Aer conditionat. Care-i ala?

Seara, când aerul se răcoreşte dar betoanele sunt încinse, ventilatorul mă ajută să-mi răcoresc accelerat apartamentul. Nu-l pun să sufle în interiorul camerei, ci deschid geamuri şi uşi în apartament şi pun ventilatorul să evacueze aerul cald din apartament prin uşa la balcon. Se face un curent slab prin tot apartamentul, aerul răcoros intră pe geamurile altor camere, în 10-15 minute am împrospătat tot aerul dinăuntru. Americanii aveau pentru chestia asta nişte ventilatoare uriaşe cu rame pătrate din plastic, care încăpeau la fix într-un geam deschis (genul care culisează în sus).
 
Da, au şi aere condiţionate de fereastră care la noi n-au avut mare succes şi au dispărut aproape complet, dar ce am văzut eu era un ventilator chior :smile:
 
Aparatele alea nu sunt proiectate să funcționeze la ferestre, dar pot fi adaptate. În Orientul Mijlociu aproape toate camerele au o gaură în perete pentru montarea acestor aparate compacte, la care compresorul și difuzorul de aer sunt în aceeași carcasă și la care nu mai ai tubulatură intermediară ca posibilă sursă de pierderi de gaze.
 
Am găsit: se numeşte „box fan”, aici e o variantă de 20".

[later edit] Sunat firmă de service aer condiţionat, prima găsită pe Gugl că are LG modelu' neoplasmic care este, băieţii venit cu butelia în 15 minute şi acum savurez răcoare. Life's good, şi asta fără să fac reclamă. :biggrin:
 
Situatie oarecum similara cu a lui Buerebista - adica AC care trebuie montat pe hol, dar apartament un pic mai mare - in special la cubaj (3m inaltime).
Dupa discutii foarte lungi si mai mult decat furtunoase cu consoarta, a fost acceptat AC dar numai cu montajul spliterului pe hol, pt ca fiecare sa-si deschida usa si sa primeasca cat vrea.
Partea buna este ca "va bate" aproape direct in usa mea (de pe peretele opus al holului), si partial in usa lui fii-miu.
Daca sufla si in lateral - am inteles ca unele o fac, va sufla si spre usa fetitei.
Partile foarte proaste sunt:
- distanta enorma fata de unitatea exterioara - 14,5-15m (evacuarea apei se poate face f aproape, prin peretele holului, in baie),
- volumul mare al apartamentului (aprox 260mc),
- dorinta (cateodata) de a se raci foarte repede - in maxim 2-3 minute sub el si in 5-8 minute holul.
- cat mai silentios - adica nu cat mai, ci atat cat sa nu-l aud pe treapa minima, noaptea, in liniste.
- alegerea unui aparat foarte bun, care sa nu ma lase cand mi-e lumea mai draga si sa tina macar 20 de ani :rolleyes: => preferabil Westinghouse (aia cu scaunelele electrice).
Toate acestea duc la o unitate de 22.000 sau 24.000btu, care ar compensa cat de cat si pierderile pe tuburi. (de altfel mai mari nici nu cred ca sunt la 230V).
Nu ma intereseaza absolut deloc sa-l folosesc pe incalzire; consumul din pacate va fi D - nu am gasit astfel de unitati mai economice.
Din fericire va fi folosit doar cateva zile pe an, si la maxim de putere doar la pornire, cateva zeci de minute. Apoi va trece pe minim sau pe aproape.
Partea cea mai proasta este pretul, am gasit unul Westinghouse la 5900 si ceva de lei, ceea ce este un peste finantele detinute momentan, dar oricum, de acum canicula a trecut, va fi "cadoul" meu de Craciun :frown: - sau va fi platit in rate, daca ne impacam cu ideea inca unor rate ...

Solutia montarii a 3 unitati mai mici a fost respinsa - desi are si cateva avantaje evidente (pret mai mic, se strica una, ramane alta, usurinta la montaj).

Un amic care se ocupa cu montarea si service-ul AC mi-a sugerat o unitate DINAMIC (China made 100%), la 1/4 de pret, sustinand ca ma pot baza pe ea ani buni, in conditiile descrise mai sus (mai ales functionarea 10-15 zile pe ani).
Credeti ca ar merita economia - mai mult decat substantiala ?
Garantia la chinezarie - de un an sau doi.
 
Citind ce ai scris mai sus eu pot sa-ti spun numai ca daca s-ar pune asa problema si la mine in familie, ar fi motiv de divort. Eu nu ma amestec in posetele si pantofii nevestei, ea nu se amesteca in orice functioneaza cu electricitate, cu combustibil fosil lichid, solid sau gazos, pe baza de energie eoliana, geotermala, solara sau nucleara. Si astfel traim fericiti pana la adanci batraneti, alaturi de electrocasnicele pe care eu le aleg. :wink:

Sfatul meu ar fi sa-ti montezi trei unitati separate in cele trei camere.
 
Având în vedere că:
- vei folosi instalaţia un timp scurt, doar atunci şi acolo unde e nevoie;
- ai o distanţă mare între unitatea internă şi externă ce îţi poate invalida garanţia şi cauza defecţiuni frecvente, nu doar randament prost;
- nu vrei să cheltui nici o mică avere pentru luxul aerului răcoros,

cred că cel mai potrivit ar fi un aparat de aer condiţionat portabil. De ce?

- Poate fi mutat dintr-o cameră în alta pentru a face răcoare acolo unde se doreşte.
- Tubul de evacuare de câţiva metri ar trebui să fie suficient pentru orice geam din apropiere.
- Nu e nevoie de spart pereţi pentru instalare.
- Nu trebuie să ţii uşi deschise şi să fii frustrat că aerul rece nu intră din hol în camere aşa cum îţi doreşti.
- O unitate de 10-12.000 BTU e undeva la 1000 lei.

Cel mai eficient ar fi să pui o instalaţie cu 3 unităţi interioare, sau eventual să te uiţi la sisteme de climatizare bazate pe răcitor - merg mai bine la volume mari de aer, e ceva similar cu instalaţia de încălzire şi calorifere doar că poate să bage şi lichid răcit prin ţevi şi radiatoarele sunt la nivelul tavanului. Tehnologia se foloseşte chiar şi în supermarketuri, dar n-am idee cât costă.
 
Am vazut in METRO aer cond. ALASKA (cica compresor Sanyo - Japan), la un pret f. bun. Acum vestea buna: poti sa-l instalezi singur deoarece are un sistem de racordare tip "Quick-Lock" adica nu mai trebuie sa tai / bercluiesti teava de cupru ci pur si simplu e un sistem pe baza de mufe, te opintesti intr-o parghie, face click si gata.

De ce am retineri:

- Nu stiu cat de sigur este acel sistem, adica sa nu ma trezesc fara freon dupa doi-trei-patru ani;
- Din cate am observat teava de cupru a fost inlocuita de niste furtunuri de cauciuc. Bine, ceva special. Dar stau si ma intreb cat de stabile sunt in timp. Cauciucul poate sa imbatraneasca, se crapa, cine stie...

Asadar: aveti info suplimentare ref. la fiabilitatea acestui sistem? O fi bun de ceva sau crapa peste 5 ani? Tare mi-as pune si in dormitor un AC d'ala...

Multumiri.
 
Freon oricum pierzi in 3-4 ani, indiferent de instalatie. De asemenea, esti optimist daca crezi ca mai gasesti acum aer conditionat care sa tina 5 ani fara nicio interventie, nici macar White Westinghouse nu stiu daca mai tin atat de bine de cand au intrat in grupul Electrolux.
 
Atata timp cat ne incaltam cu adidasi si tragem copii la xerox, nu vad de ce am elimina freonul din vocabular.

Sau la alegere am putea folosi o denumire alternativa: "Other commercial names from around the world are Algofrene, Arcton, Asahiflon, Daiflon, Eskimon, FCC, Flon, Flugene, Forane, Fridohna, Frigen, Frigedohn, Genetron, Isceon, Isotron, Kaiser, Kaltron, Khladon, Ledon, Racon, and Ucon." - by WIKI. :smile:
 
O întreținere anuală tot e bine să faci la țevi metalice, darămite la astea flexibile... Întrebarea e cât de ușor găsești tuburi de schimb, dacă va fi nevoie să le schimbi anual? Sunt convins că nu au aceeași durabilitate ca și cele din cupru.
 
În ce constă întreținerea asta anuală? A/C-ul meu face 1 an în vara asta și nu vreau să mă trezesc cu chilotu-n vine când or veni căldurile :biggrin:
 
Oricum trebuie sa faci vid pe traseu inainte sa dai drumul la "freon" in instalatie.
Aparatele care rezista mult timp fara intretinere au conectica sudata, astfel incat riscul de a se pierde agentul frigorific este minim.
 
În ce constă întreținerea asta anuală? A/C-ul meu face 1 an în vara asta și nu vreau să mă trezesc cu chilotu-n vine când or veni căldurile :biggrin:

1) Pui un termometru la 1cm de fantele prin care iese aerul rece si altul acolo pe unde intra aerul cald din camera (asta daca AC-ul tau nu afiseaza direct temperatura la intrare). Lasi aerul sa mearga 2..3 minute (sa se stabilizeze citirea) si verifici ca diferenta de temperatura sa fie de minim 12 grade.

2) Dupa ce functioneaza cateva zeci de minute te uiti la racordurile metalice de pe unitatea exterioara (unde vin tevile din zid) si verifici sa nu faca gheata pe ele ("sa nu fiarba freonul la iesirea din compresor").

Daca se verifica cele doua conditii nu te atingi de el ca il strici.

PS: Al meu cred ca face 5 sau 6 ani, am avut un post pe aici pe undeva cand l-am instalat. Nicio interventie la el, freonul rezista. :smile:
 
Dacă n-am 2 termometre ce fac? :biggrin: Am numai digitale din păcate, care nu măsoară continuu temperatura, ci sunt strict pentru uz medicinal :frown:

Pentru testul 1 la ce temperatură să setez A/C? Al meu îi un Samsung something care minim are 16 grade, ambiental estimez vreo 21 grade prin apartament.
 
Pe minim. Desi rareori conteaza, el functionand pe principiul on/off. :wink:

PS: Totusi nu ti se pare ca esti putin paranoic, avand in vedere ca AC-ul abia a implinit un an de la montare? :biggrin: Tu de cate ori iti iei temperatura pe zi?
 
Poi puterfixeru` m-a băgat la paranoia :biggrin:

Ideea este că ăia n-au vidat instalația inițial, mi-au spus că nu e nicio problemă când i-am întrebat unde e pompa de vid, toaaaată lumea zicea că trebuie vidată, mă rog, a mers, întrebarea este "cât o să mai meargă?" :biggrin:
 
Back
Top