Androidul - puiuţ de Linux... cum fac?

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Deschid un topic dedicat micului/mare roboţel verde, Android-ul, prezent din ce în ce mai mult în viaţa noastră. Un sistem de operare maturizat, IMHO, căruia, poate, nu i se acordă prea multă atenţie, poate şi pentru faptul că nu creează probleme. Zic şi eu.
Aş începe eu cu o întrebare mai cuprinzătoare, sunt convins că aşa e:
dacă pe Windows problema optimizării, curăţeniei sistemului etc. chestii de-astea, ştiu cum devine cazul, la Android nu sunt decât un novice. Deci, întrebarea (şi derivatele ei) e: cum se optimizează Android-ul? Cum se obţine funcţionarea optimă, aşa încât să se prelungească cât mai mult funcţionarea la o încărcare de baterie? Cum se pot împiedica anumite aplicaţii să pornească după cum le taie capul (dacă se poate fără instalarea altor aplicaţii)? Şi aşa mai departe...
 
Daca la iPhone nu te lasa tata Apple sa optimizezi, ca n-ai acces la OS, partea nasoala la Android e fragmentarea. Adica poti optimiza lucruri (disable la aplicatii, kernels mai bune, power management) insa solutiile sunt diferite in functie de device si versiunea de Android. Oricum, un punct bun de pornire e rootarea, pentru ca majoritatea aplicatiilor de tipul asta au nevoie de root.
 
Androidul e gata optimizat. Atunci cand e instalat prima oara. Apoi vin niste baieti destepti care fac aplicatii si mai destepte care-ti pun wake locks pe diverse componente si-ti tin procesorul treaz. Ceea ce e, in mod intuitiv, nu foarte benefic pentru baterie.

Advanced Task Killer programat sa-ti omoare aplicatiile de care n-ai nevoie din jumate in jumate de ora, wi-fi pornit doar cand iti trebuie, 3G pornit doar cand iti trebuie, BT pornit doar cand iti trebuie si o sa ai 5 zile de baterie cam cu orice telefon. Daca incepi sa pornesti din ele, iti scade durata dintre incarcari drastic.
 
Din experienta proprie ecranul mananca jumatate din baterie, procesorul destul de putin. De aceea prima optimizare a fost nivelul iluminarii, nu m-am atins de procesor sau altceva.
 
La Galaxy Note am scăpat de wakelocks doar cu kernel 3rd party, în rest nimic n-a funcționat (disable la toate aplicațiile Samsung, task killers etc).
 
Din propria experiență consumatorul major este 3Gul. Am atins și 1 săptămână cu S2-ul, mai avea ceva gen 5% baterie.
 
Nexus 7, consumatorii de baterie.
uploadfromtaptalk1361998445170.jpg
 
Cat am fost in Mexic, foarte antent sa nu fac trafic 3g (4-5€/MB) scadea bateria 20% pe zi, si-l foloseam vreo ora ca gps. Daca nu aveti abonament de date, o solutie de scadere a consumului (cell standby) la orice telefon e sa treceti pe 2g (gsm). Puterea necesara e mai mica iar semnalul 2g e de obicei mai bun.
 
EU nu folosesc niciodata 3G, dar nu imi tine bateria mai mult de 2 zile.

Atunci folosești telefonul mult mai mult, ai ROM stock și kernel stock sau folosești ecranul pe luminozitate maximă.

Sau toate trei la un loc.

2G only este excelent pentru baterie dar canci trafic de date. Încă n-am testat 3G VS wi-fi, sunt curios ca și consum unde-ar fi.
 
Per MB wifi consuma mai putin, util la streaming video, insa la browsing normal nu faci trafic mult ci intins pe o perioada de timp, si atunci e mai bun 3g.
 
Wi-fi este mult mai putin consumator. La navigare de pe un telefon mobil, cu wi-fi tine bateria cel putin dublu comparativ cu 3G. Probabil ca la o tableta sau laptop diferenta nu-i asa mare.
 
Din testele mele superficiale 3G lasat pornit permanent mananca mai multa baterie decat wi-fi lasat pornit permanent. Stock rom.
 
Mie consumption-ul îmi arată mai mereu ecranul ca fiind consumatorul principal, exact ca la wirespot în screenshot. Telefonul e permanent pe 3G sau Wi-fi (cam 50-50%) dacă nu aprind ecranul deloc consumul de baterie e pe la 20-25% pe zi (24h), dacă ţin ecranul aprins câteva ore pe zi (citit cărţi, de exemplu), mă ţine o zi şi-un pic, maxim.
 
Au facut altii teste, detalii aici. 3g este oribil la consum in aproape orice situatie. 2g sau wifi sunt mult mai ok. Singurul caz in care 3g ar putea iesi mai bine ar fi pe un device pe care nu se vorbeste mult si nu se face transfer de date, pentru ca 3g e mai bun la stand-by si ai avea 99% stand-by.

LE: ataşez graficul esenţial şi aici, pentru cei care n-au cont pe Softpedia:
TailEnder.png
 
Last edited:
Wow, mă bucur că aţi consimţit la acest topic. :smile:
Eu aveam Sync activat şi nu ajungeam la 2 zile, chiar dacă foloseam moderat date şi wifi. Dacă dezactivez tot şi folosesc doar când am nevoie wifi şi date, văd că performanţa se îmbunătăţeşte dramatic. Am, la momentul de faţă, 4 zile şi 50% rămas la baterie (Grand X In @ 1650 mAh).
La Cosmote 2g e chiar mai prost decât 3g. Întreruperi pe ambele variante, mult mai dese şi deranjante la 2g.
 

Attachments

  • Screenshot_2013-02-28-12-57-39.png
    Screenshot_2013-02-28-12-57-39.png
    90.5 KB · Views: 58
Ursa, operatorii au diferite probleme in retea, in special cu cit se indeparteaza telefonul de MSC. In goana dupa reducerea costurilor se fac multe rabaturi la calitate.
Nu telefonul in sine e de vina.
 
Aa, păi, nici n-am zis asta. Semnalul e prost. Şi nu doar la Cosmote, dar la ei în special.
 
Back
Top