?
Daca are cineva nevoie de o scumiera PM! :smile:
 

Attachments

  • DSC_3430.jpg
    DSC_3430.jpg
    265.6 KB · Views: 56
  • DSC_3424.jpg
    DSC_3424.jpg
    202.8 KB · Views: 55
  • DSC_3425.jpg
    DSC_3425.jpg
    227.4 KB · Views: 57
Nu prea seamănă cu aia de pe wiki.
Mai au balta aia din grădina botanică din Copou? Ai putea s-o laşi acolo, e mai în siguranţă decât s-o mănânce vreun câine de prin vecini.
 
Cand eram copil erau zeci de exemplare pe la bunica-mea, nu am mai vazut macar una de cel putin 10 ani. Ai grija de ea.
 
Da, se confirma, este Emys orbicularis, specie protejata de lege, se hraneste cu pesti, nevertebrare terestre, rozatoare si pasari tinere. Ieri inainte de a ma documenta, i-am dat o jumatate de banana si a mancat-o rapid!
Ciudat este ca eu nu stau pe langa o apa sau mlastina, ba din contra stau cocotat pe un deal si ma intreb cum o fi ajuns la mine in curte. Am dat de veste prin vecini, insa n-a revendicat-o nimeni pana acum. E drept, dealul pe care stau e plin de vegetatie, cu cele adiacente, adica soparle, rozatoare, cuiburi de pasari ascunse prin balarii si probabil asta o fi explicatia, insa din ce am citit, traieste mai mult pe langa ape. In fine, in week end, am sa-i caut un loc ferit pe malul unei ape si am s-o las acolo.
 
Eu zic sa suni la o organizatie ECO si sa le-o predai lor. Are mai multe sanse de supravietuire.
 
Am sunat eu la nişte d-ăştia când cu cioara, şi am ajuns la concluzia că are mai multe şanse de supravieţuire în parc. Greu de găsit unii care fac ceva.
 
Acum am vazut si eu tzestoasa, pai acum vreo 2 ani un coleg de la firma a gasit una pe langa sediu, in zona mosilor/eminescu, pare sa fie cam aceeasi specie... cred ca suntem invadati. :biggrin:

Bag si niste poze facute un an mai tarziu, in habitatul in care a ajuns; cica sta mai mult in apa dar totusi pe uscat se deplaseaza cu o viteza remarcabila, mananca foarte putin si cam de toate (salata, mancare uscata pentru pesti, pestisori mici uscati luati de la pet shop) si intra in hibernare imediat ce temperatura scade sub 10 grade - exact, doarme cam jumatate de an deci e clar ca provine dintr-o zona cu clima mai blanda. :smile:

 
Se pare că s-a dus vestea printre țestoase că sunt un tip valabil :biggrin:, asta e noua achizitie, am gasit-o strada in mijlocul Iașului, noroc că la ora aceea nu prea era trafic, altfel sigur ar fi călcat-o o masina.
test1.jpgtest2.jpg
 
Pare a fi specia indigena de testoasa, care, din pacate, este pe cale de disparitie din cauza la "Trachemys scripta" (nu stiu numele romanesc, dar il vezi prin toate casele), ai grija de el :smile:
 
Are carapacea suficient de rezistenta ca sa reziste daca este calcata de un autoturism, dar nu si de un camion. Numai ca era posibil sa o calce pe cap, pe labute, etc.
Testoase sint destule in zonele semi-salbatice de la tara, nu e chiar pe cale de disparitie. Ba aparusera chiar si in lacul din parcul Tineretului la un moment dat.
 
Am nevoie de cat mai multe info despre testoase, nu link uri cu generalitati, ci as prefera sa iau legatura cu cineva de specialitate, care sa-mi ofere informatii 100% corecte .
Incercarea mea de a gasi un nou camin testoasei din #616 s-a soldat cu un epic fail, cei de la gradina botanica din Iasi nu vor s-o primeasca pe motiv ca au deja prea multe si le mananca in mod agresiv plantele, mi s-a sugerat sa o dau pe undeva pe la fac. de biologie sau medicina veterinara, insa n-am chef sa se joace cineva cu bisturiul pe ea...

Si cum se pare ca exista niste conditii stricte de iluminat (lampa UV e obligatorie), caldura, hrana, umiditate pe care trebuie sa le indeplinesc ca sa o pastrez, plus de igiena personala (a cui, nu stiu excat inca, insa se pare ca sunt purtatoare agresive de salmonella), m-ar ajuta tare mult daca m-ati pune in legatura cu un specialist sau cel putin cu un pasionat, ca sa vad de ce am nevoie la nivel minimal sa o pastrez...

Donarea este o optiune, insa cum am zis n-am chef sa o faca cineva scrumiera sau sa o intinda cine stie ce javra, imediat ce am dat-o cuiva. Doritori sunt multi, insa putini stiu cate de complexe sunt cerintele minimale pt ca o testoasa sa fie adoptata si adapatata ca si animal de casa.
 
Back
Top