Aer conditionat. Care-i ala?

AC-ul nu poate regla temperatura aerului de ieşire. Termostatul şi temperatura ce o reglezi sunt doar pentru a porni/opri sistemul de răcire, separat de cel de ventilare, pentru a menţine temperatura medie din încăpere. Dar dacă stai sub el când suflă, tot 16 grade bagă pe tine.

Am o problemă: instalaţia AC din apartamentul nou suflă, dar nu răceşte. E un LG Neo Plasma. Puteţi recomanda pe cineva care să o verifice?
 
AC-ul cand functioneaza masoara continuu temperatura aerului la intrare. In momentul in care temperatura masurata este cu un grad Celsius sub cea fixata, se opreste. Si un grad, desi pare f. putin, SE SIMTE foarte tare, atat ca "feeling" dar si la consumul de energie electrica. Personal prefer regimul "pus pe 25 de grade / porneste la 26 sau peste / se opreste la 24". :wink:

Cu verificatul nu cunosc pe nimeni, dar vezi daca porneste si compresorul cand functioneaza si daca face gheata pe una din conducte, la intrarea in unitatea exterioara. Daca da, freon is a musai. :smile:
 
Un proaspăt licenţiat în ale automatizărilor vă spune că depinde foarte mult de strategia şi algoritmul folosit pentru regulator. Cu alte cuvinte, fiecare firmă şi chiar model/serie poate să difere în modul în care reglează temperatura din cameră (sau ce anume e pus săracul să regleze).
 
Din cate stiu eu, la toate AC-uril de apartament (unde compresorul nu stie decat on/off) algoritmul de reglare este de fapt un simplu circuit cu histeresis: porneste compresorul daca temperatura din camera este mai mare cu cel putin un grad decat cea setata si il opreste cand aceasta ajunge cu un grad sub cea setata. Simplu si eficient. :smile:

Bineinteles ca functionarea este modificata daca intervin protectiile: gheata pe vaporizator / radiator, supraincalzire compresor, etc...
 
Fux. Unitatea exterioară porneşte, ventilatorul suflă liniştit şi compresorul pare să meargă, da' nu face nici un pic de gheaţă. Ţevile sunt amândouă la temperatura ambiantă, chiar şi după o jumătate de oră de funcţionare pe regimul de răcire maximă. Şi n-are scuză, că nu mai bate soarele direct pe unitatea exterioară încă de pe la amiază, aşa că seara la 9 nu se poate să zici că e încins şi nu dă randament. Service scrie pe el :frown:
 
Mda. Freon. Pret estimativ: 200RON la un a.c. de 12.000BTU. Facut lucrarea la job acum cateva zile, tocmai a sosit factura. Partea buna: dureaza 10 minute toata treaba. :smile: Partea proasta: nenea care a operat nu vrea sa lucreze nici in ruptul capului pentru particulari, cica oricum nu face fata in perioada asta cu comenzile de la firme. :zbang:
 
Cu mare intarziere... Eu mi-am luat un ventilator mai deosebit, adica unul axial. E destul de puternic. In cateva minute am racorit camera :biggrin:. Are telecomanda si cateva functii ca ionizare, timer (cate ore/minute sa functioneze), 3-4 moduri de functionare ca "sleep" (si inca 2-3 ale caror nume nu le stiu) care regleaza cumva turatia ventilatorului dar nu am idee pe ce criteriu :biggrin:.
Din pacate nu e atat de silentios precum mi-as fi dorit, dar nu poti sa le ai pe toate.
Deocamdata l-am lasat la parinti, ca si-asa eu nu apuc sa stau pe-acasa, nu apuc sa ma bucur de el vara asta.
Si-a facut banii.
 

Attachments

  • remote.jpg
    remote.jpg
    14 KB · Views: 116
  • fan.jpg
    fan.jpg
    52.7 KB · Views: 154
Pai zi ce detalii :smile:. A costat vreo 450lei si l-am comandat de pe net. Cand gasesc fluturasul ala iti spun si de unde.
E Made In China (PRC), firma e "Cat" si consuma vreo 40W (declarat).
 
Detaliile: Am incurcat un pic preturile. Asta inalt axial e vreo 260lei (link) si am mai luat unul cu 2 ventulatoare (link). Asta din urma se potriveste perfect pe configuratia holului de la ai mei de acasa. Este in forma de U cu laturi perpendiculare, nu rotunjit, si are o lungime totala de vreo 18m (9m+6m+3m). E perfect pentru ca pot sa il pun intr-un colt sa sufle pe doua laturi in acelasi timp.
Din motive obiective a trebuit sa evit instalarea unui AC, mai ales ca un singur aparat nu face fata daca e montat in hol. Pe un hol de 9m se duce naibii tot aerul rece pana la capat. Asa macar pot sa plimbe ventilatorul unde e necesar.
 
Am luat în weekend un ventilator „industrial” de podea, palete metalice şi 3 trepte de turaţie, 69 lei ofertă la BricoStore. Au şi o variantă mai mare în jur la 100 de lei. Ăsta micu' e silenţios şi suflă bine.
 
La evaporarea apei de pe tine. :smile: Sa detaliez:
Iei tricoul.
Inmoi tricoul.
Imbraci tricoul.
Ususci tricoul la ventilator.
:biggrin:
 
...iei 2 doxiciline (doza de atac), dupa aia continui cu una pe zi timp de doua saptamani. :smile:
 
Poarta tricouri albe. :biggrin:

Ventilatorul e bun cand afara sunt 24 grade seara si in casa peretii au > 30 grade (etaj superior, canion urban, vegetatie lipsa, Bucuresti, etc), mai ales daca ai izolatie cu polistiren de 10cm. Daca pui AC-ul, merge non-stop 1-2 ore sa-ti raceasca peretii. Cu ventilatorul (un volum de aer de cateva ori mai mari si un consum de 10-20 ori mai mic) obtii pereti reci mult mai rapid si mai ieftin.

In blocurile vechi probabil nu-i nevoie de ventilator, cum se lasa seara se racesc si peretii iar dimineata se incing imediat. Cu izolatie de polistiren sunt reci pana la pranz dar se racesc greu seara.
 
Majoritatea blocurilor au izolaţie de polistiren (eu ştiu multe blocuri făcute prin 1970-1980 care au astfel de izolaţie la exterior). Mai ales acum începe să se vadă, că e veche, se desface şi pică - la un bloc de lângă mine a picat toată izolaţia de pe un perete până la etajul 10 într-o noapte.
 
E lipită, nu prinsă cu fluturi și bolțuri în beton. E mult mai ușor să o lipești decât să dai găuri, dar pică după o vreme :frown:
 
Crede-ma ca ventilatorul ajuta. E destul sa stai pe loc in camera si apoi sa incepi sa te misti chiar si la viteza melcului ca sa vezi diferenta, doar pentru ca se misca usor aerul pe langa tine. Probabil la 39-40 de grade nu mai face mare diferenta, dar macar uniformzeaza temperatura in camera si cu siguranta scade cu un grad-doua in vecinatatea pielii mele :biggrin:. Pana la urma, corpul meu e o sursa de caldura si va incalzi aerul din jurul meu. Asa ca la 37 de grade temperatura corpului e deja "lux" sa ma racoresc cu aer la 35 de grade din camera :goofy:.

Dupa cum am prezentat situatia mai sus, nici un AC nu ar face mare branza. As vedea rezultate doar pe contor :smile:.

Ziua nu sunt acasa, stau la AC la munca eventual. Si am marele avantaj de a avea apartamentul ferit de lumina directa de la soare in 90% din zi. Dar chiar si acasa la parinti, unde temperatura in camera e si 30 de grade uneori (bate soarele pana la pranz pe-o parte, dupa pranz pe partea cealalta) tot pot sa spun ca era mai confortabil sa am aerul vanturat in toate partile.
Ca un cooler pasiv de procesor. Functioneaza mai bine cand un ventilator mai circula aerul inconjurator peste el chiar si cand diferenta intre radiator si restul camerei e doar de un grad.
 
Back
Top