2 intrebari despre amplificatoare

Fred

Membru Senior
Am si eu 2 intrebari despre amplificatoare:

1. Am vazut in specificatii la unele amplificatoare un consum constant de 20W cu volumul la zero, la altele cam 100W in aceleasi conditii, fabricate de aceeasi companie. Puterea la primul era vreo 60W, la al doilea 100W. Care e explicatia?

2. Am pus pe un receiver mai low-end (5.1) inca 3 boxe pe langa cele 2 existente. Initial erau 2, acum sunt puse 2 de fata, 2 de spate si un centru. Toate sunt de 4 Ohm. Acum la acelasi volum (sau la volum maxim) se aude mult mai incet cu 5 boxe decat cu 2. Inteleg ca 5 boxe necesita mai multa putere pe amplificare si ca sunetul produs nu se aduna matematic, dar e normal sa se auda mult mai incet? Toate se aud mai incet, dar cele de spate si cea de centru se aud si mai incet fata de cele de fata (desi 4 boxe sunt identice), cea de centru abia se aude de la o jumatate de metru, in schimb din meniul de reglaj Speaker level al receiverului se aud egal toate.

Si o intrebare extra: ce receiver 5.1 decent as putea gasi in Romania (Bucuresti) pana in 1000 de euro? Ma intereseaza pentru vizionat filme, de acolo vine cerinta de 5.1. Nu intentionez sa cumpar deocamdata un subwoofer, bum-bum nu e pe lista dorintelor de Craciun,
 
1) Vezi aici:

https://www.audioholics.com/audio-amplifier/amplifier-classes

Difera consumul de curent in gol. Fiecare circuit analogic are un consum static de curent, necesar pentru stabilirea PSF (punctului static de functionare), care difera de la clasa la clasa.

2) Pot fi multe cauze, incepand cu acel "low-end" si terminand cu montarea boxelor in antifaza, lucru posibil daca respectivele boxe provin de la producatori chinezoi-vaporeni de top. :tongue:

3) Habar n-am. :frown:
 
2. Sursa este computerul? Ce cablu folosești de la computer la receiver? Placa de sunet cum este setată?

Dacă folosești computerul ca sursă, sper că folosești un cablu optic de la PC la receiver. Apoi setezi placa de sunet cum vrei (5 boxe, whatevs) și receiverul face împărțeala. Probabil acum îți trimite 2 canale pe 5.

3. De ce 5.1 dacă nu vrei subwoofer? Nu ai spus ce ai acum, nici receiver, nici boxe :smile: "mai low-end" poate fi absolut decent, nu trebuie să dai 1000 EUR pe un receiver 5.1 pentru calitate acceptabilă.
 
Sursa e un laptop, cablu HDMI in receiver pentru ca trebuie sa scot si video si pentru ca nu are iesire optica. Sunetul e DTS, incercat pe mai multe filme, acelasi rezultat. De asemenea si daca redau ceva de pe TV cu extended stereo face la fel, de pe USB la fel.

Boxele nu sunt vaporene, dar sunt SH din surse diferite si nu stiu daca fostii proprietari au umblat prin ele. Oricum, puse cate o pereche se aud bine, puse toate odata se aud mai incet cele de fata si foarte incet celelalte. Am verificat polaritatea, e in regula, am incercat si pe invers, nu e nici o diferenta.
 
Revin diseara sau maine dupa ce testez doar spatele, asta nu mi-a trecut prin cap sa incerc.
 
3) Un receiver Yamaha RX-V485 e 2150 lei la AVStore și e un receiver chiar decent pentru un buget rezonabil. Eu am RX-V385-ul de care sunt foarte mulțumit.
 
Abia azi am apucat sa fac un mini-test, complet neintentionat: cineva care era la mine a pus niste muzica pe telefon, am legat telefonul la receiver si se auzea prost si cu un fasait deranjant. Receiverul era pe "all channel stereo". Pus pe "pure audio" scoate doar pe boxele din fata, dar se aude excelet (sursa fiind telefonul).
Am verificat cablarea, totul e in regula, nu sunt probleme cu cablurile (foarte groase, nu prea lungi, din alea cu camasa transparenta). Stereo se aude foarte bine, "all stereo" foarte prost, DTS se aude incet si infundat. Daca schimb boxele intre ele fata-spate nu e o diferenta de volum, una mica de calitate (boxele de spate sunt mai modeste), dar nu fasaie nici una din ele. Pe all stereo fasaie toate.

Vreo idee de la ce ar putea fi chestia asta, in afara de receiver? Eu banuiesc doar receiverul.
 
"Daca schimb boxele intre ele fata-spate nu e o diferenta de volum, una mica de calitate (boxele de spate sunt mai modeste), dar nu fasaie nici una din ele."
Nu fasaie deloc sau fasaie mai incet, cand lipesti urechea de tweeter, de exemplu? O diferenta de randament sau impedanta intre boxele fata si cele spate poate produce o diferenta de zgomot de fond... desi sincer nu cred ca asta e problema in cazul tau.
 
Cand sunt cuplate toate 4 si e pe all channel stereo, fasaie puternic chiar si fara semnal de intrare. Cand sunt doar doua, indiferent care, nu fasaie aproape deloc (doar un pic la volum mare).
 
Back
Top