Renovare

Am scobit putin pe net dar informatia este foarte subtire. Zic unii ca un calorifer (fonta) ar radia 95% din energie iar prin convectie ar livra restul de 5%. Dar nimic sigur (STAS).
 
Cred că depinde mult de temperatura caloriferului (de fapt de diferența dintre calorifer și ambient), așa că nu e ceva fix. Din experiența mea (cu rude care acopereau caloriferul "ca să fie frumos") diferența de comfort e substanțială dacă întrerupi convecția, în nici un caz 5% convecție, mai degrabă >50%.

LE: uite că s-a chinuit cineva cu fizica: Do radiators radiate?

So, for a single element radiator between a fifth and a sixth of the output is by radiation. Given that such a radiator has two sides to do convection/conduction but only one to do radiation it would be quite reasonable to expect the proportion of output by radiation to be of the order of half of that of UFH [underfloor heating], ie, a quarter of the energy going by radiation. As a vertical surface would also be more efficient at convection it's broadly consistent that the actual proportion would be lower still.
[...]
Where the radiator has more than a single element or has extra fins and so on the convection and conduction will form a larger proportion still of the output.
 
Radiație mai puțină la temperatura aia. Ar trebui să simți căldură la distanță, dar abia simți la câțiva centimetri de calorifer.
 
Sa termin concediul si incercam sa dezlegam enigma. :smile: E o diferenta cand tii mana la 30cm deasupra unui calorifer (unde ar trebui sa simti aerul cald daca ar fi vorba de convectie) si daca tii mana la 30cm in fata unei aeroterme. Idem, o soba de teracota chiar se bazeaza pe radiatie, chiar daca nu atinge temperatura metalului topit. :smile: Am pe acasa niste tabele cu indicii de radiatie ai caloriferelor de fonta STAS. Sa vad pe unde le-am aruncat...
 
Aeroterma face tot convectie, dar e ajutata de ventilator, de unde si jetul de aer cald. Fara ventilator ar fi fost la fel ca un calorifer la aceeasi temperatura.
 
Idem, o soba de teracota chiar se bazeaza pe radiatie, chiar daca nu atinge temperatura metalului topit.
Da, dar e de 50 de ori mai voluminoasă decât un calorifer. Iar randamentul e mic. :wink: Cică șemineele sunt mai OK.
 
O teracota bine construita (cu un numar de fumuri adaptat la combustibilul folosit), bate la kur orice calorifer, macar ca putere calorica (10kW++). Incalzesti bolovanul ala de 1 tona cateva ore, dupa aia te tine pana dimineata. Trust me, deja sunt tatic la sobe cu lemne. :biggrin: Nevoia te invata... :smile:
 
Sa nu exageram, sunt calorifere mai mari decat ai putea crede.
Dar discutia despre inertia termica e alta, caloriferele, chiar si cele de fonta, nu au cine stie ce inertie termica fata de o soba.
 
Apropo, am vazut sobe care radiau o gramada de caldura, sobele pe rumegus care se incing la rosu radiaza mai mult decat fac convectie: la 2 metri in lateral, ardea. Cred ca e foarte importanta temperatura la care ajunge soba si emisia din zona de infrarosu.
 
A sosit momentul sa cumparam gresia si faianta pt baie si bucatarie si eu si sotia avem o dilema, sa folosim faianta ca sa acoperim cat mai mult posibil din spatiu sau sa ne bazam si vopsea lavabila?

Exista zone in care vopseaua lavabila poate fi folosita in loc de faianta?
 
Pune faianta doar in locurile neaparat necesare:
- bucatarie: zona plitei si blatul, aici tot timpul se murdareste peretele de la gatit
- baie: doar zona cazii/dusului
 
Dacă ai aerisire bună în baie, poți folosi și lavabila. Cât acoperi cu faianță cred că ține de gust.
 
Lavabila sux. Asta din proprie experiență. Nu există nimic mai fain decât să acoperi tot cu faianță/gresie și când cureți închizi ușa și dai cu dușul în toate direcțiile :biggrin:

Acum nu, pe bune. Faianță și gresie serioasă puse cu simțul răspunderii și tavanul cu var lavabil = win.
 
În băile de bloc îți provoacă claustrofobie să ai faianță până sus. Dacă mai e și în culori închise, să te ții! Dacă ai baie spațioasă, poți să urci mai sus pe perete. Părerea mea! :tongue:
Lavabila e foarte OK cât timp baia se aerisește bine. Altfel, poate apărea mucegaiul și/sau se umflă/coșcovește/scorojește.
Faianța și gresia se pun ușor și foaaarte durabil acum chiar și de amatori. Adezivii ăia sunt tot chichirezul. :wink:
 
Eu am pus in bai toti peretii, de jos pana la 1.70 - 1.80 si desi atunci a parut o idee buna, mai apoi am vazut poze cu bai mai simple si parca imi plac mai mult. Vezi pe softpedia pe topicurile de constructii, gasesti poze cu tot felul de variante.
 
Imi place vs. functionalitate si lifespan. Unii isi reamenajeaza casa o data la cativa ani, altii prefera un lucru facut bine, care sa-i tina zeci de ani. Cred ca asta trebuie sa te decizi.
 
Last edited:
Back
Top