Soluţie NAS pentru acasă

Eu zic ca daca-ti trebuie, nu sta pe ganduri. Mie nu-mi trebuie desi ma tenteaza rau pretul. Dar nu-mi trebuie! Am inteles, nu-mi trebuie!
 
Dacă n-ar face ca trenul și ar merge și direct cu discuri SATA chiar ar fi interesant. Să te uiți și cât costă un sertar de HDD pentru ele.
 
De ProLiant-ul ăla ziceți? Are backplane pentru discuri SAS, în care merg direct și SATA. (Bine, cu aceeași problemă, că e același controller P410 pe care-l am și eu și prin care nu ai acces la parametrii SMART.) Tăvițe se găsesc la magazinele de second hand-uri de la noi; la Diablos sunt 50 lei bucata alea de HP, 77 lei alea IBM sau Dell.
 
Am pus si eu mana pe un Asuxtor AS7004T. Va fi folosit mostly la pastrat family stuff aka poze/filme cu copilul, vacante and so on si ca download/streaming station.

As vrea niste recomandari:
Ce diskuri (4 bucati de maxim 2Tb fiecare)?
Ce raid? (5, 6, 10)
Solutie de streaming pt TV (Sony KDL-50w828b)? M-am jucat cu ceva servere dlna, dar subtitrarile nu merg nicicum.
 
HGST.

5, că nu prea sunt destule să se justifice 6, și nici nu-ți trebuie super performanță pentru un 10.

La streaming nu mă bag.
 
Chestie de gust, nevoi si disponibilitati, dar in loc de 4 discuri de 2 TB in RAID5 (6 GB) as pune 3 de 3 GB (6GB) la un pret o idee mai bun. Vad ca un 3TB pleaca de la 414 lei (total: 1242), iar un 2 TB de la 340 de lei (total: 1360). Mai ramane si un slot liber pe viitor.
 
Chestie de gust, nevoi si disponibilitati, dar in loc de 4 discuri de 2 TB in RAID5 (6 GB) as pune 3 de 3 GB (6GB) la un pret o idee mai bun. Vad ca un 3TB pleaca de la 414 lei (total: 1242), iar un 2 TB de la 340 de lei (total: 1360). Mai ramane si un slot liber pe viitor.

La asta nu m-am gandit. 3x3Gb o sa fie, merci de sugestie.
 
Io unul n-aș mai lua discuri sub 4TB acum. La o adică aș începe cu 2x4TB în mirror și ulterior adăugate altele când mai crește nevoia (cu un backup interimar pe un disc extern luat împrumut ca să poți reface matricea din mirror în RAID5 sau ce-o fi și apoi să restaurezi datele), da' 2 sau 3 TB sunt doar pietre de moară acum.
 
  • Like
Reactions: Neo
Mbine, macar am stabilit ca tre` sa fie HGST Deskstar NAS :biggrin: Cat de mari mai vedem, deocamdata am un WD Black de 500Gb pentru teste:tongue:
 
WD Red ce au? De 4TB.

Sincer nu cred că RAID xyz suplinește backup offline/offsite gen Bluray. Dar asta depinde de gusturile fiecăruia.
 
Io unul n-aș mai lua discuri sub 4TB acum.
Nici eu, dar am facut initial calculul de mai sus cu discuri de 2TB versus 4TB si la 3 discuri de 4TB pretul per capacitate disponibila (8TB) era sensibil mai mare. 3 discuri de 4TB sunt cam 1920 de lei, 50% in plus fata de 3TB pentru doar 33% in plus la capacitate. Chiar ca pret brut per TB din ce vad la eMag 3TB e cea mai ieftina varianta.
 
Problema e mai mult de wife approved budget decat de numar de discuri :biggrin:
Pot fi si 4 de 8 Tb daca nu depasesc 1.5k RON
 
Si eu cred ca trebuie sa justifice treaba, in fond poti pune si un nas de 10 discuri dar ai nevoie de tot acel spatiu. La un moment dat se poate sa fie mai ieftin cloud storage doar pentru backup si cred eu ca mult mai sigur avand in vedere ca nu-ti pasa de hotul care-ti intra-n casa, nu-ti pasa de inundatie si nici de trasnet. Nu comentez cu costurile lui lunare cu energie ca mentenanta lui ar tinde la 0 (presupunand ca nu se strica nimic in afara garantiei). Sunt convins ca pozele de vacanta/concediu pot fi recomprimate la 75-85% fara sa vezi nicio diferenta cu ochiul liber la vizionare pur si simplu, idem clipurile. Multe altele ajungi sa fie mai ieftin sa folosesti acei cel putin 500Mbps ce probabil deja ii ai sa tragi una alta care sa nu o stochezi (de fapt mie imi pare mai la indemana sa caut ceva pe google decat in arhiva proprie). Cat despre privacy, sa fim seriosi, sper ca nu mai credem multi intr-un strict privacy atat timp cat avem motul de net infipt undeva in PC sau NAS.
 
Back
Top