Achiziționare laptop Lenovo ThinkPad SH / refurbished

Gandalf

Membru
Salutare.

Vreau să-mi cumpăr o jucărie care să-mi ocupe timpul, m-am gândit deci la un ThinkPad SH / refurbished. Am de dat maximum 1.000 lei.

Mă interesează să fie cât mai upgradabil, mă voi ocupa de asta în timp cu mare plăcere. Singurele cerințe clare pe care le am acum este să aibă tastatură layout US și nu FR, UK, ... și să fie cât mai puțin jumulit pe dinafară - în rest mă bazez pe experiența și ideile domniilor-voastre.

Îl voi folosi pentru chestii de bază, i.e. browsing, mail, ocazional Netflix. Probabil va sta mai mult pe birou, cu deplasări ocazionale.

Ce modele îmi recomandați? Ce vânzători (sunt deschis inclusiv la achiziționare din afara .ro)?

Mulțumesc tuturor pentru contribuție.
 
În banii ăștia cred că un T530 e cel mai simplu de obținut, și cam ultimul care poate fi upgradat ușor (cam tot ce vrei poate fi upgradat - cpu quad core, memorie până la 16GB, SSD SATA, SSD mSATA, modem 3g, wifi ac). Poți să-i iei un tray/caddy pentru încă un SSD SATA. CPU-ul e socketed și MB-ul suportă CPU-uri de 45W (eu am pus quad core stuff pe T430, ceea ce nu exista din fabrică, dar încă e happy cu el după ~4 ani). Poți să-i iei dock dacă ai și monitor extern/LAN etc ca să nu stai să le bagi/scoți tot timpul.

Configurația după care să te uiți ar fi quad core + display 1080p, că astea-s cel mai greu de upgradat (se poate și nu e complicata operația, dar cpu-urile și display-urile sunt rare și scumpe; eu pentru upgrade-ul de T430 am cumpărat alt laptop SH care avea CPU-ul pe care îl vroiam, am făcut swap la ele și am vândut laptop-ul donator).

Tastatura se poate schimba la nevoie, dar prețul uneia US e relativ mare (100-150 lei pe la noi; n-am încercat ebay pentru că nu suport alte tastaturi și le schimb imediat). Așa că e mai simplu dacă cumperi direct cu tastatura US.

Pentru upgrade la wifi ac ai nevoie de whitelisting, care e complicat de făcut (trebuie flăshuit bios-ul hardware). Dar se poate, dacă chiar vrei :smile:. Eu am făcut asta pentru T430, a fost plăcut, dar e nice to have dacă îl ții pe birou și ai cablu de rețea.

Eu cumpăr Lenovo de pe OLX, aproximativ la întâmplare, dar n-am avut probleme (până acum am luat T430/T530/T480s/P50/P51/x230/x270). Am avut o "sursă" de laptop-uri de la o firmă mare, dar și-a schimbat job-ul și de atunci e mai complicat :smile:.

Atenție la cumpărare să nu fie BIOS-ul parolat și să conțină ce zice în anunț că conține, și că alimentatorul e original și corespunzător CPU-ului (quad core papă ceva mai mult curent, pentru unele nu e suficient alimentatorul de 90W și trebuie 130W, altfel nu se încarcă bateria sau ține CPU-ul la frecvență redusă). Nu te complica cu alimentatoare care nu-s Lenovo. Ce trebuie să mai știi e că e un model mai vechi, adică bateria originală sigur nu mai ține chiar așa bine (dacă a fost folosită mai mult), și ăsta e un punct de upgrade - iar bateriile originale sunt scumpe. Există două modele de baterii, de ~60Wh și ~90Wh. Cele de 90 ies în spatele carcasei câțiva cm.
 
Uita de lenovo. Ultimele laptopuri bune au fost prin 2010, dupa aia au mers pe chestii slim, usoare, ieftine, lipite si 16:9.
Vrei sa iti ocupe timpul? Ia-ti un Raspberry Pi cu ecranul oficial de 7" DSI si o carcasa. O sa-ti ocupe timpul maxim. Exista exista un Debian oficial pentru el, exista LibreELEC care e minunat cand stai la hotel si vrei Netflix, exista si un Android (LineageOS neoficial).
 
Eu am cumparat cateva de la cei de aici si daca esti din Bucuresti cred ca te poti duce sa iei direct, pe alese. Preturile sunt ceva mai mari decat pe OLX, dar experienta cu magazinul e +++. Am impresia ca majoritatea laptopurilor vandute de ei sunt cu tastaura suedeza, deci mare atentie! La mine n-a contat, pt. ca le schimb instant tastatura.

Daca stii ce sa cumperi, gasesti prin casele de amanet laptopuri foarte bune, de ex I-am luat lu tataie anul trecut un Lenovo T530, cu 750 lei, impecabil!
Si da ! maxima atentie la BIOSUL parolat!
 
Cam cat consuma un T530 in full-load?
CPU cam până la 45W și restul componentelor pot ajunge tot pe acolo (configurația poate fi destul de variată, cu GPU and stuff). Dar întotdeauna alimentatoarele de laptop sunt mai mari, ca să permită încărcarea bateriei în timp ce-l folosești în full load (baterie de 90Wh încărcată în ~2h => încă vreo 45W și pentru asta).

Alimentatorul pentru docking station-ul de P50/P51 are 230W :biggrin:.
 
Mulțumesc pentru idei și comentarii.
Dați-mi voie ca deseară să închin prima oară în cinstea lui miahi, apoi continui cu ceilalți.
:smile:
 
Dacă nu va fi folosit în mers, un NUC prins pe șuruburile VESA ale unui monitor decent e bun de desktop replacement, putere de calcul a unui laptop, ceva mai upgradabil la memorie, fără bătaia de cap a întreținerii bateriei de care în majoritatea timpului nu te folosești.
 
Am săpat pe online până m-am plictisit...

Așa că (fire slabă fiind) m-am lăsat sedus de un T460 (i5-6300U, 8 GB RAM, SSD 128 GB, IPS FHD Anti-Glare) dintr-un amanet. Aspect general 9,5 / 10, tastatura pe gustul meu, încărcător original, bateria cam 4-5 ore în browsing and such (Lenovo Vantage o pârăște că a avut puțin peste 100 cicluri de încărcare).

Amenda 1.050 lei.

După vreo săptămână de utilizare mi-a tunat că îmi trebuie și un rucsac.
Mă gândeam la Xiaomi Mi City - ce părere aveți? Alte sugestii (buget 150 lei)?

Mulțumesc.
 
Eu ma uit in general la protectia care o ofera, adica un fel de umplutura suplimentara in jurul laptopului, in special la fund unde este lovit frecvent.
Xiaomi nu am avut, dar mai multe Targus pe care le-am folosit mi-au facut o impresie buna. Dar in alta zona de pret din pacate.
 
Back
Top