Acoperire Wi-Fi în apartament cu pereți de beton (armat)

whiskas

Chronic suicidal
Vin să vă cer iar ajutorul (reiese, printre altele, că prețuiesc mult părerile voastre :wink:).

Se dă un apartament cu 3 camere semidecomandat și cu pereții din beton armat. Vreau Wi-Fi peste tot, da' cu un router în sufragerie abia, abia am acoperire în dormitor (trei rînduri de uși și de pereți și cuma în diagonală).

Cum fac?
 
Eu am un TP-Link 1042ND, care bate mai bine decât fostul D-Link Dir615. L-am cumpărat când a trebuit să-i instalez puștoaicei un terminal în dormitor, iar fostul nu făcea față. Dormitorul e despărțit de 2 pereți sănătoși (diafragme) din beton de sufragerie, locul unde e amplasat routerul. Semnal au telefoanele, tabletele, dar adaptorul WiFi pus pe terminalul amintit (o drăcie de 20 lei) se mai deconecta. Drept pentru care l-am pus în vârful unui cablu USB și l-am așezat în focarul unei strecurători de ceai pe post de antenă, prinsă fiind pe un băț. Scoasă pe loggie, are vizibilitate directă cu routerul și semnal ca și cum ar fi lângă el.
În restul casei e semnal strong, chiar și jos (stau la et. 3) când mai robotesc pe la mașină.
 
Depinde gust, eu am tras intotdeauna cablu (UTP) peste tot pe unde am stat si am pus AP Wi-Fi cat sa acopar bine locurile unde am avut nevoie de semnal. Per total m-am ales si cu Gigabit pe cablu si cu acoperire buna pe Wi-Fi, ultima doar pentru telefoane pentru ca restul fiind in pozitii statice sunt cablate.
 
Și io sînt fan cablu, dar aici nu se poate: trebuie ceva fără fir. M-am gîndit și la chestii peste rețeaua electrică, dar e foarte proastă în blocul ăsta.
 
Atunci pui AP-uri care comunica unul cu altul prin wireless, undeva in zona usilor ca sa aibe parte de mai putin beton. Nu mai stiu cum se numeste protocolul, dar afli usor de la Google.
 
WDS. TP-Link-ul meu 1043 stie sa faca asta, dar nu am incercat.
M-am jucat la un moment dat cu WDS in DD-WRT, dar cu putin succes. Bridge-ul wireless era instabil. Stiu ca erau ceva limitari la un moment dat, in sensul ca era de preferat ca ambele device-uri sa aiba acelasi SoC, sau SoC de la acelasi producator.
Ideal ar fi sa ai doua routere identice, care sa stie WDS.
 
Doar putin OT: nu stiu cum mama dracului dar routerul default de la Romtelecom (Huawei HG655B) bate++ ca acoperire alte 3 routere cu care m-am jucat (Edimax / TP-Link) si nici macar nu are antena externa. :confused: Sau poate am fost eu norocos si am primit una bucata buna.
 
Doar putin OT: nu stiu cum mama dracului dar routerul default de la Romtelecom (Huawei HG655B) bate++ ca acoperire alte 3 routere cu care m-am jucat (Edimax / TP-Link) si nici macar nu are antena externa. :confused: Sau poate am fost eu norocos si am primit una bucata buna.
Puterea de emisie? Chinezii nu sunt foarte ingrijorati de standardele de emisie, pe aceeasi frecventa acoperirea creste o data cu puterea de emisie. Stiu ca unele versiuni de firmware dadeau posibilitatea de a configura puterea de emisie la WiFi, niste baieti destepti faceau conexiuni la aproape 20 km cu putere marita si antene directionale din cutii vechi de Pringles (astea noi nu mai sunt metalice, e doar carton cu o folie).
 
Ups. :smile: Uitasem ca eu traiesc viata la maxx. Sper sa nu incep sa stralucesc in intuneric... :biggrin: Acum serios: e vreo treaba ca am setat-o pe max.?
 

Attachments

  • ScreenHunter_01 Jun. 02 18.43.gif
    ScreenHunter_01 Jun. 02 18.43.gif
    3.8 KB · Views: 47
In afara de posibile interferente cu vecinii? Nu stiu, fiecare reactioneaza diferit la radiatii electromagnetice: unii stralucesc in intuneric, altora le cresc degete sau maini in plus, etc... :biggrin:
 
Am redus puterea de emisie de la 20dBm la 10dBm (just in case). Totul functioneaza ca inainte (la nivel de apartament, din parcare nu am incercat). Job done.
 
Am auzit povestioare cu plante aflate langa router care s-au ofilit dupa marirea puterii de emisie dar nu stiu daca sunt povesti urbane sau e un sambure de adevar...
 
Cica e mai greu sa faci copii daca ai wi-fi puternic in zona, aia cu codite devin mai puturosi. :goofy:
 
Vreti sa pun o cultura de bacterii langa router si alta 3 camere mai incolo, sa vedem care capata mutatii mai repede? :biggrin:
 
Acum serios: 20dBm inseamna 100mW putere de emisie. 10dBm = 10mW. Chiar as fi curios ce rezultate ar obtine Marius pe culturile alea de bacterii. Parca un mobil putea sa emita si cu 2W in conditii limita (departare maxima fata de antena celulei de baza). Parca ma simt safe cu 10mW la 5m de mine fata de 2W la 2cm de creier...
 
Cei 2W erau limita din vremurile incipiente ale GSM-ului, cu telefoanele alea cu receptor pe fir conectat la o valijoară cu acumulatori și antenă whip. Acum nu mai face nimeni telefoane ce depășesc juma' de watt, din considerente de antenă internă și acoperire mult mai bună cu turnuri radio, plus scandalurile cu radiații.

Ideal ar fi să reglezi intensitatea semnalului încât să ai acoperire rezonabilă unde e nevoie și atât. În corporații, principiul semnalului minim necesar are și considerente de securitate, amplasarea AP-urilor și reglarea puterii urmărind să minimizeze semnalul în exteriorul clădirii și posibile intruziuni (discutabil, dar cu siguranță nu strică). Acasă poate te doare mai mult să nu aglomerezi excesiv spectrul radio din vecini, deși dacă i-ar interesa și pe vecini chestia asta nu aș mai vedea 9 rețele WiFi din blocurile vecine doar pe canalul 6.

Un semnal puternic extinde acoperirea, dar și distanța minimă de la AP la care ar trebui să ai un device care să funcționeze fără să fie overpowered de ce îi intră pe antenă.
 
Meh, la o cautare de o secunda ASTIA zic chiar mai rau (pana la 8W). :nuts: N-am timp sa sap in continuare dar daca cineva doreste sa ne lumineze il invit sa caute el pe net.
 
Back
Top