Abonament vs prepay, what's the catch

Parca la inceputurile telefonie mobile primele 1-2-3 secunde erau netaxabile nu?

Lol țin minte și acum când mergeam în tabără și aveau telefoane mobile 2 persoane și sunau acasă și turuiau "Mami sună-mă" apoi închideau, totul în decurs de 3 secunde. Those were the times :biggrin:
 
Am avut o colegă de falcvultate care a primit un top de hârtie de-aia cu găurele cu lista convorbirilor... preţ total: 0 lei. Şi a mai primit un plic în care era ceva de genul că va fi dată în judecată pentru abuz dacă mai continuă aşa...
 
Mi-a casunat ca vreau smartphone: Samsung Galaxy S II. Asa ca m-am apucat de cautat oferte pe la furnizorii de telefonie mobila si a rezultat acest tabel.

Profilul de utilizare pentru telefon ar fi cam asa:
- convorbiri majoritatea in reteaua VF, persoanele cu care vorbesc frecvent au VF - cam 150 minute lunar (daca ma chinui ajung cu greu la 300);
- convorbiri in alte retele - aproximativ 60 minute lunar, uneori mai mult, in functie de necesitati;
- trafic de date 3G ar trebui sa fie suficienti 250Mb/luna (am facut un sondaj printre cunoscutii cu optiuni de date si majoritatea se incadreaza in aceasta limita);
- nu trimit SMS-uri decat foarte rar, MMS nici atat.

Pana acum m-am inteles foarte bine cu o cartela prepay de la VF, pe care reincarc 5E/luna (si de obicei nu consum toate chestiile incluse).

Surpriza mare ar fost ca nu am gasit nici un abonament in oferta Orange, Cosmote sau Vodafone care sa imi ofere flexibilitatea cartelei.

- Vodafone: din toata oferta lor, pentru mine e mai avantajos sa cumpar telefon la liber si sa iau prepay. Eu economisesc ~40E in 2 ani, ei pierd 500. Cine le face astora planurile tarifare?
- Orange: are 2 abonamente mai ieftine, dar nu prea se potrivesc cu profilul meu de utilizare, costurile suplimentare ar anula avantajul pretului mai mic.
- Cosmote: diferenta dintre prepay si abonamente e minima, ma deranjeaza acoperirea slaba.
 
Da, fix la ăla mă uit și eu. Și în UK e la fel cu abonamentele, mie de exemplu îmi trebuie date nelimitate și ei nu-mi pot oferi asta :mda: Cel mai probabil o să-l iau la liber, dar după ce mai scade, 500 lire este obscen de mult.
 
Pana acum m-am inteles foarte bine cu o cartela prepay de la VF, pe care reincarc 5E/luna (si de obicei nu consum toate chestiile incluse).
7 euro o data la 2 luni. Daca reincarci 7 euro iti prelungeste valabilitatea cartelei cu 2 luni, e cea mai ieftina varianta de Vodafone, iar pentru ca incarci 7 euro iti mai da niste extra-credit temporar.
 
Corect, dar e 5E o optiune cu vreo 3000 de minute in retea si 75 nationale valabile 30 de zile - suficient pentru nevoile mele. Valabilitate am gramada pe cartela, deci nu e importanta.

Bonusuri primesti tot o gramada, dar e sub forma de credit valabil in retea, tot pentru 30 de zile. Plus ca poti crea un grup de amici care pot vorbi intre ei gratuit.

PS: Am omis faptul ca in ofertele operatorilor costurile sunt exprimate in 'Euro credit', adica fara TVA. Am ajustat corespunzator valorile optiunilor si tot prepay-ul e mai avantajos. Daca iau in cosiderare si costurile suplimentare ca sa pastrez profilul de utilizare (100min VF, 30min OR, 30min CO lunar), clar e mai avantajos sa raman in VF.
 
Cum ai o gramada de valabilitate, ca daca intr-o luna nu cumperi nimic iti expira cartela si nu mai poti sa suni pe nimeni? Mie imi tot expira cartela cu 10-20 euro credit pe ea neconsumat, tre' sa mai cumpar doar ca sa o reactivez. Mai exista si alta varianta?
 
Mă apropiu de doi ani de abonament la Cosmote. Intenţionez să închei contractul şi să continuu cu vreo ofertă prepay, probabil ceva în jur de 3E pt. că nu am nevoie de mai mult.
Acum problema... problemei. Când am renunţat la Vodafone în urmă cu doi ani mi-au băgat tot felul de oferte pe gât, inclusiv prepay, numai să nu renunţ la număr. Oare ce şanse aş avea să primesc o "super ofertă" pt. internet? Doar browsing pe formuri şi vreo două site-uri, fără Iutub sau alte chestii care îmi imaginez că ar avea trafic extraordinar de mare.
 
Eu renunt imediat la cartela VF tocmai pentru ca expira prea repede. Practic, nu mai este cartela ci doar un abonament platit in avans.
O sa-mi transfer numarul la Cosmo, unde 10E sunt valabili 1 an.
 
Valabil la activare, mie văd că nu-mi mai prelungesc valabilitatea. Tre să sun la ei să vad exact care e motivul.
 
Pai incarc lunar cei 5E pentru optiune, cand mai ies din tara incarc suplimentar pentru roaming -> valabilitatea se prelungeste mai mult de o luna. Vezi ca poti cumpara si valabilitate, parca 1E/spatamana.
 
La Vodafone cand cumperi credit pana in 6.99 Euro valabilitatea se prelungeste cu fix o luna, iar 1 euro pe saptamana inseamna 4 euro lunar. Eu intrebam cum poti obtine valabilitate cu mai putin de 3.5 euro pe luna, ca de credit nu ma plang, ramane necheltuit si expira cartela.
 
Eu am găsit o soluţie de mijloc: bag credit pe prepaid pentru prelungirea valabilităţii, apoi de creditul ăla fac micropayments (prin SMS, la diverse prostii, joculeţe, de-astea). Măcar nu rămân banii blocaţi aiurea.
 
Mă uitam pe site la Vodafone să văd cum e cu roamingul la cartelă. Teoretic, din 15 iunie, acesta n-ar mai trebui să existe. De aici:
Începând cu 15 iunie 2017, beneficiile naționale incluse în Oferte (minute naționale, SMS-uri naționale, MB internet pe mobil) sunt disponibile pentru comunicații în roaming, inițiate și terminate în rețelele operatorilor din SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein și Norvegia), în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă descrisă mai jos.
Doar că, un rând mai jos:
Serviciul de roaming în SEE este compatibil doar cu anumite Oferte, conform portofoliului comercial Vodafone.
La oferte zice așa:
Roaming
Ofertele includ beneficii disponibile doar național.
:smile:
DAR, avem oferte speciale de roaming!

Deci acum trebuie să plătesc 1 euro pentru a avea acces la tarifele de dinainte de 15 iunie? :smile: Că parcă tot 2 cenți pe mega era și atunci.

La Telekom e ceva similar: doar opțiunea de 8 euro are roaming și doar 2.1GB* (din cei 8GB) sunt, de fapt, disponibili în roaming.

Nu știu exact ce scrie în regulamentul ăla de la UE cu privire la roaming. Eu țin minte că zicea că beneficiile naționale vor fi disponibile și în roaming, fără discriminări. Dacă e așa, se pare că ai noștri au găsit o metodă să ocolească asta. :smile:

* Acuma văd că e ceva promoție cu 30GB care ar fi disponibili și în roaming
 
Eu aveam roaming activat pe cartela SIM. Deci nu optiune sau ceva ci disponibil. Nu mai am, trebuie sa platesc. Nu chiar corect, as spune din moment ce SIM-ul e acelasi de acum 5 ani in telefon, numarul la fel. In plus aveam activa extraoptiune de 8 Euro ce candva avea roaming inclus ca beneficiu si ghici, la ultima "actualizare" la 8 Euro am primit evident fara, fara anunt sau ceva. Am facut plangere la ANPC, sunt convins ca nu primesc nimic in schimb. Nu m-am obosit sa sun la ei sa stau de vorba cu roboteii lor care-mi vor spune ca nu au ce face iar managerului ii va pasa prea putin de un client prepay, chiar daca loial. Sa dau in judecata, prea mult timp pierdut ca sa obtin ce? Deci cam totul e de partea lor :frown: Si totusi, cum de mi-au oprit roaming pe cartla pe care avea acest serviciu. Cand am cumparat am semnat un agreement care nu cred ca e normal sa se schimbe peste noapte dupa cum le convine lor.
 
Dezavantajul la prepay e că pot modifica unilateral, la sfârșitul perioadei de valabilitate a opțiunilor, oferta. Avantajul e că poți porta numărul la alt operator, fără prea multe comentarii.

Am văzut că Orange are ceva opțiune de 8E cu roaming de bun simț inclus. Eh, asta e. Dacă pentru Vf e prea mare să facă o ofertă decentă de roaming la cartelă, reîncărcările periodice de pe vreo minim 3 cartele (active de mai mult de 5-6 ani) vor fi făcute la alții. Are balta operatori de telefonie mobilă.
 
Am vazut acum, este fix optiunea de 8 Euro veche a lui Vodafone exceptie valabilitatea mai mica cu 5 zile. Probabil mici modificari la net national care ma lasa rece. Avantah ca unitatile de voce sau SMS nu par a fi cumulate cu unitatile MB de internet. Eu mai stau 1-2 luni la ei, pana la urma luni imi pierd timpul si cu un telefon si poate recapat cumva ca si fidelizare oferta veche. Daca nu, Orange FTW si probabil ca ne vom cara cu familion cu tot. Iar daca Orange face si el bascalie, RDS devine alegerea inteleapta cu tarife de departe superioare si un Lyca Mobile pentru cand sar parleazul.
 
Back
Top