Aer curat în/pe lângă București?

Io zic doar de tehnologia nouă de la farurile Audi și Mercedes, care poate face selectiv fluxuri de lumină și umbră folosind un laser pe o matrice de fosfor, după cum îi dictează computerul să ilumineze drumul. Computerul poate detecta cu camera frontală dacă e o mașină în față sau pe contrasens, să o țină în umbră, iluminând doar restul drumului. În esență, nu mai ai fază scurtă sau lungă, ai o singură fază de intensitate mare dar care iluminează drumul selectiv.

Mna, aplică asemenea faruri în România, unde ai din greu mașini cu stopuri arse și faruri arse, căruțe neiluminate, etc. O să faci accidente fără număr fiindcă farurile tale l-au orbit pe idiotul de pe contrasens, fiindcă computerul n-a putut recunoaște că e o mașină fiindcă el era un șmecher de Craiova cu leduri albastre anemice în loc de DRL și cu farurile oprite, ca să fie cool și misterios.

Apoi du cerințele mai departe spre necesarul de infrastructură pentru mașină autonomă: marcaje vizibile peste tot (de unde altfel să știe că e pe bandă sau nu? n-are concept de stat "în șir"), indicatoare de viteză curate și nu în copaci sau lipsă, semafoare cu becuri funcționale și culori clare (știu câteva în București de ani de zile care au niște culori de mai bine te iei după poziția becului aprins)... Mașina autonomă nu e self-sufficient.

Dar revenind. Toată harta aia a poluării aerului are date de la Autoritatea Națională de paștelemăsii. Am încredere zero în competența și independența unei asemenea instituții, fiind inclusiv documentat faptul că, în București, la instrucțiunile Primarului General încă de pe vremea lui Oprescu (dacă nu și mai devreme, dar atunci l-au prins), această autoritate nu raporta depășiri la nimic, nici măcar la temperaturi. Aveam veri caniculare de 40+ cu temperaturi oficiale de maxim 37 grade, ca să nu fie firmele obligate să dea liber, apă și aer condiționat la angajați. Stațiile de monitorizare sunt varză și n-au buget să întrețină nimic la ele. Și tu în asemenea "date" vrei să te bazezi pentru o decizie informată?
 
BMW făcea chestia asta de câțiva ani cu xenon și oglinzi (e foarte ciudat să le vezi mișcându-se în lateral ca să ocolească mașina din față), așa că mare brânză cu LED-urile nu e, doar înlocuiești o tehnologie relativ scumpă și care se bușește în timp (servo-uri) cu alta care e scumpă și se bușește în timp (led/laser/fosfor, astea au răcire activă ca să nu se ardă, deci totul ține de un ventilator).

Acum există destule stații de monitorizare 3rd party (cel puțin pentru chestiile mai ușor de măsurat) încât e mult mai simplu să îți faci o idee despre cât de adevărate sunt cifrele oficiale. Temperatura meteorologică e atât de departe de asfaltul care se topește încât n-are rost să ne complicăm.

Eu vreau să mă joc cu un senzor de praf la metrou, dar mi-e că îl înfund.
 
Mă rog, ideea este că self driving cars reliable nu sunt pe listă în următorii 10 ani nici chiar în Vest. Sau or să umple autostrăzile și rămân drumurile secundare pentru noi restul plebei. Iar cum .ro are super multe autostrăzi... :biggrin:

Edit: nici nu vreau să încep să aberez despre tehnologiile moderne din mașini cu durată de viață cât leasingul la mașină :biggrin:
 
Hai să ne mutăm toți la Ineleț. Aer curat, apă de izvor. Seara ieșim la iMax, în spatele bisericii. :tongue:

"
Ineleț este unul dintre cele mai izolate cătune din România. Acesta este situat în Munții Cernei din județul Caraș-Severin, iar accesul se face pe patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproximativ 100 de metri. După ce scările sunt urcate, urmează o cărare prin pădure, iar la Ineleț se ajunge în aproximativ două ore de mers pe jos. Scările de lemn sunt vechi de zeci de ani, dar încă rezistă.
În Ineleț nu există curent electric și aici trăiesc câțiva zeci de oameni în casele răsfirate pe munte. Noaptea, în Ineleț se aprind lămpile cu gaz. Aici, sătenii încă mai poartă opinci și își fac provizii de la un magazin aflat la două ore distanță. La școala din sat învață câțiva copilași. Preotul vine la biserica din sat o dată la două săptămâni pentru a oficia o slujbă."
 
Long-term exposure to air pollution, especially ground-level ozone, is like smoking about a pack of cigarettes a day for many years, a new study says, and like smoking, it can lead to emphysema.
Iar daca fumezi un pachet de tigari pe zi ce rezulta, e ca si cum ai fuma doua pachete sau e tot ca un pachet? Sa stim macar daca are rost sa fim nefumatori sau nu. Studiul asta pare incomplet fara aceasta informatie. :smile:
 
Nu știu cum evoluează de la un pachet la două, dar vezi asta:
Smoke 1 Cigarette a Day? It Can Still Kill You:
If you think having just one cigarette a day won't do any harm, you're wrong.

British researchers say lighting up just once a day was linked to a much higher risk of heart disease and stroke than might be expected.

The bottom line: "No safe level of smoking exists for cardiovascular disease," wrote the team led by Allan Hacksaw, of UCL Cancer Institute at University College, London.
 
Cumuland cele doua articole, plus faptul ca locuiesc in unul din cele mai poluate orase din Europa, cred ca ma pot apuca linistit de fumat, ca nu pot strica mai rau ce-i deja distrus. :biggrin:
 
Acum ceva vreme am descoperit un vin care mi-a plăcut foarte mult, pentru că era foarte dulce, avea un procent ridicat și de alcool, dar și de zahăr, folosit și ca vin de împartășanie. Era din Republica Moldova și se numea Kagor. Ei, pentru că mi s-a părut mare descoperire, l-am făcut cadou mai multor persoane (unele mi-au spus că acel gust excesiv de dulce nu e pe placul lor). Printre persoanele cărora le-am făcut cadou era și o persoană care mi-a zis "A, nu știi, o perioadă am fost alcoolic, aveam probleme cu alcoolul, și n-am mai băut de ceva vreme. Mersi de cadou, o să fac o excepție". M-a cam speriat. :smile:
 
Cu vin dulce nu ai cum să ajungi alcoolic. Diabetic da. Trust me. :haha:
Încearcă Grasa de Cotnari autohtona, dacă îți plac dulcețurile. :wink:
 
Trebuia să iei sticla înapoi. NU faci asta cu un om care este alcoolic. Alcoolismul nu se vindecă, poate fi doar ținut sub control prin.. ghici ce, abstinență de la alcool.
 
Back
Top