Cat de grea e fizica si matematica in facultate?

Am auzit de slujbe entry-level numai ca salariul este intre 1000-2000 de lei la inceput...

Solutia e simpla, te angajezi undeva de unde ca ai ce invata, chiar daca la inceput castigi intre 1000 si 2000 lei. Pentru moment stai cu parintii asa ca nu se pune problema sa te intretii singur, ai tai te mai pot ajuta cativa ani pana stii sa faci ceva mai cautat pe piata muncii, castigi experienta si un salariu mai mare ca sa te muti singur.
 
Sa inteleg ca singura solutie e sa ajung pariorist la jocuri de noroc?Buna alegere.
Dacă tu asta ai înțeles din tot ce ți s-a spus până acum, nu cred că mai are sens să continuăm.

Ai impresia că cei de pe aici care chiar au salarii de genul ăla (sau peste) știu doar Autocad și Excel? Asta în cazul în care nu ești doar un troll trist :smile:
 
wolly Facultatea ar trebui să facă două chestii:
1) să îți dea niște noțiuni fundamentale pentru aria de specializare, și
2) să înveți cum înveți cel mai eficient.

Punctul 1 îl face destul de prost, fiindcă învățământul e mult, mult rămas în urmă față de nevoile pieței muncii sau nivelului tehnologic curent, bagă umplutură la greu și se axează pe memorat în loc de gândit. Deci dacă te aștepți că facultatea te scoate bun de muncă, te înșeli amarnic. Cel mult cu diploma de facultate vei putea să înțelegi limbajul și conceptele muncii de după, când vei învăța realmente meserie.

Punctul 2 e ceva strict personal, fiecare trebuie să descopere cum învață eficient, fiindcă în tot restul vieții va trebui să înveți în continuu dacă vrei să devii și să rămâi relevant și angajabil. Primul șoc al multor studenți e că în piața muncii nu "înveți" (tocești memoria de scurtă durată ca să poți reda ca papagalul un subiect) în ultima noapte ca să treci un examen, ci înveți continuu, exersezi aptitudini și faci conexiuni pentru a integra informații disparate pentru ca să dai rezultate în fiecare zi. Iar chestia asta nu ți-a fost predată niciodată în 12 ani de școală și 3 de facultate, decât dacă ai făcut tu eforturi în acest sens.

Facultatea nu-ți pune meseria în mână, că nu e școală profesională. În ultimii 2 ani am văzut literalmente sute de absolvenți care au impresia că gata, au o diplomă, știu să clickăie în Office trei formule ca la un laborator, ei sunt miezul la dodoașcă și merită posturi de "manageri" cu salariu mare, muncă puțină și atitudine de șefi. Nimic mai departe de adevăr. Literalmente nu sunt în stare să producă nimic concret și util unui angajator, într-un mod eficient, corect și fără supervizare. Cel mult au potențialul de a continua să învețe care sunt nevoile unei firme și cum se muncește pentru a le rezolva, așa încât să înceapă să producă ceva rezultate mărunte în 3-4 luni de la angajare și poate să fie un junior pe care-l duce capul singur în 9-12 luni după angajare. Iar timpul ăsta cu foarte mică productivitate n-are cum să fie plătit mult. Vei primi un salariu poate de 2000 lei/lună și multă învățătură, iar pe măsură ce treci din învățare în dat rezultate va crește și salariul în 1-3 ani.

Așa că întrebarea ta despre cât e de grea fizica nu prea e relevantă. Vei învăța fizica de dragul fizicii doar dacă vrei să continui în domeniul cercetării științifice (unde vei fi muritor de foame în România). Altfel va fi doar o altă materie prin care va trebui să supraviețuiești, să treci examenul, și să rămâi cu câteva concepte fundamentale pe care le vei folosi ulterior.

Să-ți dau exemple de materii și scopul lor.

Automatică și calculatoare, politehnică: algebra analitică a introdus spațiile Banach și posibilitatea de a defini algebre ne-Euleriene, cu singurul scop de a explica inginerește cum poți defini programatic niște funcții cu parametrii dintr-un spațiu de valori care produc rezultate în alt apațiu de valori. Doi ani de matematici pentru un concept relativ banal în programare.

Informatică economică: un an de analiză matematică, cu limite și integrale, pentru a înțelege o jumătate de an de algebră analitică cu calcule matriciale, pentru a fundamenta o jumătate de an de statistică matematică, pentru a ajunge în cele din urmă la conceptul de medii ponderate care se folosesc în practică în evaluarea multicriterială și luarea deciziilor în business. Puteam scuti doi ani de materii tocite fiindcă media ponderată e logic de înțeles în 5 minute și fără atâta polologhie teoretică, dar mno, atâta poate învățământul românesc, doi ani ne-am dat cu cap de pereți ca să mănânce și niște profi o pâine. Și dup-aia m-am angajat, și în prima săptămână am aflat într-o jumătate de oră că de fapt media ponderată e o metodă destul de rudimentară, acum avem alte concepte mult mai șmechere pe care le folosim, hai să le învățăm.

Și tot așa.

Dacă vrei niște sfaturi concrete pe care să le aplici imediat:
- alege o facultate oarecum legată de domeniul în care vrei să profesezi, dar știind că facultatea n-o să-ți dea imediat o muncă bănoasă ci cel mult hârtia prin care poți fi încadrat legal pe un post cu complexitate mai mare decât un muncitor (ne)calificat;
- în facultate să faci diferența dintre a "învăța" pentru a trece examenele, și a învăța concepte, conexiuni și mod de învățare pentru tine, ca aptitudine necesară în restul vieții;
- acordă atenție egală dezvoltării unor aptitudini practice în timpul facultății, prin implicare în asociații studențești și ONG-uri, voluntariat, internship; ăsta e momentul din viață în care poți deprinde și exersa asemenea aptitudini care ulterior să te bage în fața altor absolvenți cu aceeași diplomă ca a ta, chit că asta înseamnă că nu prea vei avea acea viață studențească de chefuri, beții și distracție fără griji;
- nu porni cu așteptări de salarii pe care nici oameni cu 3-5 ani de senioritate nu le au; consideră că în primii doi ani de angajare te duci la serviciu ca să primești mai mult cunoștințe și abilități decât bani.
 
Wooly. Daca nici dupa raspunsul de mai sus nu ai inteles ceva, eu zic sa nu mai insisti.
 
Cheia succesului este sa fii omul potrivit la locul potrivit. Ca job in Romania asta inseamna ca dupa liceu sa faci o scoala de subofiteri de politie, jandarmi sau ISU, sau sa dai concurs pentru paznic de penitenciar, adica Ministerul Justitiei. Pe langa salariul obisnuit primesti norma de hrana, suplimentul pentru echipament (iese o suma frumusica), iar la finalul carierei primesti o pensie speciala. Romania este o tara cu o mentalitate rurala, unde o uniforma inseamna "ceva", uniforma este usor de recunoscut, cei trei neuroni de baza din creier au exact aceasta functie. In toate tarile cu o cultura a represiunii, uniforma este simbolul reusitei in viata.
 
Era un banc cu fotbalişti... potrivit discuţiei.

Un tanar fotbalist, foarte talentat, il intreaba pe patronul clubului:
- Cat de mare va fi salariul meu?
- La inceput 10.000 de euro pe luna, iar mai tarziu mai mare.
- Bine, atunci vin mai tarziu.
 
Back
Top