Android mini PC (Android TV box)

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Mă interesează o drăcie de-asta, cred c-am să iau una în următoarele 2 luni (să mai strâng bani:biggrin:).
Buget: până în 450 lei, maximum-maximorum.
Mă interesează să-l iau din România, nu vreau să mă mai încurc cu vama, taxe, TVA, sunt niște cretini vameșii pe-aici.
Îl iau pentru navigare, play clipuri pe net, play filme local (USB HDD).
Trebuie să citească cât mai multe formate video. Musai să știe subtitrări cu diacritice (unele am citit că nu prea știu).
Nu cred că țin musai să ruleze 4k.
Accesibilitate: musai o telecomandă ceva, care să fie ușor de comandat. Bănuiesc că știu toate tastatură wifi sau bluetooth.
Conectică bună. Majoritatea au WiFi, 2-3 USB, HDMI etc.
Dacă îmi mai amintesc ceva, scriu aici.
M-am uitat pe la emag, pe okazii... poate aveți ceva experiență cu așa ceva. Aștept sugestii, comentarii, sfaturi.
Mulțumiri!
 
... adică, ar fi mai bună o Zmeură Pi, Căpșună Pi sau alte fructe de pădure?
Mă uitam la o jucărea ca asta. Puțină conversație, se poate? :biggrin:
 
Păi se pare că ești singurul care vrea așa ceva :smile:.

Având în vedere că se mișcă destul de mult Androidul, nu m-aș băga la chinezisme scumpe în ideea că "o să fie bun și peste X ani", pentru că e destul de clar că n-o să facă nimeni upgrades la hardware-ul actual și va rămâne cu exact Androidul cu care a venit. Așa că aș lua cea mai ieftină chestie care satisface nevoile curente. Ar fi util să aibă acces la Google Play.

Dacă e mai bun un alt sistem tu decizi. La zmeure and stuff ai un pic de bricolat, pe de altă parte, poți bricola, cea ce nu mă aștept de la androizi.
 
Dar un spartphone (literalmente) nu face fata? Conectat la TV prin HDMI, ai hardware compact, fara sa fie nevoie de bricolat, acces la Google Play, eventual suport pentru stocare pe card/USB.

Cred ca poti gasi ceva second la pret redus (daca nu ai pe acasa un telefon mai vechi) si care sa aiba un procesor mai decent decat un MediaTek.
 
Last edited:
4K necesită DisplayPort.

Raspberry ar merge oarecum; are 4 USB-uri și un LAN 10/100, dacă vrei WiFi pui pe USB. Nu-s chiar convins că Android-ul e cea mai bună variantă, fiindcă e optimizat pentru touch, și cu o tastatură/mouse e un pic ciudat. OSMC e un Debian peste care a fost pus Kodi ca media player, e extensibil prin diverse plugin-uri (inclusiv youtube și vimeo), e actualizat lunar, spre deosebire de OpenElec care e doar Kodi și atât. Nu am avut probleme la formate de fișiere, nici la subtitrări. Poți folosi tastatură/mouse, dar și telecomanda la TV-ul conectat prin HDMI - activezi CEC și pentru navigare prin meniuri e foarte ok. Cred că poți pune și un browser, n-am încercat. Sigur poți pune un client de torrente, dar tot n-am încercat pentru a-ți spune cât e de performant la asta.

Raspberry Pi 2 îl poți lua din țară sau de la distribuitorul european. Mai pune un buget și pentru: o cutie, un card microSD, un alimentator, licențele pentru hardware decoding la video, și un cablu HDMI scurt ca eventual să-l prinzi direct în spate la TV. Cam într-o oră de bibilit ai terminat.

Alternativ, decât un smartphone dedicat, mai bine iei un ChromeCast (2) și faci streaming de pe telefonul existent prin WiFi. Practic orice știe și poate face telefonul tău, vei vedea și pe ecran; și ai și interfața de comandă direct în mâini, nu îți trebuie vreo altă telecomandă.
 
Păi se pare că ești singurul care vrea așa ceva :smile:.

Da, am realizat, de aceea am și insistat cu al doilea mesaj.
Febra update-urilor Android e o tâmpenie, după mine. Bine că nu m-a prins încă. Încă trăiesc cu 4.4.2. :biggrin: Încă nu realizez ce limitări (pentru ce doresc eu: net, play și alte de-astea nevinovate) ar putea aduce rămânerea la Lolli 5.1, de pildă. Dacă pot naviga pe net 3-4 ani de-acum încolo și reda conținut pe net și local, e suficient pentru mine. Care ar fi alternativa durabilă/upgrade-abilă, să zic așa? Probabil un mini PC sau cum s-or mai numi acum, dar cred că ar depăși bugetul cu mult (gen Intel NUC sau HTPC).

Chinezăria pe care am dat-o ca exemplu mai sus ar fi un fel de best buy, relativ suficient de dotată. E vreo 370 lei în RO. Adus de afară, o clonă de-a lui m-ar costa cu vreo 70 lei mai puțin, ceea ce nu mă convinge s-o iau de afară.
Cât privește bricolajul, din păcate, am trecut de faza aceea. :frown: Semne de bătrânețe. :biggrin:

Pentru wireless display am deja un device EMTEC. Nu zic că nu-i bun, merge perfect, dar am constatat că nu e ce-mi doream. Dacă deschid tableta/telefonul, mai bine mă uit pe ea, că dacă-mi pun ochelarii, e mai OK decât la TV, mai ales dacă clipurile sunt la rezoluții/compresie de kko (cele de pe net). :biggrin:
Am reținut chestia cu optimizarea pentru touch și o să țin seama de ea, deși puștimea de pe Softpedia zice că prostioarele astea merg destul de bine și cu tastaturi și mauși.

Și-ar mai fi ceva de întrebat: oare drăciile astea "știu" să pornească din stand by sau power off, să zicem, dacă pornești TV-ul? Are HDMI o facilitate, ceva de genul ăsta, să dea semnal prostului TV box să pornească, așa cum fac eu când pornesc PC-ul, doar deschizând monitorul?
 
Da, CEC poate avea și funcția asta activă. Raspberry iese din ecuație, nu are power on :biggrin: Odată powered off poate fi doar resetat ca să pornească, oprind alimentarea sau conectând un buton la niște pini (nemontați).
 
Am comandat ieri o chinezarie din-asta. Astept cu interes sa ajunga si revin cu impresii.
Am oscilat mult intre asta si ceva pe baza de zmeura si am ales asta pe motiv ca vine gata asamblata si functionala (tutorialele pentru instalat Kodi pe RPi sunt orice numai simple si clare nu), iar chestia cu restartul din pini sau lipsa telecomenzii din standard le fac dificil de utilizat pentru restul persoanelor din casa. A contat la cutiuta asta si faptul ca are iesire optica si pot scoate sunetul nealterat spre DAC, fara pierderi de calitate.
M-am gandit si la varianta HTPC cu Win10, a piersut din cauza costului mare - un NUC cu tot ce trebuie bate spre 1.000 de lei, iar ceva cu Atom, Celeron sau Pentium nu-stiu-ce si cu 1GB de RAM nu iau.
 
Nu vreau sa-ti tai elanul din primele zile ale noului an, dar Toslinkul numai jitter-free nu e. :dracu: Totul tine de implementare, de ce e in cutiuta aia. Scumpa sau ieftina... :goofy:
 
N-aș avea încredere într-un media player de genul dacă nu are și sursele disponibile.
 
Ghid foarte complicat pentru pus Kodi pe Raspberry Pi.

Necesar: Un Raspberry Pi, un card microSD de vreo 8GB (mai mult decât suficient, e mai important să fie rapid), un cititor de carduri și un PC.

Pregătire: Intri pe https://osmc.tv/download/ și descarci installerul (Windows, Mac sau Linux).

Pasul 1: Dai drumul la installer și urmezi pașii necesari pentru a descărca și transpune imaginea pe cardul microSD.

Pasul 2: Muți cardul microSD în Raspberry Pi, îl conectezi la TV și rețea.

Pasul 3: ???

Pasul 4: Profit.

OSMC = debian (parcă) + Kodi. Își trage singur o dată pe lună toate actualizările, nu mai ai nevoie să muți cardul în PC. Poți folosi telecomanda la TV sau receiver (prin HDMI CEC), fără a avea telecomandă proprie. Recomand să mai scoți încă 3€ pentru licențele de decodare video în hardware.
 
Daca nu imi place il pasez alor mei si incerc si un Rpi3 cu ceva DAC. Am ajuns in punctul in care timpul pentru bricolat este extrem de limitat si este necesar un produs foarte user-friendly.
Quark: nu am pretentii de bit-perfect ultra hi-fi, pentru asta va urma un Eeebox SH cu Daphile in viitorul apropiat.
 
Poți folosi telecomanda la TV sau receiver (prin HDMI CEC), fără a avea telecomandă proprie.
O altă opțiune interesantă (dar ușor scumpă) ar fi Flirc, merge cu orice telecomandă, iar impreună cu un Logitech harmony, e soluția perfectă in materie de telecomandat computere.

PS: Vreau eu NUC "cu tot ce trebuie" la 1000 de lei! De unde?
 
PS: Vreau eu NUC "cu tot ce trebuie" la 1000 de lei! De unde?
Cel cu Celeron e 600_something lei, 4GB memorie sunt pe la 100 şi ceva, in timp ce un HDD sau SSD găseşti la 200. Problem? :biggrin:
 
Eiiii cuculeanu, n-are tot ce trebuie, hai că pun quote ca să vezi la ce mă refeream.:wink:

M-am gandit si la varianta HTPC cu Win10, a piersut din cauza costului mare - un NUC cu tot ce trebuie bate spre 1.000 de lei, iar ceva cu Atom, Celeron sau Pentium nu-stiu-ce si cu 1GB de RAM nu iau.
 
Era pe Emag ceva resigilat la 1049 lei cu i3, RAM si HDD. Bine, nu era NUC, era ceva Asus, my bad, trebuia sa zic mini-PC. :tongue:
 
Dupa 2 luni si ceva, am intrat in posesia jucariei. Am mers la Posta lu' peste prajit pe Calea Vacaresti, caciulit pe la ceva ghisee, decartat pentru TVA si cu greu il am pe birou. Revin cu impresii dupa ce-l instalez si il testez.
Nu am pretentii prea mari, ci doar sa functioneze mai bine ca player de mkv-uri decat TV-ul, sa pot sa il folosesc ca player audio headless (Kore -> Kodi) si cam atat. Daca nu e OK, trimit inapoi si iau un RPi cu Digi+ add-on, sa aiba iesire optica.
 
Back
Top