Home automation

Sunt (si) unele pentru CA. A mea se pare ca este pentru CA-230V.
Se pare ca detectorul aplica un impuls scurt care actioneaza electromagnetul pana intr-un punct in care este tinut blocat de un bolt si necesita repornirea manuala.
Zilele astea imi fac timp sa disec pe cat posibil cablajul detectorului sa vad traseele, daca s-o putea.
 
Mai bine cauti pe net o documentatie de la el, ceva... Piratii aia care ti l-au vandut au disparut? :frown:
 
Pai nu numai ca ai tel. asistenta tehnica, dar zice clar ca are iesire pe releu, atat contacte NO cat si NC. Probabil are si o iesire comuna. Deci il poti cupla la orice electrovalva daca pui alimentare separata.
Eu nu as lucra cu 220Vac pe teava de gaze nici mort. :tongue:
 
Pai daca e NO, atunci nu vei avea CA langa teava de gaze in afara momentului declansarii. Dar si daca nu ai ... nu se inchide.
Cei care au vandut-o n-au legat-o si mi-au zis doar ca e normal deschisa, nimic altceva. Dar deh ... nu sunt genii, n-ai ce sa le ceri.
 
Dezgrop thread-ul fiindcă sunt fericitul câștigător al rolului de consultant pentru implementarea unui sistem de home automation / smart home în casa soră-mii.

Cum casa veche de vreo 50 de ani a fost decopertată până la pereții goi („la roșu”) pentru a fi complet reconstruită cu materiale și standarde moderne de izolație și eficiență energetică, suntem în situația fericită de a putea cabla tot ce vrem. Nu costă cablul cât costă ora electricianului, dar asta e altă poveste. :biggrin:

De ce e asta relevant? Fiindcă sistemele de home automation sunt wired și wireless, cele wireless fiind evident preferate pentru retrofitting-ul unei case existente unde nu mai poți trage cabluri. Însă wireless-ul are niște probleme pe care varianta cablată teoretic nu le are, ceea ce e un risc și în cazul meu: chiar și cu niște actori care fac rețea wireless de tip mesh, tot am dubii că va funcționa totul impecabil când casa are subsol, parter, etaj și mansardă, cu planșee de beton armat între ele. Și nu e nimic mai enervant decât să dai 10.000+€ pe un sistem wireless pentru ca apoi să apeși pe un buton și să nu se aprindă lumina.

Un sistem de home automation e compus din:
  • senzori sau agenți - întrerupătoare/butoane, senzori de lumină, senzori de mișcare, senzori de fum, senzori de ploaie, senzori de geamuri, etc.
  • actori - comutatoarele electrice care acționează electric becuri, motoare, uși, etc.
  • surse de alimentare, interfețe spre alte sisteme (inclusiv IP networking)
  • inteligența: software-ul prin care să se programeze ce triggeri produc ce acțiune - de exemplu, termostatul comandă deschiderea robinetului la calorifer, dar numai dacă geamurile sunt închise.
Pe wireless avem protocoale deschise și protocoale proprietare, iar asta influențează disponibilitatea de periferice. Printre opțiunile cele mai ok ar fi Z-Wave (mesh, ușor de programat, destulă varietate) și HomeMatic (proprietar, dar paleta de senzori și actori e printre cele mai bogate pe care le-am văzut). Începe încet-încet să se diversifice și varianta DECT - routerele DSL mai noi FritzBox pot conecta pe DECT nu doar telefoane fără fir ci și senzori/actori (termostat pe calorifer, întrerupătoare pentru prize), routerul devine și centrala home automation iar aplicația de control FritzBox devine terminalul pentru vizualizare/control de la distanță. Dar oferta e compusă doar din vreo 5 periferice momentan.

Pe wired se poate folosi:
  • o rețea cu cablu serial RS485 pe care se înșiră toți senzorii și agenții, cu terminatoare la capete, deci trebuie să fie o buclă care trece prin toată casa (sau mai multe, cu niște bridge-uri între ele), destul de complicat; pe de altă parte, senzorii și actorii sunt oarecum ieftini;
  • o rețea KNX (fostul EIB) de tip stea/arbore, e standard deschis cu peste 1000 de producători, însă se folosește mai mult la nivel comercial, senzorii/actorii sunt mai scumpi iar softul de configurare e 1000€ licența;
  • rețeaua LAN - nici n-am văzut foarte multe opțiuni aici, ce am văzut sunt scumpe, și așa am impresia că nu e nimic securizat.

Cerințele cazului meu:
  • control pentru încălzire în pardoseală, cu termostate cu ecran LCD, senzori de geamuri deschise și electrovalve la distribuția agentului de încălzire în pardoseală;
  • control pentru iluminat, fără senzori de mișcare și fără dimmere, ci doar întrerupătoare de comandă on-off în toate camerele din casă;
  • control pentru jaluzelele electrice, fără senzori de vânt/ploaie, ci doar comandă up/down și înclinare a lamelelor;
  • obligatoriu cerința legală de a avea senzori de fum în toate camerele de dormit și holuri, care să fie integrați într-un sistem centralizat de alertă, nu doar să bipăie singuri în pivniță;
  • interfață de vizualizare și comandă spre un touchscreen central, spre smartphone-uri (dar fără vreun furnizor cloud care să îmi ceară abonament și să nu știu ce face în rețeaua mea), spre Alexa (Amazon Echo).
Am eliminat din cerințe integrarea unui sistem de interfon (ni s-a propus un videointerfon over IP care trecea de 1200€), sistemul de supraveghere video, sistemul de alarmă.

Un Fritz de la o firmă specializată a văzut casa, a făcut o listă și a scos o ofertă de 10k€ pentru un sistem integral wireless pe sistem HomeMatic care integrează și interfonul, și include și un abonament de 80€/an pentru portalul lor web și aplicația pe mobil. Oferta pentru supravegherea video a fost atât de umflată cu chestii inutile (camere PTZ și rezoluții mari) încât am tăiat-o cu totul și o s-o instalez eu la circa 20% din propunere. :biggrin: Din restul ofertei am tăiat chestii și le-am temporizat:
  • încălzirea în pardoseală poate fi făcută pe wireless-ul HomeMatic, că acolo nu e chiar problemă dacă electrovalva cuplează acum sau peste 30 de secunde când termostatul trimite iar telegrama radio;
  • iluminarea și jaluzelele electrice e posibil să le facem clasic (fără integrare în smart home) sau pe KNX - electricianul a cablat toată casa, doar că acum se plânge că nu mai are loc în doze pentru nimic :biggrin:
  • senzorii de fum sunt momentan o problemă: pe HomeMatic au review-uri foarte proaste cum că pornesc de-a pixu' și trebuie opriți manual fiecare, că bateria neamovibilă care ar trebui să țină 10 ani de fapt a murit după 7 luni, de-astea; senzorii integrabili în KNX mă scot la peste 100€ bucata, ori vreo 10 bucăți, ouch; mai sunt și alte sisteme radio proprietare (gen Bosch), mai trebuie să sap.
Partea cea mai simpatică din toate astea e că rețelele HomeMatic (printr-o interfață spre LAN) și KNX (printr-o interfață proprietară) vor fi coordonate de un Raspberry Pi cu o distribuție specială, care va permite și vizualizarea statusului de pe o tabletă pe post de ecran de control, sau smartphone-uri.

Va urma :smile:
 
Azi noapte am stat până la 2 ca să citesc diverse, tocmai ca să-mi scape cât mai puține. O să fac o probă la openHAB pe un RPi care stă degeaba, dar mai întâi să vină hat-ul cu interfața directă spre KNX.

KNX ăsta e un protocol serial la 9600 baud cu collision detection între elemente programate cu propriile adrese (pentru asta e softul ăla super scump). De ce să dau 160€ pe o interfață KNX-Ethernet sau ceva mai puțin pe una KNX-USB, care ambele emulează un port serial, când pot folosi direct o interfață serială pe RPi la vreo 80€. Sau 600€ pe un "server" embedded, când un openHAB sau knxd pe un RPi face mai multe, mai flexibil și cu securitate mai bună. Chiar mă gândesc dacă are sens să iau și "centrala" HomeMatic, care de fapt e doar o interfață spre Ethernet, fiindcă actorii oricum comunică direct între ei, odată regulile logice definite, iar pentru control centralizat mai pot lua un hat pentru RPi cu interfață wireless și openHAB vede instant și rețeaua aia.

[le] knxd rulează sub Windows. Pentru RPi trebuie Raspian + openHAB sau direct openHABian. Pe RPi3 trebuie dezactivat bluștuțul pentru ca portul serial de pe HAT-ul cu interfața KNX să preia /dev/ttys0 și nu altă bălărie. Pot înlocui și centrala HomeMatic ccu2 sau ccu3 cu un RPi cu ub HAT cu interfață radio, daaaar trebuie să fie un alt RPi decât cel cu openHAB fiindcă rulează propria distribuție cu ceva software publicat de eQ-3 (producătorul HomeMatic).

În altă ordine de idei, am reușit să dau de niște butoane de perete pe KNX sub 60€ bucata :biggrin: Trebuie să fac inventar câte trebuie pentru lumini și câte pentru jaluzele, că sigur va fi mai ieftin să iau un singur comutator cu 2-3 canale (4-6 taste).
 
Last edited:
Am facut rost de niste contoare mici si ieftine monofazate, de 18 mm latime (montare in tablou, pe sina omega) si au un set de conectori pe care aparent trimit un semnal de 90 ms si tensiune necunoscuta (posibil 230V, posibil ceva spre 5V, nu e documentat) la fiecare impuls (1000 impulsuri = 1 KWh, deci teoretic un impuls reprezinta 1Wh consumat). Exista vreo metoda simpla de a numara impulsurile astea pentru a automatiza citirea? Sunt doar curios, nu foarte interesat sa urmaresc in detaliu, le pot citi lunar si chiar si zilnic fara probleme, alta decat lenea.

Sunt montate deocamdata in 3 locuri diferite pe etaje diferite. Exista semnal WiFi peste tot, dar autoconsumul unui contor e de 0.4W, nu vreau sa il cresc de 10 ori.
 
Daca e 5V, e simplu. Folosesti un microcontroller (Arduino?). Legi conectorii aia la pinii pe care poti folosi intreruperi hardware, astfel incat sa nu ratezi nici un impuls.
BTW, ESP32-ul (desi nu e 5V) are intreruperi pe pinii legati la RTC si practic nu trezeste procesorul principal pentru intreruperea aia. Poti rula totul pe o baterie luni de zile, daca nu ani.

Dar n-ai spus ce faci cu numaratoarea rezultata. Unde vrei sa ajunga in final? De la un microcontroller poti trimite impulsurile numarate pe serial f.f.usor, dar o sa fie tot la 3.3V sau 5V.
 
Eu am o chestie de-asta, dar impulsul nu e în tensiune, e pe ieșirea unui tranzistor. De obicei conectezi un microcontroller cu pull up pe unul din pini și celălalt la masă, și îți pune pinul la masă în timpul impulsului.

Al meu e interfațat cu ESP32 și apoi transmite wifi / MQTT către node red / influx / grafana. Eu calculez și putere și energie, pentru că mă interesează mai mult puterea (adică trebuie să măsor intervalul de timp) - pentru că contorul meu are oricum display pentru măsurare energie; așa că trimit un mesaj MQTT la fiecare impuls.
 
Dar n-ai spus ce faci cu numaratoarea rezultata. Unde vrei sa ajunga in final?

node red / influx / grafana.
Exact.

Multumesc pentru informatii. Daca imi trebuie cate un microcontroller in fiecare loc, partea low-cost se duce intr-o gaura neagra. Ar fi util sa vad si puterea pentru a echilibra fazele pe inverterul de la panourile solare, dar oricum nu am control asupra consumului (3 apartamente si 3 familii plus spatii si consumatori comuni, gen hidrofor si pompa de apa) as ca ma multumesc cu citiri manuale o data pe luna, Scopul primar e sa aflu care sunt cei mai mari consumatori din cei aproape 1000 kW total lunar, iar citirile actuale sunt un pic neasteptage, gen serverul headless care consuma mai dublu fata de asteptari (in parte explicat de UPS-ul Mustek prin care e alimentat) sau niste becuri vechi incandescente uitate prin diverse locuri (aplice mate).
 
Da, s-au dus vremurile când era $3 un esp32. Există și versiunea ESP8266, pentru ce ai nevoie ar trebui să fie suficient. Doar că trebuie să-i mai pui și alimentare and stuff. În teorie meterele astea ar trebui să fie ok cu tensiune ceva mai mare, gen 24V, și atunci poți folosi fire mai lungi până la controller (unic), și posibil să meargă o adaptare simplă cu un divizor de tensiune ca să ajungi la 3.3V pentru ESP.

Din uitat la consumuri pe faze din meter-ul invertorului eu îmi dau seama relativ ușor care e consumatorul major și la ce fază e legat; meter-ul de care zic e ceva istoric mai mult, pentru ce consum aveam în pod (servere and stuff). Mai am și monitorizarea din UPS, care îmi dă consumul pentru IT stuff (care, da, se adună). Dar nu am mulți consumatori mari și sunt simplu de identificat.
 
La mine instalatia e complicata, sunt vreo 6 linii trifazate si vreo 2 monofazate care pleaca din tabloul principal, sunt inca vreo 8 tablouri secundare de 8 module si, prin inteligenta colectiva, unele chestii comune sunt alimentate din tablourile din apartamente, ca era mai aproape. Unde am putut, am pus contor in tablou pentru circuite de genul asta, dar in majoritatea locurilor nu e loc in tablou si nu pot sa schimb tablourile cu unele adecvate, ca nu sunt la mine in apartament. Dar si citirea implica intrat prin apartamente si citit contoarele, nu e o problema de acces cat de comoditate de a umbla pe 3 etaje pentru asta si de a vedea niste chestii cu consum variabil, gen lumina exterioara, dependenta de lungimea zilei, sau pompa de apa care e folosita uneori si in scopuri agricole. E vorba de vizibilitate, nu de costul energiei electrice, ca aia e in mare parte din an acoperita in mare parte din solar.
 
Pai inseamna ca iti trebuie practic cate un ESP in fiecare tablou. Poti conecta toate modulele (8, cate ai zis) dintr-un tablou la acelasi ESP, ca are 8 GPIO-uri, dar nu cred ca are 8 GPIO-uri cu intreruperi. LPC2138 cu care m-am jucat eu avea doar 4. Fara intreruperi, pentru fiecare GPIO trebuie facut polling periodic. Polling-ul poate fi pus pe o intrerupere a timer-ului, dar daca procesorul e ocupat cu alta intrerupere in momentul in care apare semnalul, spre exemplu cu wifi, rateaza semnalul.
 
Aici contorul electric are port P1 (mufa RJ11) care permite sa fie interogat si trimite multi parametri, inclusiv curentul si tensiunea pe fiecare faza (deci puterea). Verifica daca ti-au schimbat contorul recent.
Exista si un standard mai vechi, cu mufa RJ45.
 
Eu vorbesc de contoare mici de 18mm latime, doar cu afisaj, fara nici un fel de chestii sofisticate in ele. Au 2 pini sus si 2 jos pentru nul si faza IN/OUT si 2 pini pentru semnalul respectiv.
 

Attachments

  • 22d377d373be2f432ee744f604f25630bf29253c.png
    22d377d373be2f432ee744f604f25630bf29253c.png
    691.1 KB · Views: 17
Back
Top