Amplificator sau receiver

Astept si opinia lui Cosmin_C. :smile:
Multumesc, daca se pare ca daca voi indrazni sa spun ceva rau de receivere o sa-mi iau pumni virtuali in gura. :biggrin:

Sa zicem ca luam un buget de 2000 RON si propunem un amplificator stereo si un receiver multicanal. La primul 100% din bani se duc pe partea de amplificare, un transformator solid cu multi VA la iesire, filtrare buna, tranzistori cat-de-cat decenti. La receiver avem o mie de functii, un PCB (sau chiar mai multe) plin de piese, cipuri, decodoare, wireless, 3D, 4D, etc, plus licente pentru toate formatele alea pe care le poate decoda; cam cati bani mai raman pentru amplificarea propriu-zisa, pai poate un sfert din suma totala, desi sunt foarte optimist cu estimarea asta. Diferenta de amplificare se vede si cu ochiul liber, comparand niste banale poze. La un receiver partea de amplificare este pur si simplu neglijata, pentru ca nu asta e scopul sau in viata, pana la urma. Daca-ti ajunge sau nu ce ofera, asta trebuie sa decida fiecare, pana la urma.

Daca nu auzi diferenta intre un amplificator stereo si un receiver care costa la fel esti un om fericit, care va ramane cu bani in buzunar. :smile: Dar sa spui ca nu exista diferente pentru ca nu auzi tu...

Revenind on-topic, Marius eu nu stiu daca tu poti auzi diferenta intre receiver si amplificator stereo, dar din moment ce in primul post ai cerut sunet de calitate o sa plec de la presupunerea ca probabil vei auzi acele diferente. Cu amplificatoarele SH nu am cum sa-ti recomand ceva anume doar din poze, stii si tu cum am facut data trecuta - am mers la fata locului, butonat, controlat sa mearga tot (sau cat mai multe chestii) si ascultat nitel sa nu aiba probleme evidente - calitatea sunetului oricum o auzi acasa, nu la vanzator. Cel mai ieftin amplificator pe care ti-l pot recomanda fara pre-testare este unul nou, mai exact http://www.avstore.ro/amplificatoare/yamaha-a-s201/ care are o buna parte din functiile pe care ti le doresti, inclusiv oprire automata. Daca te decizi sa dai atatia bani (si sa stai linistit ca asta nu se mai strica asa usor, e nou, are garantie, etc) pot incerca si sa pun o vorba buna la avstore, poate iti mai ofera si un discount...

P.S. Uite un roman mai perfectionist nu s-a multumit cu sunetul de receiver si s-a apucat sa proiecteze un power amp de la zero. Nu stiu daca se pot vedea pozele fara cont, sunt postate zeci de grafice cu masuratori care l-ar face fericit pana si pe Quark. :biggrin:
 
Last edited:
"Romanul perfectionist" de mai sus este fostul Greieras de pe defunctele forumuri haudiofile. Fiecare trage ce concluzii doreste daca ii cunoaste postarile vechi. Deci... :biggrin: Vezi si AICI istoria "proiectarii" acelui amplificator.

LE: interesant Yamaha-ul ala. Nu stiu cum se aude dar la capitolul cifre = distorsiuni... e muci comparativ cu SH-urile alese de Marius.

LLE: eu nu prea votez cu receiverele AV deoarece:
1) Te poti trezi cu unul cu sursa in comutatie, ceea ce numai bine nu ii face sunetului;
2) Te poti trezi cu unul cu amplificare in clasa D si personal nu gust asa ceva cand discutam hifi;
3) Te poti trezi cu etaje finale sau alte circuite facute cu circuite integrate sau hibride, deci destul de greu de depanat.
 
Il stiu din posturile vechi pe Greierasul, de pe hi-fi&multimedia forums si am o parere foarte buna despre el. Inca de pe vremea aia cand venea cu argumente tehnice sareau imediat puii de audiofili de cur in sus cu comentariile lor pline de patos prescolar. Probabil tu i-ai pus pe toti aia in aceeasi oala, inclusiv pe cei care poate nu meritau...

Eu stiu acel Yamaha si suna foarte OK. Distorsiunile la 100W chiar nu mi se par relevante, are un sunet foarte curat, foarte placut, pana la un volum mult peste suficient pentru o camera normala. Nu stiu altii cum sunt, dar eu m-am saturat pana peste cap de amplificatoarele SH la care ba se strica una, ba alta, ca sa nu mai spun ca majoritatea suna oricum mizerabil din cauze gen condensatori umflati. Eu nu mai pot recomanda asa ceva dar tu daca poti, fa-o si o sa-ti multumeasca Marius mai tarziu. :tongue:
 
Nu vreau sa intru intr-o polemica referitoare la cunostintele tehnice ale Greierelui. :biggrin: In alta ordine de idei: eu NU recomand nimanui nimic. Doar evidentiez niste aspecte tehnice care poate il vor ajuta sa ia o decizie. La fel cum tu exprimi o parere despre cum suna respectivul amplificator.
 
Last edited:
Acum sa nu-mi fie cu banat, am tot respectul pentru Cosmin_C si pentru Quark (chiar daca ultimul poate nu crede asta :biggrin:), dar eu vad problema asa:
- x bani pe amplificare si y bani pe "formate" si "PCBuri" si "alea alea" o fi fost pe vremea cand au aparut receiverele prima oara si tehnologia nu era la nivelul la care este in ziua de astazi; la asta ma refeream cu mini-sarcasmul "al meu n-are lampi". Da, cel mai probabil or suna mai bine amplificatoarele, dar procentul prin care difera VS receivere decente sunt convins ca devine din ce in ce mai mic pe zi ce trece si oricum toate-s facute in China :biggrin:
- faptul ca cineva descrie basul "basos" si alte asemenea nu-l face audiofil decat cu numele si nu valoreaza doi bani in ochii mei faptul ca ti-e lene sa scrii o explicatie mai detaliata, domnule radul (citeste postul lui Cosmin_C si ia aminte cum se procedeaza); de asemenea, faptul ca un receiver este 5/7.x nu are nicio treaba, amplifica foarte bine o pereche de boxe;
- problemele cu ascultatul muzicii la computer vin in primul rand de la ce este inainte de amplificator, i.e. placa de sunet/DAC/whatever. Sunt atatea interferente si prostii pe-acolo ca tare mi-e ca o gramada din calitate se pierde inca inainte de a da receiverul/amplificatorul chix la amplificarea corecta a unor boxe. Iar faptul ca ne loam la cearta de la chestii de genul, cu privit de sus ca "beeerhehe, stiu io, ampliful rulz si receiverul sux", denota de fapt o lipsa acuta de cunostinte. Eu nu ma pricep asa cum se pricep Cosmin_C sau Quark, da' macar am bunul simt de a ma exprima decent. Zic io.

Ce-ar fi sa-i recomandam ceva si bietului Marius? :biggrin:
 
Pai eu i-am recomandat. :smile: Cand si-a luat amplificatorul actual am fost si eu cu el, am ales cat am putut de bine si iata ca in cativa ani este deja pe faras. Mai zic inca odata, amplificatoarele second-hand nu se pot alege sau cumpara dupa poze de pe net, trebuie vazut, testat, ascultat fix exemplarul pe care ai de gand sa-l cumperi. Degeaba i-as recomanda eu sa zicem amplificatorul din link-ul 2 (Pioneer A 44) pentru ca imi plac specificatiile si cum se prezinta in poza, daca atunci cand ajunge acolo constata ca vreo doua intrari nu merg si potentiometrul paraie cand dai de el...

Din cauza asta am recomandat un produs nou, mai exact cel mai ieftin amplificator cu sunet acceptabil pentru urechile mele. Mai sunt si niste modele de Pioneer mai ieftine decat acel Yamaha, dar suna mai prost decat Yamaha A-S201. Desi nu stiu ce sa zic, in contextul asta e posibil sa fie suficient pentru ca nici Magnat nu sunt boxe pretentioase la amplificare.
 
Si eu as vota cu Yamaha ala si Cosmin_C, chiar daca solutia nu e audiofila. Banuiesc ca un Yamaha A-S3000 iese din discutie. :biggrin: Pare construit cu simt de raspundere...
 
Aha deci A-S3000 arata cat-de-cat acceptabil chiar si pentru tine. :biggrin: Yamaha A-S1000 si A-S2000 au fost prin showrooms si le-am ascultat, dar A-S3000 am impresia ca nu au fost aduse decat pe comanda, pana acum, asa ca nu l-am ascultat. Au calitati incontestabile Yamaha astea (A-S1000 a pilotat superb chiar si incinte de 12.000 de euro) desi un audiofil adevarat nu ar recunoaste asta nici in ruptul capului. :smile:
 
Am sapat pe CG dupa amplificatoare si am gasit doua oferte interesante.

1. Yamaha AX497 din 2011 (deci e ca nou) la 550 RON. Are sunetul obisnuit brandului si marele avantaj al varstei fragede, probabil mai are ani buni pana la primele probleme gen parait in potentiometru; aici nu cred ca se pune problema sa aiba nevoie de mega-teste inainte de cumparare.

2. Marantz PM 53 la 350 RON. Am avut un amplificator identic la firma timp de cateva saptamani si mi-a placut enorm sunetul sau. Cu testatul e mai greu, dar il stiu pe vanzator de ani buni - am conversat mult si pe YM - si este un om serios, daca el zice ca merge bine inseamna ca intradevar merge bine.
 
Multumesc pentru sugestii.
Nu prea am avut timp saptamana asta sa ma ocup de amplificatoare din cauza serviciului. Si saptamana viitoare va fi la fel. Deci se amana.
Posibil peste 2 saptamani o sa am un drum la Cluj unde as putea auzi personal Pioneer-urile alea.

Imi mentin parerea ca un amp nou nu merita banii. Pioneer-ul asta a functionat 6 ani la pretul de 400 RON in conditiile in care a fost uitat pornit de nenumarate ori, inclusiv cand am plecat intr-o vacanta. (LED-ul ala este extrem de mic si greu de observat...)

Quark, cat de incredere este hififorall.weebly.com? Pe alte site-uri pare sa fie un vanzator din Oradea, dar site-ul in sine nu inspira incredere. Intreb pentru ca imi face cu ochiul un A-66x de acolo.
 
Nu am cumparat personal nimic de acolo, am avut doar schimburi de mesaje. Omul pare ok, site-ul e online de mult timp. Daca imi aduc bine aminte pe okazii este userul columbia.

Am cumparat insa de la Powerzone si am fost foarte multumit.
 
OK. Sambata asta am avut putin timp de cautari pe net.
Prin Galati si Braila am dat peste:

- Pioneer VSA 910, care este un receiver analogic cu intrari stereo si iesiri 4(.1), iesirile spate venind din decodorul Dolby ProLogic, nu din intrari separate pentru spate.
Pe hartie cifrele arata foarte bine. Am fost cu boxele proprii si l-am si ascultat. Pare OK. Am zis ca ma mai gandesc.
Avantaje: pare sa fie OK ca functionare si sunet
Dezavantaje: fara buton "direct", corectoarele de ton sunt digitale si are in plus o gramada de functii de surround, extra bass & other crap.

- Pioneer A-88x, care este un amplificator cap de serie de prin '85, clasa A, 3 transformatoare, 17 Kg...
Vanzatorul imi spune ca are condensatorii ok ca aspect. Nu l-am vazut/ascultat personal.
Avantaje: performantele, evident, si faptul ca s-ar putea sa isi pastreze valoarea in timp daca ma decid vreodata sa il vand.
Dezavantaje: nu prea cred ca am urechi pentru scula asta, costa cam mult, consuma si se incalzeste cam tare, astea combinate cu faptul ca n-are auto-off, si faptul ca s-ar putea sa trebuiasca totusi schimbati condensatorii ca sa ajunga inapoi la "former glory".

- Yamaha AX-892, un amplificator mai nou care inca arata bine pe hartie
N-am vorbit inca cu vanzatorul.
Avantaje: performanta pe hartie si posibilitatea ca zemurile din condensatori sa nu fi curs (inca).
Dezavantaje: scump.

- Multe amplitunere, producatori diversi, cu performante mediocre spre proaste la vanzatorul asta.

Ar mai fi in Buzau:

- Pioneer A-447, fratele mai mare al celui pe care il am.
- Pioneer A-66x, ceva mai normal decat A-88x, dar la un pret derizoriu si buton de balans defect (implicatii?).


In rest, nu prea am ce asculta in zona.

Opinii?
 
Pioneer VSA 910 are si telecomanda? Ti-am gasit la el manualul de service. Sursa clasica pe traf + filtraje, power audio stereo pe tranzistori. Pe preamplificare are un IC obscur (nu-l gasesc pe net), dar nu cred ca esti atat de ghinionist sa-ti crape taman ala. :smile: Faptul ca l-ai si auzit e un mare plus. Inteleg ca a fost fabricat prin 1989.

Monstrul in clasa A eu zic ca nu merita decat daca esti audiofil cu acte in regula.
 
Pe aici, Yamaha sunt vestite la capitolul fiabilitate. Just my 2 cents. Dacă modelul nu s-a vândut și în SUA, take it with a grain of salt.
 
Am fost ieri la Ramnicu Sarat si m-am intors cu Pioneer A-447.
Am auzit la tipu' ala si Pioneer A-66x care mi s-a parut ca suna mai... aspru, ne-melodios, mai putin cald... nu stiu cum sa descriu, si nu l-am luat.

Azi fac auditii. Mi se pare ca are mai mult bass decat cel vechi. Global pare sa fie intr-o stare mult mai buna decat era cel vechi pe vremea cand mergea.
Deci, un succes. :meloman:
 
Back
Top