Aer conditionat. Care-i ala?

Apartamentul în care stau are un aer condiționat split Simbio, made in PRC, de 12.000 BTU și, din ce am găsit pe net, clasă A. A fost montat înainte să mă fi mutat eu în apartament, deci are vreo 4-5 ani. Banda aia izolantă de pe țevăraia exterioară s-a desprins, așa că țevile sunt expuse - iarna vibrează de la vânt. Instalația suflă aer răcoros (18 grade?) dar nu rece (mă așteptam la 6-12 grade). După 4 ore de funcționare, încăperea ajunge la 23-24 de grade, ceea ce mi se pare cam prost.

Suspectez că a pierdut agent de răcire, mai ales dacă țevile se mișcă. Acuma marea întrebare ar fi io la cine apelez, de încredere și în timp util, să facă reîncărcarea cu agent de răcire (folosind pompă de vid și tot ce trebuie), eventual chiar și cu schimbarea completă a racordurilor între unitatea interioară și cea exterioară?

Obiectivul e să am răcoare ca să pot dormi noaptea pe căldurile astea, într-un mod eficient la cost. Cu puțin noroc, anul ăsta mă voi muta și n-o să mă car cu aerul condiționat după mine, deci n-aș face o investiție pentru câteva luni de exploatare dacă se poate mai bine.

În cazul în care operațiunea dă fail și altfel nu se poate, io cu cine votez? Mitsubishi/Daikin ar fi frumos da' scump, Samsung/LG nu sunt în elementul lor în această categorie de produse, Beko/Osaka/Heinner/Techno nu m-aș risca, Hyundai cică ia chinezisme oem și-și pune logo-ul pe ele. Până acum am citit de Gree Lomo că e destul de lăudat, cu compresor Daikin pentru cine nu-și permite Daikin cu totul.
 
Am avut LG si Samsung, nici o problema. Am vazut Daikin cu numeroase probleme.

Inainte sa tragi o concluzie masoara asa: temperatura tevii reci de la condensator la evaporator (in cazul in care raceste, evaporatorul este inauntru) si masoara de asemenea temperatura aerului care iese din unitatea interna prin aerisire. Ar trebui sa ai chiar la iesirea din radiator undeva intre 5 si 10 grade celsius in functionare normala.
Apoi daca temperatura asta e buna, buba e in alta parte.
 
Verifica si curata dupa caz radiatorul unitatii exterioare. Posibil sa ai surpriza rezolvarii problemei cu costuri zero.
 
Imediat dupa pornire daca masori temperatura nu va fi influentata de murdaria radiatorului din condensator. Asta doar in timp, cand se duce inertia termica a radiatorului, pentru ca vorbim de niste zeci de metri patrati de radiator.
 
Posibil, am avut parte doar de aere cu utilizare 24/7/365 si automat erau calde oricand. Mai este si cazul in care unitatea sta la soare toata ziua si este deja bine coapta cand este pornit. Merita oricum incercata zic eu curatirea caci pasarile tind sa-si faca cuiburi in ele sau mizeria din exterior este si ea suficienta cat sa strice fluxul de aer din unitate. Ulterior, daca asta nu rezolva, o verificare a instalatiei este pasul de urmat. Sunt sigur ca oricat de RPC este unitatea, trebuie sa faca ceva treaba, asta in cazul in care nu este ceva extrem de prost, non inverter si care sta la soare toata ziua si efectiv nu este capabil de racoare in conditiile actuale.
 
Inverterul rezolva doar problema consumului pe termen mai lung, eventual adaptarea continua, dar treaba o fac efectiv compresorul si radiatorul (ultimul prin disipatia termica).
 
Acum o saptamana am avut aceeasi problema, doar ca la mine mergea compresorul foarte rar, gen 5 minute intr-o ora si atunci cand mergea aerul ventilat era cam cu 2 grade mai rece decat cel din camera. Sunat service, venit in aceeasi zi, reumplut instalatia cu freon si strans pe unde pierdea, ~160 roni. Nici eu nu m-am complicat sa schimb aparatul pentru ca in 2 luni maxim trebuie sa ma mut d-acolo.
 
Unitatea exterioară merge, n-o bate soarele direct, nu e obturată sau murdară. M-am apucat să sun la firme - unii nu mai există, alții nu se obosesc dacă aparatul nu e cumpărat de la ei, alții sunt booked cu săptămânile, un site dubios mi-a zis că ar fi disponibili cel mai devreme duminică. Încerc și la Clean Air Fresh.
 
A venit azi CleanAirFresh, nu la 10 cât era programarea ci la 11 și un pic. Diagnostic: aparatul funcționează în parametri, atât poate el să bage. E cu câteva generații mai vechi decât cele din comerț de acum, ~10 ani, inclusiv agentul de răcire este ceva ce nu se mai folosește în mod curent acum. Unitatea exterioară e curată, țevăraia neizolată nu pierde semnificativ cât să merite bătaia de cap. Unitatea interioară au igienizat-o, boboc. Un singur avantaj la instalația asta veche - pe vremea aia încă se făceau cu simț de răspundere încât doar s-a îngălbenit vopseaua și plasticul; alea noi ruginesc în 2 ani.

Deci, mă mut în sufragerie.
 
Igienizarea aia cu ce se face? Ca am auzit de spray prin comert, dar nu stiu nici cum se numeste si nici de unde se cumpara. Nu sunt hardcore DYI, dar daca tot ce e de facut e dat cu niste spray, de ce nu?
 
Era un spray gigantic la care atașase un furtun subțire și flexibil ca să direcționeze jetul mai ușor. N-am fost pe fază să mă uit la etichetă. A demontat filtre și fante de direcționare, a dat cu spray pe lamelele metalice și turbină, apoi a curățat temeinic plasticele înainte să le reasambleze.
 
Aia e varianta profesionala, eu stiam de spray normal de 400ml sau pe-acolo cu care pulverizezi pe lamele si filtre. Dar nu mai stiu unde am citit despre asta, posibil pe softpedia acum vreo 5-10 ani.
 
Am vazut astfel de spray prin Auchan la vreo 60 Lei la raionul de electrocasnice. Neeconomic zic eu. Sunt de vanzare si la cei care au piese auto, pt. ACurile de masina. Si mai scumpe probabil. Solutia economica = 1/2 alcool sanitar + 1/2 apa. Chiar functioneaza. Totusi use common sense: nu pulveriza pe componentele electronice sau pe firele pe unde trec 220V. :tongue:
 
Pe unde ai lamele și condens n-ai electrică/electronică expusă. Cutia cu modulul de comandă și control e destul de bine separată.

La compoziție ar trebui să fie și ceva agent antibacterian.
 
D-asta au folosit baietii la mine, e exact cum ai zis, cu furtun.

IMG_20160625_151128.jpg
 
E foarte bun cel pentru AC-ul de masina. Am prins o promotie cu 2 la pret de 1 si a iesit pe la 25ron pe doza si face treaba excelent.
 
Dedeman - solutie dezinfectanta pt aer conditionat, la butelca de 1L, cu pulverizator = 16 Lei. Vazut azi. Nu am cumparat pt. ca nu ma intereseaza.
 
Back
Top