Soluţie NAS pentru acasă

Cateva saptamani mai tarziu. Constatarea trista e ca chipsetul de la AMD (A88) e foarte bine orientat catre utilizatorul ocazional, drept pentru care cu 5 discuri in loc de 3 performanta la scriere e sensibil mai proasta: imediat ce umple memoria continua sa scrie cu ~ 55 MB/sec. Cred ca urmatorul upgrade in NAS va fi un controller LSI SAS 6 Gbps infipt in slotul PCIe 16x.
 
Schimbat CPU-ul din NAS, i3-ul vândut recent cu i7 4770S; 10W TDP în plus => ~10W raportați de UPS consum în plus. Consumul nu e în idle, nu prea apucă CPU-ul să stea degeaba, de-aia l-am și schimbat. Și l-am mai schimbat pentru VT-d, un hub USB și un controller SATA expuse direct către VM.

est_runtime.png apc_percent-pinpoint=1475048722,1475739922.png
 
Eu sunt trist ca in FreeNAS nu exista nici o optiune rezonabila de a folosi masini virtuale cu Windows :frown: Din cauza asta tot aman acel upgrade planificat asta-vara, ma gandeam sa mut greul in NAS si sa las desktopul ca posibila extensie la nevoie (more VM!), dar VirtualBox pentru FreeBSD nu mai exista oficial, se pot face doar containere si asta taie Windows de pe lista.
 
Încă mai cred că problemele tale se pot rezolva cu un controller și VT-d și să virtualizezi FreeNAS-ul.
 
Si eu, dar nu sunt 100% sigur. O sa vad ce si cum. Ideea e ca nefiind sigur si fiind o investitie destul de mare ($200 controller, ~$800 restul pieselor) nu ma arunc inainte.
 
Last edited:
Anul trecut am primit un NAS Promise NS4300N (vechi ce e adevarat - ultimul firmware e din 2009) si de atunci a zacut in dulap. Ieri l-am populat cu 2 HDD-uri intr-o matrice RAID1 si am zis sa-mi mut acolo datele imprastiate prin diverse louri. Am ramas oarecum dezamagit de faptul ca viteza de transfer nu trecea de 14-15MB/s (legat la gigabit). Cautand prin diverse review-uri ale produsului am vazut ca nici altii nu au obtinut mai mult.
Intrebarea mea este: NAS-urile astea mai noi (consumer) se descurca mai bine?
 
91,3MB/s cu QNAP TS-851, cu 8 discuri în RAID6, prin gigabit fără jumbo frame, de pe un singur disc din desktop-ul meu - deci se prea poate ca viteza să fie limitată de cât duce discul ăsta.

upload_2016-10-7_8-57-24.png
 
Este fix NAS „Home & SOHO”, clasele SMB și Enterprise sunt mai sus. Poate vrei să zici că bugetul unei asemenea soluții nu se potrivește cu portofelul românului, dar asta nu este problema produsului ci a clientului. :smile: Dintre performanță + redundanță multiplă + cost redus per gigabyte + buget mic la achiziție, realitatea spune că cel puțin la una din ele va trebui să renunți.
 
Pretul mediu pentru laptop se invarte la 4-500 Euro, in lume. Asta ma face sa ma gandesc ca e mult spus Home alaturi de SOHO cand vorbesti de un NAS de 1500 Euro fara discuri. Cred ca cine e mai entuziast si da mia de euro pe laptop va simti nevoia cel mult a unui NAS cu 2 discuri. De fapt ca si homeuser nu vad cum as justifica asemenea investitie. Plus ca pentru arhiva de filme inclusiv pornografie, imi e suficienta si pe cate un disc fara redundanta caci daca vreau sa fiu absolut sigur, imi mai plantez inca o astfel de unitate single drive pe la prieteni.
In fine, vreau doar sa spun ca dracovenia aia e ori pentru un foarte mare entuziast ori pentru o firma care se minte singura ca face o economie reala caci performanta e apropiata cu a unei surate SMB de cateva mii de Euro.
 
Home High End, scrie in descrierea produsului. Un Home user are posibilitatea sa aleaga un NAS cu 2 discuri, cu 4, cu 8; daca unul cu 4 nu ii e suficient inseamna ca are nevoi neobisnuit de mari si pretul e pe masura - nu zic ca merita (eu as face altceva, dar nu pretind ca altii ar trebui sa faca la fel ca mine), ci ca nu e vorba de utilizatorul obisnuit care vrea un backup cu pozele cu pisica si bebelusul si ziua de nastere a bunicii.

Un NAS de 1500 de euro fara discuri nu se potriveste nici cu bugetul neamtului, in nici un caz al francezului (de obicei foarte cumpatati, ca sa nu zic extrem de zgarciti), sunt totusi bani multi, dar nu e un WD passport totusi, e un produs pentru nevoi extreme.
 
Este clar ca are nisa lui, dar exact acelasi lucru doream si eu sa-l specific. Nu e de buzunarul multor natii pe Pamant si nici comparatia cu el nu este una corecta, cu exceptia momentului cand vrem sa anuntam delicat cu ce ne delectam pe acasa. Felicitari :tongue:
 
Unii membri ai forumului lucreaza de acasa, asa ca nu e chiar home use, ci SOHO. Eu lucrez cam jumatate din timp de acasa, cand da zapada chiar si cate o luna nu ajung pe la birou, de-aia vreau sa fac un NAS mai solid cu masini virtuale pe ele - nu tin un SQL server cu 16 GB de RAM doar ca sa fac analiza datelor despre dezvoltarea gainilor din curte si a greutatii pisicilor in functie de tipul de hrana, cred ca si altii fac la fel. Nu am decat 5 discuri in NAS, nu am nevoie de 8, dar o parte din ce e pe ele e personal si o parte de serviciu si nu am nici o mandrie despre configuratie sau performante, ci vorba unui coleg de peste ocean: "it is what it is".
 
În cazul ăsta, am mai luat două QNAP TS-251, cu 2 discuri, care prezintă aceleași performanțe de transfer cu discurile în mirror. :smile: Diferența dintre 251, 451 și 851 este la carcasă, pentru a permite înfigerea în placa de bază a unui backplane cu 2, 4 sau 8 discuri. În rest, placa de bază e aceeași, OS-ul este același. Cred că se mai găsește pe eBay versiunea x31 care e mai apropiată de conceptul NAS, adică n-are ieșire HDMI pentru a putea fi folosit drept media player sau mașină virtuală linux, n-are virtualizare vmware. Doar că, fiind procesor mai vechiuț, nici nu stoarce atâta performanță din discuri.
 
Tocmai am dat peste o pomană curată - HP ProLiant SE326M1, cu 2 Xeoane X5550 quad core, 16 GB RAM, controller P410 cu 256 MB cache, surse redundante, dual gigabit, și 25 tray-uri pentru discuri de 2,5" dintre care două sunt populate cu discuri SAS de 146 GB și 10.000 rpm. 230€ bucata, mai sunt 7 disponibile.
 
Back
Top