Aer conditionat. Care-i ala?

Mie mi-a pus proprietarul aer condiţionat luna trecută. Trec peste faptul că unitatea era DOA (Dead on Arrival) pen' că era turbina ruptă; trec peste faptul că e o marcă de care n-am auzit (Union Aire, ceva egiptean); important e că mi s-a recomandat să chem băieţii de la service o dată pe an, pentru verificarea tehnică. Prima e moca, restu's pe bani, vreo 80 de lei bucata, au zis.
So... dacă se strică, se strică. Nu stau cu ochii pe el ca pe drobul de sare...
 
Riscul instalarii fara vidare este ca ramane umezeala in instalatie. Umezeala + "freon" = ameste f. coroziv pt. compresor. Deci raspuns: va merge pana iti crapa compresorul. ATAT.

Adica n-are nicio legatura faptul ca aia n-au vidat instalatia cu scaparile de "freon".
 
Păi în timpul iernii ar trebui să-i dai drumul cam o dată pe lună vreo 10 minute. Primăvara ar trebui să-i faci o curățenie - praf, frunze uscate, cuiburi de păsări la unitatea exterioară, curățat de filtre la cea interioară - și o inspecție vizuală la țevăraie. Dup-aia, când îi dai drumul, vezi cum e cu condensul (gheața de care zicea Q). Dacă nu răcește, chemi băieții să-ți strângă garniturile și să completeze cu freon. Io am făcut asta în miez de vară, când m-am mutat, că muream dacă nu, și atunci m-au taxat de numa'; de-aia fă verificarea înainte să înceapă sezonul de montări de instalații, cât găsești echipe libere.
 
Mă tot întreb de ce nu-mi scade temperatura în cameră sub 24 de grade?
Ieri am ieşit în oraş şi am lăsat aerul condiţionat să meargă, de test. După 2 ceasuri, temperatura scăzuse de la 29 de grade (la plecare) la 24, cu temperatura "target" setată la 22. Azi am mai testat şi 24 de grade sunt atinse în cam 25-30 de minute, dar după aia nu mai scade neam.
Care-i şpilu'? Că eu nu mă prind... Camera e închisă, suficient de mică pentru ca 9000 BTU să nu fie subdimensionat.
 
Wait, că temperatura ambiantă o citesc de pe... aerul condiţionat :smile: - are afişaj.
Şi dacă ar fi aşa, nu s-ar oopri, sau să încetinească ventilatorul or something? Că e pus pe auto.
 
Nu, continuă să recircule aerul, oprește doar partea de răcire. Ia bagă temperatura pe 19 și vezi ce se întâmplă...
 
Am testat. Mă scarpin în cap de-o zi deja...
Am pus la 19 grade şi am plecat de-acasă. Când m-am întors, arăta... 25 de grade temperatura în casă. Asta după f'o 4 ceasuri.
Aseară, am setat la 25 de grade, când i-am dat drumul era la 29, a scăzut până la... 24! Cu target 25!
O fi defect, lua-l-ar dracu. Că rece bagă, temperatura scade simţitor, dar în rest nu se pupă ce vreau eu cu ce face el.
Mai aveţi idei?, că eu nu mai am...
 
Am o "mică" problemă cu Samsungul de 12.000BTU, luat acum mai puțin de un an.

Pe scurt:
- scoate un zgomot ciudat, parcă ventilatorul unității interioare se turează după o sinusoidă - gen vjjjjjjummmmmmvjjjjummmmm și tot așa.
- pare că nu mai face la fel de rece ca la început. Bine, nu făcea el extrem de rece (sunt genul care setează 15*C la A/C în mașină), dar era ok.

Menționez că instalarea s-a făcut fără pompă de vid, dar am înțeles că nu-i musai necesară - asta și de la oameni mai avizați.

Cum pot să-l testez mai amănunțit? De unde poate veni variația în turație a ventilatorului unității interioare?
 
Da-i o palma si vezi daca mai vrrr-vrrr... Probabil ca s-a lasat vreun plastic si intra in oscilatie. Ca sa-l testezi pune-l pe vent mediu, pune un termometru intre grilele prin care iese aerul rece, fa diferenta cu ce ai la intrare (aerul cald - probabil ca iti afiseaza el temperatura la intrare) si ar trebui sa ai MINIM 9 grade. In mod normal ar trebui sa ai 12..15 grade.
 
Da-i o palma si vezi daca mai vrrr-vrrr... Probabil ca s-a lasat vreun plastic si intra in oscilatie. Ca sa-l testezi pune-l pe vent mediu, pune un termometru intre grilele prin care iese aerul rece, fa diferenta cu ce ai la intrare (aerul cald - probabil ca iti afiseaza el temperatura la intrare) si ar trebui sa ai MINIM 9 grade. In mod normal ar trebui sa ai 12..15 grade.

Cum să-i dau palma? Lateral, frontal, de sus în jos, de jos în sus? Sunt chiar serios.
A, și variază turația ventilatorului, nu e musai de zgomot, în sensul că variază și fluxul de aer.

Nu afișează temperatura la intrare, singura temperatură afișată este cea de pe telecomandă, care reprezintă temperatura care trebuie atinsă.
 
Aşa, deci. Se dă un apartament, cu o cameră (garsonieră?) de vreo 30m^2, se cere un aparat (+inverter pl0x) pt. o cămară de vreo 20m^2.

WTB sugestii pt. marcă/model, magazin şi instalator (Cluj). Fanx! :love:


Later edit: etaju' 2 în bloc de 3.
 
Mi-a crapat AC-ul din birou. Chemat specialist, diagnostic: e ars compresorul. Pus AC nou (nu-s banii mei deci nu comentez). Desfacut din curiozitate vechea unitate exterioara, gasit electroliticul de pornire compresor (35uF/450V) umflat ca un borcan de zacusca stricata si cu spume la gura. Probabil ca d'asta nu mai pornea compresorul. Invatat lectia (in caz ca se intampla nenorocirea la AC-urile de acasa). Transmis info si la altii. End.
 
Aer condiţionat în Cluj-Napoca, de unde? Mă interesează, în principal, să facă o lucrare de calitate la montare.
Şi cam ce e recomandat? Vreau un model de 18000 BTU cu inverter.
 
Cu inverter e exorbitant, a căutat taică-meu acu' vreo două săptămâni și a dat de niște scoruri... La 18.000 BTU și inverter merită să iei un Haier dublu split pentru două camere alăturate.
 
E vorba de cămăruţa din postul de mai sus. Poate că şi unu' de 12000 BTU e de ajuns, însă m-am gândit să merg cu o mică rezervă, pt. că am geamu' spre vest, aşa că îmi bate soarele după-masa şi-s în saună.
Plus că geamu' ăsta e ca o vitrina de magazin, un pic de perete pe care se ţine caloriferu', în rest geam, inclusiv uşa de la balcon. :capu:
 
Cred că 12.000 BTU fac față acolo fără nici o greață, iar de restul gologanilor iei niște folie de-aia specială termoreflectorizantă pentru geamuri. Vezi că alea auto sunt doar ca să arate mai beznos înăuntru, n-au treabă cu infraroșiile.
 
Back
Top