Aer conditionat. Care-i ala?

Stai bland ca nu-i asa.
Degeaba dai tu cu mama dezinfectantilor, mai bine cauta cauza pentru care sta umezeala acolo si se formeaza bacteriile.
Sterilizarea se face cu abur, nimic savant. Merge si cu un fier de calcat care da abur mai mult.
 
Oscilez între Daikin FTXB35C2V1B și Mitsubishi MSZ-HJ35VA. Ambele de 12000BTU și la același preț. Mi se par similare la dotări/performanțe. Păreri?
 
Teoretic ambele sunt in clasa AC bune. Departajarea ar putea sa o faca "Made in" si compresorul folosit. Dar nu cred ca poti sa afli detaliile astea online.
 
Eu sunt multumit de FTXB35-ul meu. L-as cumpara si a doua oara. Nu stiu nimic in schimb despre Mitsu, in afara ca in general Mitsu face si el AC-uri bune.
 
Mitsu am eu. Face 3 ani în vară. E silențios, răcește bine și repede. Singurul minus e lipsa unui mod de programare mai avansată a pornirii/opririi. Are doar pe 24h.
 
Oh, well, Daikin sta la fel la aceste capitole. Dar poti gasi un modul WiFi cu probabil 200-250lei si poti face orice vrei apoi remote. Sau altii daca nu te securizezi.
 
Încercam să le departajez după zgomot, dar se pare că și acolo sunt cam la același nivel. hulubei, îl ai montat pe unde și dormi? S-ar auzi noaptea în dormitor?

Situația din teren arată așa:
ac2.png

Linia de sus e tavanul unui hol. Ei ziceau că vor să-l atașeze de grinda 1. În spatele ei e baia, iar între grinda 1 și 2 e o ușă ce dă în dormitor.

Grinzile au dimensiuni foarte apropiate, cu mențiunea că grinda 1 are o doză de acces spre cablurile de curent (grinda 2 e „curată”):
gr3.png



Inițial am crezut că Mitsubishi n-o să încapă pe grinda 1, dar am descoperit azi că am primit specificații cu dimensiuni greșite (99 vs 79,9 cm lungime), deci în principiu cred că ar încăpea. Ce mă sâcâie încă e faptul că am impresia că dacă l-ar monta pe grinda 1, cel puțin o parte din aerul rece s-ar lovi de grinda 2 (distanța dintre grinzi e cam 60 cm) și s-ar reîntoarce către unitatea interioară unde bănuiesc că e și senzorul de temperatură care, în felul ăsta, ar fi umpic „bruiat”. O să-l sun mâine pe ăla ce-a fost în inspecție să-l întreb dacă nu ar fi mai ok pe grinda 2, chiar dacă asta ar însemna o străpungere în plus.
 
Ideea asta cu pusul AC-ului în hol că „se răcesc de acolo toate camerele” is very cute, doesn't work. Adică o să aștepți până la paștele cailor să se egalizeze temperatura în camere, chiar și cu ușile larg deschise. În hol se va face frig până decuplează termostatul, în camere vei simți cum dogoresc pereții neizolați. Cam pe cât de răcoare se face în bucătărie dacă ții ușa de la congelator întredeschisă, cam atât funcționează și invenția asta de instalator român. Pune AC în camerele locuite, și da, asta înseamnă să ai o unitate interioară în fiecare cameră, și ideal o singură unitate exterioară split. Altfel arunci cu banii pe fereastră - decât dacă intenționezi ca pe durata sezonului fierbinte să închizi restul camerelor și să locuiești în hol.
 
Eu am un noname egiptean (Eskimo 10000 BTU, atipic, da) de peste 10 ani. Nu i-am completat freonul niciodată și merge ca la început. Deservește aproape toată casa (camerele de locuit) și o răcește suficient de bine (25-26 de grade când afară sunt 40). Folosesc un ventilator (de-ăla imens pe turația 1) pentru a trimite aer răcit înspre dormitor, deci se poate. Când e caniculă cu peste 40 de grade se mai poticnește (protecție termică) câte o oră, taman când e arșița în toi. Am fața spre sud-vest și după ora 14 Soarele bate direct pe el. Merge aproape non-stop vara (mai ales nopțile, că am rău de căldură la somn), dar nu m-a rupt niciodată cu curentul, căci îl pun pe automat și-și face treaba foarte bine.
 
Eu am un Hitachi. Este silentios si se poate dormi cu el foarte bine. Spre deosebire de telecomenzile stupide cu butoane "prea cald" si "prea frig", telecomanda astuia are vreo 20 de butoane, inclusiv Copy si Paste. :biggrin: Superb. :biggrin:
Partea proasta este ca trebuie sa tin manualul in noptiera.
 
Ideea asta cu pusul AC-ului în hol că „se răcesc de acolo toate camerele” is very cute, doesn't work. Adică o să aștepți până la paștele cailor să se egalizeze temperatura în camere, chiar și cu ușile larg deschise. În hol se va face frig până decuplează termostatul, în camere vei simți cum dogoresc pereții neizolați. Cam pe cât de răcoare se face în bucătărie dacă ții ușa de la congelator întredeschisă, cam atât funcționează și invenția asta de instalator român. Pune AC în camerele locuite, și da, asta înseamnă să ai o unitate interioară în fiecare cameră, și ideal o singură unitate exterioară split. Altfel arunci cu banii pe fereastră - decât dacă intenționezi ca pe durata sezonului fierbinte să închizi restul camerelor și să locuiești în hol.
Corect, cazul ideal e cel în care pui câte o UI în fiecare cameră unde ai treabă. Doar că în cazul ăsta ar trebui vreo 4 UI, dacă ar fi să facem treaba ca la carte. :smile:

Eu când l-am montat pe-al meu mă gândeam chiar să chem pe cineva cu ceva device d-ăla cu infraroșu să vedem care-s pierderile de căldură prin pereți și pe lângă geamuri (al meu e folosit și iarna pe încălzire) pentru a calcula cât mai corect câtă putere am nevoie. În final am ales un LG de 12000 BTU care anul ăsta va împlini 3 ani și care până acum și-a făcut treaba mai mult decât onorabil. E montat în sufragerie, răcește cu succes sufrageria + o cameră lipită de ea (cam 40m2/100m3). Vara fac „culoar” prin hol și ajunge și în dormitor (traseul e în formă de U din sufragerie în dormitor). Pentru mine e perfect pentru că abia simt o adiere de aer răcoros noaptea. :smile: De consumat, consuma pe la 600 de W (parcă, nu mai țin minte, am datele într-un influxdb) după ce ajungea la temperatura setată (24-25 de grade). Încălzește până în dormitor? Sigur că nu, dar pentru asta am un calorifer pe ulei pe care-l pornesc de 3-4 ori pe an.

Revenind la AC-ul ce vreau să-l montez acum, ideea e de a avea o temperatură suportabilă noaptea în dormitor și să se simtă ceva răcoare ziua în sufragerie (care e la celălalt capăt al holului). Îmi dau seama că setup-ul nu e optim, dar consider că e un compromis bun și încerc să ajung la cea mai bună soluție (problema cea mai spinoasă acum fiind locul de montare) cu un buget rezonabil.

Ce vreau să spun e că nu tot timpul putem să aplicăm regulile din carte, din diverse considerente (în principal financiare). Și eu cred că nici nu merită de fiecare dată. În situațiile astea, eu aplic zicala perfect is the enemy of good enough. :smile: Cât timp nu faci compromisuri la nivel de siguranță/sănătate, beneficiile obținute nu prea justifică costurile.
 
Eu nu am AC pentru că lolanglia dar vine acum căldura și trebuie să iau o unitate mobilă pentru că altfel o să mor naibii - 37*C la 90% umiditate nu este amuzant nici pentru Venus.

Deci, ce să caut, ce să iau? Nu merge fix pentru că chirie şi oricum nu vreau să-l las în apartament.

Menționez că anul trecut am căutat până s-a terminat canicula, am banii puși deoparte lol.


 
Știu ce zici, jarod , doar că, în funcție de forma holului și izolația blocului, o unitate amplasată în hol s-ar putea să nu atingă nici măcar acel "good enough". Posibil să trebuiască să forțezi un pic de omogenizare a aerului cu niște ventilatoare de pardoseală puse în dreptul ușilor.

În apartamentul unde stăteam în Buc bătea soarele de la amiază până la asfințit pe peretele neizolat unde erau bucătăria, sufrageria și dormitorul. Ajungeam seara acasă și parcă intram într-o etuvă. AC-ul era în sufragerie și abia făcea față, așa că pe durata caniculei campam pe canapeaua din living - noroc că era foarte comodă pentru dormit. În hol n-ar fi făcut absolut nimic, la cât erau de încinși pereții; așa, măcar o cameră era răcită oarecum în 6 ore de funcționare.

Neo am avut până acum un AC portabil deLonghi, cu rezervor de apă (pompa căldura în apă până o făcea abur și îl evacua, dar trebuia făcut refill la rezervor o dată la câteva ore, iar după câțiva ani a început să se vadă calcarul depus) și unul Electrolux fără apă (dar cu rezervor de condens ce trebuia golit periodic, în funcție de umiditate). Ambele aveau nevoie să evacueze afară aer fierbinte printr-un tub de vreo 15cm diametru, deci mereu era o ușă de balcon sau geam deschis cu tubul atârnând afară. Dacă ai geamuri glisante, te-ai scos; în pachet vine de obicei un "filler" de plastic care se proptește în deschizătura perfect dreptunghiulară a unui asemenea geam, cu o gaură exact pentru tub. Nu merge la geamurile cu balamale, unde mai intră căldură pe lângă tub. Eh, ambele au fost ok, Electrolux-ul chiar era de 12000btu cu programarea delay-ului de pornire sau oprire și clasă energetică decentă (A sau B). Mare matahala, 50+kile, dar face treaba. Numa' faza cu evacuatul e meh, ideal ar fi să tragi în geam un decupaj rotund unde se montează un tunel cu capac și prin care să se facă evacuarea.
 
Eu l-am pus pe hol in ciuda tuturor avertismentelor ca nu va functiona si uite ca functioneaza. E drept ca ma ajuta si stilul de viata cat si necesarul de frig resimtit de organism.
Situatia sta in felul urmator: la mine bate soarele toata ziua de la prima ora la ultima ora. Peretii exteriori ajung sa aiba pe interior spre 29C vara, masurat cu termometru cu infrarosu. Chinezarie de 10Euro dar si termometrele din casa confirma cele 29-32C in casa atunci cand nu este folosit AC. Deci mult.
Pe alta parte, necesarul meu pentru temperatura se limiteaza la a seta aparatul pe 25-26C in locuinta (sau 23 ori chiar 24C in masina). Mie personal imi este bine la acele temperaturi, nu-mi doresc sa simt frigul in oase de care fug iarna, dar vara.
Stilul de viata de care spuneam ca ma ajuta este urmatorul: sunt capabil sa supravietuiesc in putine camere, chiar si cu altcineva in casa. Ne place sa stam in acelasi loc si nu fugim unul de altul prin casa. Probabil daca aceasta ar fi situatia ori daca am avea copii, ar fi altfel. In acest fel, cand stau intr-o singura camera, tin deschisa doar usa camerei respective catre hol si asta inseamna ca in max 15 min incepe sa imi fie racoare.

Noaptea repet planul de mai sus cu usile de care spuneam si chiar programez oprirea lui pe la 4-5 dimineata cand efectiv ma satur sa ma invelesc.
In tot acest timp, el functioneaza atat de silentios ca abia de il percep, atat unitatea din casa, cat si cea exterioara ce s-a nimerit sa fie la geamul dormitorului.
Am mai avut si musafiri, deci oameni++ si am lasat usile toate deschise si dupa 3 ore de functionare, ei nefiind obisnuiti cu racoarea au preferat sa-l opreasca si pana dimineata nu s-a mai plans nimeni de caldura.

Acum revenind la solutia, scumpa, de a avea mai multe unitati, este evident cea mai facila. Evident, mici de 5-8kBTU avand in vedere ca nu avem camere mari la apartamente, majoritatea. Problema intervine la cei ca mine carora nu le place adierea de aer rece in ei sau eventual cei care sunt dezveliti de catre alte persoane noaptea, in fiecare noapte si se trezesc de la rece si apoi adorm greu la loc.

Atasez un desen mirobolant cu planul apartamentului si locatia AC-ului. In jur de 45mp.
 

Attachments

  • Untitled.png
    Untitled.png
    10.7 KB · Views: 19
Ideea de a monta AC mici e gresita. Eu am pus de 12000BTU in camere, timpul de functionare e f. scurt, am si rezerva in caz de. Pretul e tot pe acolo (cu alea mici), deci eu zic ca nu se justifica.
 
Back
Top