1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Animale de companie!

Discussion in 'Hobby-uri, artă, cultură, știință' started by creizi, Jul 28, 2004.

 1. Neo

  Neo Motan agresif Sugar daddy


  Hai că deja o dăm în diverse, dacă pisica este sau nu animal domestic nu este discutabil punct, la țară dacă o întrebi pe țața Leana îți va spune că mâța e animal domestic dacă-i spui ce înseamnă domestic. You dog person :mda:
  Nu poți compara pisica cu musca/carcalacul/șobolanul. Cu ce îți folosesc musca/carcalacul/șobolanul pe lângă casă? Și până să întrebi la ce folosește pisica pe lângă casă pe lângă mașină de devorat whiskas și tors și pufoșit covorul/canapeaua, pot să-ți spun că pe mine și pe prietena mea ne-a ajutat imens în încercarea disperată de a nu avea casa cuib de gândaci - ca să detaliez, la noi se tot dă cu insecticid la subsol și avem exemplare de 4-7 centimetri care ne vin pe țevi/aerisiri. Motanul îi vânează + omoară mult mai eficient ca noi și nu, nu-i mănâncă :biggrin: Asta ca să-ți demonstrez că pisica e un animal domestic întrutotul. Nu mai spun la țară că prind tot felul de dăunători între care și șoareci + șobolani.
   
 2. Gabriela

  Gabriela Dominion Sugar daddy

  Musca e utilă pentru că e hrana altora de mai sus în lanțul trofic. :biggrin: They're just as useful, objectively speaking.

  Oricum, eu îi dau dreptate lui ursamajor, pentru că strict dpdv comportamental pisica nu a fost/este domesticită și folosită la chestii, ci în general stă cu tine doar cât timp are de profitat din asta. Nu cred că se referea la domestic în sensul că-ți stă ție în casă, ci la domestic în sensul de îmblânzit și dresat să fie utilă (e.g. câini, cai), sau cel puțin eu așa am înțeles afirmația.
   
 3. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Departe de mine de a te convinge că am eu dreptate. Dar nici tu nu mă poţi convinge că ai tu (sau internetul) dreptate. Pisica vânează şoareci că aşa vrea ea (poate chiar să nu-i mănânce, din moment ce o îndopi cu gozuri), nu că o comanzi tu sau că vrea să se facă folositoare. Ea e "domestică" doar în subiectivismul oamenilor. Câinele, care este pe de-a-ntregul animal domestic (în înţelesul comportamental al cuvântului), îţi execută comenzile. Mâţa, nu. Şi nu e doar chestie de diferenţă de inteligenţă. Iar acest aspect e o mică, mare diferenţă.
  Şi, cu asta, eu am terminat diversele. :wink:

  PS: cândva, dacă voi avea chef, o să scanez pe cartea aceea (Pisica, se cheamă) scrisă de nişte specialişti, punctul lor de vedere. Interesant e că eu n-am împrumutat gândirea lor, ci că a fost o revelaţie să constat că mai gândesc şi alţii cum gândeam eu.
  PPS: am avut 4 pisici (1 mascul şi 3 femele) în casă, de-a lungul timpului. Toate, de rasă. Interesant e că n-a fost niciuna genul acela languros, ci au avut, mai degrabă, o ţinută sobră. E posibil să fii derutat tocmai de acele manifestări de "afecţiune" pe care le arată majoritatea mâţelor de streaşină.
   
 4. Quark

  Quark zis şi Brucan Sugar daddy

  Inteleg ca toti sunteti infestati cu animale de casa? Adica sunt singurul care n-are / nu a avut / nu va avea decat oameni in jurul lui? :biggrin: A, si cactusi, dar aia sunt vegetale.
   
 5. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  De companie dar la curte: Azorica.

  Poza e mai veche, a mai crescut între timp, când am timp o să-i fac alta.
   

  Attached Files:

 6. Thor

  Thor Membru Senior Sugar daddy

  +1. Animalele stau in curte. In apartament ma chinui si eu, si mai ales se chinuie si ele. Singurul pet pe care il am e un exemplar de Dracaena marginata, aka Gigel.
   
 7. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  Nici io n-am. Nici măcar plante. They wouldn't make it. :smile:
   
 8. war4peace

  war4peace Membru Senior

  Buey, voi confundaţi termenul "domestic" cu "obedient".
  Wake up... câinii/caii sunt mai uşor de dresat. Asta nu înseamnă că sunt "mai domestici". Înseamnă că specia/rasa este mai înclinată către obedienţă/colaborare în mod natural. E o trăsătură de caracter specifică anumitor specii, psihologie animală.
  Mâţa are alte trăsături de caracter, asta n-o face "sălbatică". Da' mă rog, vorba multă...
  Ideea e că pisica are f'o 10 mii de ani de colaborare reuşită cu omul, pe când un şarpe nu. Şi basta :smile:
   
 9. Quark

  Quark zis şi Brucan Sugar daddy

  Sarpele este animal de casa in alte parti ale lumii si suplineste perfect pisica, fara sa-ti umple coolerele de par. :biggrin:
   
 10. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  Nu v-aţi luat nici unul de pe aici animal de casă denumit generic nevastă? :hihi:
   
 11. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Încă nu - total cost of ownership e exorbitant, iar dacă vreau să cumpăr en gross ca să ies mai ieftin nu mă lasă legea :biggrin:
   
 12. war4peace

  war4peace Membru Senior

  Pe-acolo nu-s coolere.

  Cel mai sălbatic animal domestic din lume!
   
 13. Thor

  Thor Membru Senior Sugar daddy

  Se vede ca nu esti insurat. Cel mai salbatic e mama ei.
   
 14. Cosmin_C

  Cosmin_C melomaniac

  Cactusul este clar un vegetal domestic pentru ca omoara muste si gandaci care se aseaza pe el, se inteapa si crapa in chinuri groaznice.
   
 15. Neo

  Neo Motan agresif Sugar daddy

  Să știi că definiția aia a animalului domestic este și în DEX, care vine și-n formă printată. Vezi și DOOM, tot tipărit. Nu jocul.

  Vezi ce a spus war4peace, confunzi termenul de domestic cu obedient. Faptul că mâța e mai "sălbatică" n-o face animal sălbatic :smile: Pisica sălbatică e altceva. Iar faptul că mâțele tale de rasă sunt mai sobre decât motanu` meu de streașină nu înseamnă că overall Felis silvestris catus = Felis silvestris silvestris (adică pisică domestică = pisică sălbatică). Educația care o primește o pisică de asemenea contează, motanul nostru a fost alintat aproape non-stop și a răspuns la alint întotdeauna, fără a avea vreun interes (gen după ce a mâncat a venit și a început să toarcă and stuff, mie mi s-a părut că zice "sărumâna pentru masă" în limba lui pisicească, dar na :tongue:).
   
 16. Velkan

  Velkan Moderator

  Ar fi putut să zică și, „now pet me, peon”, totuși. :smile:
   
 17. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Am explicat deja că (și de ce) mă lasă rece definiția din DEX. Conform acesteia, luate ad-litteram, șobolanii, carcalacii, muștele, aricii și alte animale care trăiesc în, pe, lîngă casă, ar fi domestice. Noțiunea de domestic, filozofic sau științific vorbind înseamnă altceva. Așa o înțeleg eu și au înțeles-o și alții, oameni mult mai culți decât toți cretinii care au umplut internetul de judecăți aiurea, preluând, de cele mai multe ori, greșit, afirmațiile altor neghiobi. Nu mă lua cu denumirile alea latine că nu m-amețești. :wink:
  Fragmentul din cartea "Pisica" de Filea Ioan Ivana, care a scris enciclopedii întregi despre animale poate te va ajuta să înțelegi diferența dintre domesticit și domestic. Fiindcă dacă te mulțumește, pisica e animal domestic, nedomesticit pe de-a-ntregul, adică în măsură foarte mică. Nu spun că e ca un urs, lup sau vulpe, dar nu e nici pe departe domesticită.
  Eu știu prea bine care e diferența dintre docil și domestic. Tu n-o-nțelegi pe cea dintre nedomesticit și a avea comportament languros sau sociabilitate cu oamenii. Ca să te ajut, am să-ți aduc aminte de povestea cu leul Christian, care era animal domestic, nu? :drool: Ce nu înțelegi tu și te derutează (neputand separa planurile) e că felinele sunt mamifere evoluate și, în concluzie, foarte complexe.

  PS: si, nu in ultimul rand, nu uita ca pisicile sunt numite mici tigri sau mici lei. De ce oare? Doar ca sunt feline si-s inrudite? :wink:
   

  Attached Files:

 18. war4peace

  war4peace Membru Senior

  I lol'd.
  Dă-i pace, e o discuţie de dragul discuţiei :smile:
   
 19. Neo

  Neo Motan agresif Sugar daddy

  I give up. Mă duc să hrănesc tigrul, că mă miaună. Sper să revin întreg.
   
 20. Bart

  Bart Membru Senior Sugar daddy

  Ai grija. Felina mea feroce mi-a sfasiat carcasa (vezi threadul cu cai) :wink: