Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

Păi presupun că atunci când conectezi bateria te uiți dacă iese sau intră conul. Să facă la ambele la fel.

Oricum, atunci când inversez bornele e mai rău.
 
Eu sunt puțin curios de partea cu polaritatea. Adică pe maț vine curent alternativ, te interesează polaritatea doar din perspectiva a două boxe acționate în fază. Nu?
 
Sure. Imediat cum ajung la o tastatura. :smile:

Asa. Pai intai o explicatie cat mai simpla si pe intelesul tuturor: ce este membrana unui difuzor? Pai e un piston care impinge si trage aerul din fata sa. Daca punem doua boxe una langa alta si bagam un semnal mono in ele, daca wooferele sunt montate corect (in faza), membranele se deplaseaza la fel: fie se deplaseasa simultan in fata (si imping amandoua aerul), fie se deplaseaza in ambele in spate, tragand aerul. In acest fel efectul celor doua woofere se aduna: imping impreuna, trag impreuna. Daca le montezi incorect (in antifaza), ce impinge o membrana, suge cealalta. Una merge catre fata, cealalta catre spate. Teoretic presiunea celor doua membrane se anuleaza si rezulta liniste. :biggrin:

Acum, cum se poate testa cu o baterie (de 1.5V / 3V / etc...). Se conecteaza bateria cu minusul la borna neagra a boxei si se atinge cu plusul borna rosie. Se aude un mare pok si se vede cu ochiul liber ca membrana wooferului se deplaseaza intr-o anumita directie (normal in fata) si ramane intr-o pozitie fixa. Daca se intrerupe circuitul, membrana revine la pozitia de echilibru. Daca suntem chiori, miscarea poate fi sesizata cu un deget tinut usor pe membrana wooferului. Testul e posibil deoarece filtrul wooferului (de tip trece-jos) permite trecerea curentului continuu de la baterie spre difuzor. Se verifica daca conectand bateria in acelasi fel (cu plusul pe rosu de ex.), membranele wooferelor se deplaseaza in aceeasi directie. ATENTIE: nu e bine sa mentii prea mult circuitul inchis deoarece bobina difului se supraincalzeste.

Variatiuni pe o tema de Paganini: se poate baga un semnal mono de f. joasa frecventa in amplif (de ex. 1Hz), de amplitudine suficient de mare a.i. sa se observe cu ochiul liber daca membranele se deplaseaza la fel (ambele in fata, dupa aia ambele in spate). Si acest test streseaza mult bobinele, deci trebuie ca durata sa fie rezonabil de scurta.

In ultima instanta se pot pune boxele fata in fata, la f. mica distanta si se baga un semnal audibil (50 Hz sa zicem) si mono. Se constata usor ca daca boxele sunt in antifaza, nu se aude aproape nimic, spre deosebire de montajul corect, unde se aude clar "brumul".

Testul cu semnal e mai bun decat cel cu baterie deoarece testeaza si conexiunile din amplificator. Uneori Doreii care repara un amplif reusesc performanta de a inversa firele care merg la bornele de boxe. :biggrin:

Sper ca am fost destul de clar. :smile:

LE: baterie mare bre (minim AA), nu de ceas. :biggrin:
 
Ehm, Daphile nu merge daca nu are iesire la internet? Adica pus intr-un LAN izolat de restul lumii, nema nimic. De ce? i-Paranoic.

Adica daca mie imi pica Romtelecomu' nici muzica de pe NAS nu mai pot sa ascult cu el. :nuts:
 
Din păcate e o realitate. Eu și de-aia mi-am făcut mașini virtuale, să izolez cât de cât impactul și accesul diverselor softuri care vor cam mereu acces la net.
 
Vad ca tine si o padure de porturi TCP deshise:

TCP: 192.168.1.20 [80-www-http]
TCP: 192.168.1.20 [3483] - Squeezecenter Control
TCP: 192.168.1.20 [9000-cslistener]
TCP: 192.168.1.20 [9090] - CLI
TCP: 192.168.1.20 [39606] - ?????

Ala ultimul ma cam baga in ceata. :biggrin: Pe moment o sa Volumio. Daca o sa am timp o sa studiez si ce da Daphile pe trompeta catre institutiile abilitate. :biggrin:
 
Cât timp le ține local e încă ok, mai trist e cu alea care trimit direct cereri uPnP pe toate porturile.
 
N-am avut activat UPNP prin routere ever.

Ok. Err: merge si fara conexiune la internet. :smile:
 
Sa mai diversificam si cu alte surse decat PC-ul... :goofy:
 

Attachments

  • sony st-s315 5.jpg
    sony st-s315 5.jpg
    157.7 KB · Views: 34
@Q: am nevoie de o parere de expert. :smile:
Aparatul l-am luat SH de la un nene, in centrul orasului prindea toate posturile impecabil cu o antenuta, de fapt un fir nu foarte lung. La mine in Voluntari se pare ca semnalul este ceva mai prost si e si ecranat de ceva la parter, se prinde destul de slab cu aceeasi antena, asa ca as avea nevoie de o antena de FM mai serioasa. Ceva sfaturi? Thx.
 
O antena dipol. Se poate face din cablu:
Acum depinde de atenuarea pe care o ai. Daca tintesti exclusiv orasul Bucuresti atunci poti sa optezi pentru antene directionale.
La tine spectrul e mai linistit, daca eu pot sa ascult FM de la Ruse la piata Victoriei, la tine s-ar auzi perfect.
Daca nu vrei sa o faci singur, lasa un mesaj si iti arat optiuni gata facute.
 
Thx de sugestie. Eu ma uitam la asta intrucat nu pot amplasa cine stie ce monstruozitate prin sufragerie. Insa ma gandesc la o antena gen cea din clip pe care o prind pe muchia din spate sus a corpului de mobilier unde este amplasat tuner-ul. Ar fi cam 1.5m latime si nici n-ar fi foarte inestetic.
 
Aparatele de radio vechi cu carcasa de lemn aveau inauntru un dipol similar intins in carcasa.
Nu va recomand antene cu amplificator pentru ca amplificatorul adauga si el propriul zgomot si nu merita, mai ales cand tu ai ceva semnal.
Cat despre sursa de unde poti cumpara, ce ai pus tu acolo e ok. Recomand asta dar este de exterior. Daca ai unde sa o ascunzi e perfect. Daca nu, asta si o urci pe mobila sus unde nu se vede ca e plata.
Ai/aveti cum sa masurati cati dB aveti si/sau va trebuie in plus?

P.S. Atentie, nu antene pentru DAB. Alte frecevnte fata de FM.
 
Cat m-am jucat un pic aseara cu tunerul vedeam ceva gen 20dB la Romantic si vreo 50 la MagicFM, insa nu m-am uitat cu prea mare atentie.
 
Back
Top