La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

În RO nu prea există gustul pentru carnea de vită. E și de înțeles, vaca e ținută pentru lapte și fătat mânji, abia când e bătrână sau se îmbolnăvește e sacrificată, și atunci carnea de vită pusă în vânzare e așa, doar ca să-și mai scoată proprietarul o ultimă sumă de bani de pe animal. Prin alte părți, vitele sunt crescute pentru a fi sacrificate, așa cum facem noi cu porcii, și atunci ai de unde alege carne de calitate foarte bună sau foarte foarte bună, sănătoasă, și atunci deja contează și talentul bucătarului de a o prepara cum trebuie. De-aia dacă în București aveam poftă de o friptură de vită, mai degrabă mergeam la vreun restaurant cu ștaif care importa vită și o prepara exemplar, decât la o carmangerie unde n-aveam acces la cărnuri bune.
 
abia când e bătrână sau se îmbolnăvește e sacrificată
Asta era odată. Ce se găsește acum pe piață numai de la producător nu e...
Nici importatorii n-aduc carne de calitate la prețuri cinstite. Cine își permită să ia vită de Kobe sau alte exoticale de-astea? Mai bine o împănez cu ceva grăsime pe Bălțata Românească...
 
Și părinții au strâmbat din nas când i-am mai scos pe la restaurante. "Vită? Nu e bună." După ce-au gustat, s-au răzgândit. Dar într-adevăr e dificil să identifici o sursă bună în România. La ai mei, în Alba, șansele sunt practic nule. Aici, iau din piață direct de la fermier carne proaspătă, chiar mă poate anunța din timp ce urmează să taie și dacă vreau ceva, și dacă țin cu tot dinadinsul mă pot duce la fermă să cunosc toate orătăniile. Așa îmi toacă pe loc niște mușchi de vită din care fac acasă un burger excelent. Sau vreo friptană de-aia ținută-n baiț 24h și numa' un pic trecută pe la căldură, să prindă toată aroma înăuntru. Nom.
 
Și părinții au strâmbat din nas când i-am mai scos pe la restaurante. "Vită? Nu e bună."

De fiecare dată când am musafiri și-i duc la restaurantul local "de fripturi" îmi strâmbă din nas la vită și-și iau pui sau risotto. Like srsly. Why not visit Lithuania then :biggrin:

Lithuanian women are awesome :3
 
Si uite asa, incet, incet, mancand vitel, ne dam seama ca nu e chiar asa rea carnea de cal. :biggrin: Eu stau departe de.
 
Sunt curios dacă ai mâncat o friptură de vită făcută cum trebuie, dintr-o sursă bună. Ca pasionat de cărnuri eu nu-mi pot imagina cum ai putea refuza așa ceva :biggrin: Sau să nu-ți placă :biggrin:
 
Busted :biggrin: În apărarea mea, azi n-am băut cafea, așa că nici la această oră nu-s 100% sigur cum mă cheamă, darămite ce fată vaca. :biggrin: :biggrin:
 
  • Like
Reactions: Neo
22.15. Am deschis fereastra de la bucatarie. M-a pocnit un miros de friganele de mi s-au inmuiat genunchii. Pur si simplu uitasem ca exista asa ceva. :capu: Nevasta e pe keto. O sa vad maine unde pun neste chestii d'astea la tigaie. :biggrin:
 
Nu tigaie. În cuptor pe grătar.

Am avut o revelatie în weekend când am aflat că se pot face frigărui pe grătarul de la cuptor. Sub el se pune tava ca să prindă ce se scurge din carne, eventual cu niște cartofi fierți feliați care să se rumenească. Ies absolut decente dacă în ultimele 5 minute se folosește și funcția de grill.

PS: Puteam să jur că acel grătar se folosește doar pentru tăvile mai mici. Amazing...
 
In principiu se pot face multe lucruri pe gratarul de la cuptor: am incercat de ex. chiftele. Dar la o comparatie directa (cu cele prajite in ulei)... Vai mama lor. Bune de dar la arici. :tongue:
 
De fapt, am fost la locul de picnic dinainte de Mânăstire. Am sărbătorit ceva apoi am trecut și pe la biserică. De tabără sunt sătul. Dar grătarul a fost... dumnezeiesc. S-au consumat ceafă, pulpe dezosate și despielițate, mici și... scrumbii. :drool:
 
Back
Top